În decembrie 1938, Carol al II-lea şi apropiaţii săi au socotit că politicienii şi intelectualii se obişnuiseră cu ideea autoritarismului şi cu noile legi restrictive, decizînd să treacă la o nouă etapă a regimului – crearea unui partid unic. "Unica organizaţie politică de stat" care trebuia să-i cînte Regelui cît de frumos şi de deştept era a fost denumită Frontul Renaşterii Naţionale.
În decembrie 1938, Carol al II-lea şi apropiaţii săi au socotit că politicienii şi intelectualii se obişnuiseră cu ideea autoritarismului şi cu noile legi restrictive, decizînd să treacă la o nouă etapă a regimului – crearea unui partid unic. "Unica organizaţie politică de stat" care trebuia să-i cînte Regelui cît de frumos şi de deştept era a fost denumită Frontul Renaşterii Naţionale. Activarea în orice altă formaţiune politică ilegală avea consecinţe penale – închisoarea de la doi la cinci ani. Pentru a arăta că sprijinul în favoarea Regelui era unanim, guvernul a smuls de la legionarii aflaţi în închisoare "declaraţii de supunere". Toţi îl "recunoşteau" pe Carol stăpînul suprem al ţării şi se angajau să nu i se mai opună în veci.
ODĂ REGELUI. Deşi Regele era conducătorul formal al FRN-ului, conducerea efectivă era în mîna lui Armand Călinescu, considerat adevăratul "sforar" al regimului. În martie 1939 acesta devine şi prim-ministru, după decesul patriarhului Miron Cristea.
Începînd cu 1939, Călinescu organizează tot felul de manifestaţii în care era adulat Regele. Lui Carol îi plăcea să se considere un mic Mussolini sau Hitler, aclamat de mase. De 1 şi 10 mai ori de 8 iunie, muncitorii, elevii şi studenţii erau scoşi pe străzile marilor oraşe pentru a purta pancarde pro-regale. S-au regizat şi programe "pe termen mediu" de proslăvire a lui Vodă: "Luna Bucureştilor", "Luna cărţii", "Luna curăţeniei". Studenţii au fost trimişi în vacanţe "pe teren" în "echipe studenţeşti regale", pentru a lua contact cu ţăranii. Pe lîngă scopul unor cercetări sociologice şi demografice, îl aveau şi pe acela de a lăuda la ceas de seară, la lumina focului aprins pe uliţele satelor, genialitatea lui Carol al II-lea. O genialitate care iniţiase şi soluţia desfiinţării partidelor ce "sugeau sîngele poporului".
MASCARADĂ DEMOCRATICĂ. Alegerile din iunie 1939 au fost organizate de asemenea în spiritul "preamăririi" lui Carol şi a regimului său. Singura formaţiune politică autorizată să depună candidaţi a fost FRN-ul! Pentru a mima democraţia, au fost depuse mai multe candidaturi pe un loc de deputat sau senator, asemenea mascaradelor din anii comunismului, cînd oamenii muncii aveau de ales la nivel de sat, cartier sau secţie de fabrică între doi sau trei oameni membri ai PCR. Mai sus, "democraţia nu ajungea"! Asemănările cu regimul comunist nu se opresc aici. Pe liste au fost trecuţi "oameni de vază" ai timpului, deşi nu se remarcaseră prin calităţile politice, precum Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Dimitrie Gusti, Alexandru Rosetti, Petre Andrei, Mihail Ralea, Silviu Dragomir, Constantin Rădulescu-Motru, Constantin C. Giurescu, Grigore Antipa, Lucian Blaga, George Enescu. După 1948, pe unii îi vom regăsi în Marea Adunare Naţională, pe alţii în închisori sau în domiciliile obligatorii! Din aceleaşi motive!
Lucrările Parlamentului s-au deschis la 7 iunie 1939, iar membrii acestuia trebuiau să depună jurămînt de credinţă faţă de monarh. Pentru a spori atmosfera de "mascaradă", parlamentarii au fost obligaţi să poarte uniforma FRN, de culoare albastră. Unii senatori de drept, printre care Iuliu Maniu, Ion Mihalache, dr Nicolae Lupu sau Constantin I.C. Brătianu, au refuzat să înbrace uniforma, "sabotînd" astfel lucrările Parlamentului.
