x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură ZENO 90: Eveniment dedicat criticului de teatru ZENO FODOR, la împlinirea a 90 de ani

ZENO 90: Eveniment dedicat criticului de teatru ZENO FODOR, la împlinirea a 90 de ani

10 Iun 2024   •   10:15
ZENO 90: Eveniment dedicat criticului de teatru ZENO FODOR, la împlinirea a 90 de ani

Uniunea Teatrală din România are onoarea și bucuria de a vă invita să fiți alături de noi pentru a-l celebra pe criticul de teatru Zeno Fodor la împlinirea vâstei de 90 de ani și a 66 de ani de activitate în domeniul cultural. Zeno Fodor este recunoscut în breasla teatrală drept o personalitate ce emite schimbări și care îmbogățește spațiul cultural.

Renumele său este dobândit în urma multiplelor demersuri cu impact istoric. Zeno Fodor este un fervent militant al necesității contribuției dramaturgiei în mișcarea teatrală românească.

Data și ora: 10 Iunie 2024, ora 11.00

Locația: UNITER, Restaurant SavArt (str. George Enescu, nr. 2-4, București)

  • conferință de presă despre personalitatea criticului de teatru Zeno Fodor și contribuția sa în domeniul criticii și istoriei teatrale românești;
  • lansare de carte (patru volume de memorii și critică teatrală de Zeno Fodor);
  • spectacol lectură în premieră!: „Veninul teatrului” de Rodolf Sirera Turó, text tradus și adaptat de Zeno Fodor, în interpretarea actorilor Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, Mircea Rusu și Marius Bodochi, sub coordonarea regizorului Mihai Lungeanu.

În perioada 1997 – 2000 Zeno Fodor a fost director general al Teatrului Național Târgu-Mureș și a dat secțiilor română și maghiară ale teatrului denumirile de Compania Liviu Rebreanu, respectiv Compania Tompa Miklós. A inițiat, printr-un memoriu înaintat Ministerului Culturii, legiferarea zilei de 13 noiembrie ca „Ziua Dramaturgiei Românești”, propunere care a fost aprobată de Parlamentul României. A publicat peste două mii de articole referitoare la teatru și film și 4 cărți de teatru. A tradus peste patruzeci de piese de teatru, dintre care multe s-au jucat la diferite teatre, iar șaptesprezece au fost publicate în volume.

În 2014, în cadrul Galei Premiilor UNITER desfășurate la Palatul Culturii din Târgu Mureș, a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate în domeniul criticii și istoriei teatrale.

 „Prin dedicația și profesionalismul exemplar cu care s-a dăruit fenomenului teatral contemporan, domnia sa a devenit o oglindă enciclopedică a unei istorii căreia îi aparținem cu toții.” (Mihai Lungeanu)

 

 

INTRAREA ESTE LIBERĂ

×