x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un FNT efervescent

Un FNT efervescent

de Maria Sârbu    |    02 Noi 2014   •   17:32
Un FNT efervescent
Sursa foto: Maria Ștefănescu
Festivalul Naţional de Teatru a prezentat în zece zile zeci de evenimente
FNT – ediţia cu numărul 24 – s-a văzut nu numai în sălile de spectacole, unde au fost zeci de reprezentaţii cu producţii selectate din Bucureşti şi din ţară, fie ale teatrelor instituţionalizate, fie ale independenţilor, ci s-a văzut şi în săli de cinema, în centre culturale, la metrou, în librării, în ceainării, la tv... S-a şi auzit... pe calea undelor, la teatrul radiofonic. S-a văzut şi prin intermediu internetului.
Spectatori foarte mulţi (şi parcă tot mai tineri faţă de alte ediţii) au venit la producţiile din festival; îmbulzeală la majoritatea dintre ele; supărare că nu se mai găseau bilete, locuri... Dar poate în asta şi constă succesul unei manifestări teatrale: spectacolele să fie la mare căutare. În pasajul de la Universitate, cunoscuţi actori au dat autografe pe diverse materiale FNT.

Publicul a fost interesat, în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie, atât de producţiile din secţiunea FNT 2014, cât şi cele incluse în secţiunea “Maeştri” – spectacole de mare succes, cu semnăturile unor creatori celebri sau cu interpretările deosebite ale protagoniştilor. O mare surpriză, plăcută ochiului şi sufletului, a fost spectacolul străin invitat în festival “Donca – o scrisoare către Cehov”. Minunate, utile, informative şi educative mi s-au părut cele trei expoziţii organizate de FNT: “Doina Lentza: Costumul de teatru – de la schiţă la miracol”; “Magistre fără seamăn, slavă! – In memoriam George Constantin” şi “Actorul Ion Manu: Hazul bonom şi ironia subtilă”. Secţiunea Evenimente a inclus conferinţe, multe lansări de carte de teatru.

Şi... pentru prima dată în istoria FNT s-a făcut un gest remarcabil, demn de urmat: organizatorii au gândit o licitaţi caritabilă, cu sprijinul Artmark, fiind donate de către artişti obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, în scopul de ajuta pe artiştii care întâmpină mari greutăţi. Licitaţia publică a avut loc la 1 noiembrie, fiind prezentate 55 de loturi, expuse ca o expoziţie în galeriile acestei case de licitaţie. Aproape jumătate dintre loturi au fost adjudecate, iar prezenţa bună în sală a celor interesaţi de asemenea lucruri a reprezentat un element promiţător, potrivit organizatorilor licitaţiei.

Directorul artistic al FNT, Marina Constantinescu, a remarcat faptul că nu a fost uşor de desfăşurat acest eveniment, dar s-a dorit să se facă un gest de nobleţe, dar şi de generozitate, faţă de artiştii care au nevoie de sprijin financiar. La liciataţie s-a participat direct, prin ridicarea paletei de licitare, prin telefon sau online. Printre obiectele adjudecate s-au numărat o brăţară din argint ce a aparţinut actriţei Maia Morgenstern, rochia purtată de Mariana Mihuţ în rolul Zoe, în spectacolul “O scrisoare pierdută”, regia Liviu Ciulei (1979), rochia purtată de Oana Pellea în rolul Maşa din “Trei surori” de Cehov, regia Alexandru Darie (1995), dar şi o fotografie ce îi reprezintă pe actorii Ştefan Tapalagă şi Amza Pellea în piesa “Interesul general” (1972), afişul spectacolului “Artiştii pentru artişti”, 2013, cu semnăturile olografe ale artiştilor participanţi la campanie, o ie donată de Diana Lupescu pe care a purtat-o la Festivalul de la Karlovy Vary, un disc din vinil cu piese de Margareta Pâslaru şi un afiş al turneului artistei în Canada “Vine, vine... Margareta”.

×