CONDUCĂTOR IUBIT. Paradoxal, cea mai mare sărbătoare pro-regală a fost organizată după moartea lui Armand Călinescu, asasinat de legionari în septembrie 1939. Regimul a dorit probabil să arate că este de neclintit, regizînd aniversarea la scară largă a Regelui la 16 octombrie, ziua sa de naştere. Toate festivităţile au fost coordonate de FRN, care şi-a pus în funcţiune mecanismul propagandistic. Şcolile şi celelalte instituţii publice au fost închise, elevii, studenţii şi funcţionarii fiind aliniaţi la parade. În toate oraşele reşedinţă de judeţ s-au organizat adunări publice, iar în Bucureşti a avut loc o "mare manifestaţie cetăţenească". Comunicatul FRN, publicat în toate ziarele şi citit la radio chema cetăţenii ţării să-şi sărbătorească "conducătorul iubit": "Cu toţii într-un gînd să arătăm suveranului ţării iubirea plină de devotament cu care naţia recunoscătoare înconjoară în fiecare moment pe Regele său". Pe lîngă manifestaţiile "de masă" accesibile tuturor, la Ateneu a fost organizat şi un program pentru "elitele intelectuale şi politice". Festivitatea din Bucureşti s-a încheiat cu un foc de artificii, iar pe seară fîntînile publice au fost iluminate în culorile naţionale. Din regia programului nu au lipsit panourile uriaşe cu portretul Regelui, asemenea pancardelor cu "El" şi "Ea" de care-şi aduc aminte generaţiile mai noi de români.
Cum la ziua Regelui nu te puteai duce cu mîna goala, instituţiile publice i-au oferit lui Carol numeroase daruri, achiziţionate din bugetul statului. Cea mai însemnată "atenţie" a venit din partea Băncii Naţionale, care i-a oferit monarhului o hartă a României gravată pe o placă de aur, cîntărind 16 kg. Cînd a văzut cadoul, Regele a întrebat: "Dar unde-s munţii?". Peste cîteva zile, cadoul s-a întors la Carol al II-lea avînd formele de relief cerute. Cîntărea de această dată 19,6 kg!
Foncirea lui Moromete
Cu toate că guvernul organiza mari parade publice în care România era prezentată a fi una dintre cele mai bogate ţări ale continentului, datorită "genialităţii" lui Carol al II-lea, realitatea "din teren" era complet pe dos. Ţăranii trăiau în aceeaşi mizerie de sute de ani, fără a avea acces la utilităţile moderne şi fără să aibă prea multe noţiuni despre igienă. Spre sfîrşitul perioadei interbelice, în România existau 1.500 de medici rurali, ceea ce reprezenta 1 medic la 17.000 locuitori! Alimentaţia era excesiv de deficitară, bazîndu-se pe mămăligă în proporţie de 70%-90% în unele regiuni ale ţării. Sătenii nevoiaşi nu-şi permiteau să ţină o vacă pentru lapte, aşa că alimentaţia copiilor era la cele mai mici standarde cantitative şi calitative. România deţinea locul întîi în Europa la mortalitatea infantilă, iar la ţară nu existau noţiuni de igiena reproducerii sau cunoştinţe medicale. În majoriatatea cazurilor, bolnavii preferau să apeleze la "leacuri băbeşti" decît să se ducă la dispensar. Cît despre politică, semnificative sînt descrierile lui Marin Preda din "Moromeţii". În Poiana lui Iocan se adunau ţăranii să li se citească ziarul, însă n-aveau nici o ideea ce era democraţia sau ce atribuţii aveau Regele şi Parlamentul. Politicienii, guvernaţii, societatea civilă erau... "foncirea"!"I-a înfăşat pe toţi în alb (de fapt albastru – n.r.). În orice caz, uniforma le dă o înfăţişare curăţică. Vechii politicieni, trecuţi prin ciur şi sită, cu frunţile cele mai posomorîte, poate cele mai josnice, au fost spoiţi cu var ca nişte pomi fructiferi sau ca nişte WC-uri de gară, ca tot ce trebuie dezinfectat"
Martha Bibescu, 1939
Citește pe Antena3.ro