x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Cesaria Evora Cize are poporul ei: iubitorii de morna

Cize are poporul ei: iubitorii de morna

de Carmen Anghel-Dobre    |    26 Oct 2009   •   00:00
Cize are poporul ei: iubitorii de morna
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Federico Da Luz Tavarez este nepotul lui Cize. A crescut pe lângă ea, a ascultat-o cântând. A văzut-o tristă şi săracă. A văzut-o şi bogată. Ne-a dezvăluit câte ceva despre felul de a fi al mătuşii sale, despre obiceiurile ei din timpul unui concert şi după acesta. Ne-a vorbit despre clipele când Cesaria se întoarce acasă în oraşul Mindelo din Insula Sao Vicente.

Federico Da Luz Tavarez este nepot de-al doilea al Cesariei. De peste 30 de ani, Federico locuieşte în România. "Pe vremea când eu eram copil, noi (cele două familii) locuiam în acelaşi quintal - aceeaşi curte. Pe o stradă venea casa dumneaei - maică-sa, taică-său şi ceilalţi patru fraţi -, pe cealaltă parte era casa în care locuiau mama mea cu toţi fraţii, şase fete şi şapte băieţi. La vremea aceea (prin anii '60), Cize făcea parte din corul bisericii şi tot timpul cânta. Aşa face şi acum. Când e deprimată cântă, când e obosită cântă."

FOLCLOR
Cesaria Evora e cunoscută pentru interpretarea fără egal a mornei. "Insulele Capului Verde sunt zece. Sunt două părţi. Avem o zonă Barlamente şi una Sotavente. Morna şi coladere sunt din partea asta a Barlamentului şi din partea Sotaventului sunt bătuc, funana. Acesta este folclor din Capul Verde. Ea cântă din Sao Vicente, mai ales. Dar noi, în Capul Verde, mai avem şi alte feluri de muzici populare. Pe acestea, Cize nu le cântă. La noi e ceva... suntem cam... nu naţionalişti, mai degrabă regionalişti."

Iar Cesaria cântă doar din zona din care provine ea, tocmai datorită acestui sentiment de apartenenţă la o anumită regiune. "Cize cântă doar asta, nu că nu ar putea cânta şi alte melodii, a colaborat şi cu spanioli, şi cu brazilieni, cubanezi, şi cu francezi, şi cu kenieni. Cize poate cânta orice. Dar ea are tipicurile ei şi n-o scoţi din ale ei."

O REGIONALISTĂ CONVINSĂ
Regionalismul Cesariei Evora nu se exprimă doar în folcor, ci şi în comportamentul faţă de public, de oriunde ar fi el. Din orice colţ al lumii. "Dacă aţi văzut, în timpul concertelor sale, ea vrea să comunice cu publicul. Dar... în creolă! Ar putea spune câteva cuvinte acolo, în engleză sau în spaniolă, pe care o domină foarte bine, dar nu vorbeşte cu nimeni în spaniolă, numai dacă vrea ea, cu familia, cu prietenii. La interviuri nu acceptă. Dacă înţelegi, bine, dacă nu... tot bine e!" Federico spune că româna şi creola seamănă foarte mult.

"Întâmplarea face ca eu să vorbesc toate limbile acestea latine şi vă pot spune că portugheza şi româna sunt foarte apropiate. Creola, dacă eşti atent şi vorbeşti mai rar, se înţelege. Eu, când am venit în România, aveam impresia că auzeam portugheza vorbită greşit. După vreo două săptămâni începusem să înţeleg."

Când Federico era mic, Cesaria l-a luat cu ea la biserică, în cor. "Am făcut parte din corul bisericii tot datorită ei. Şi mama mea cânta în biserică, dar mai mult privat, la sărbători, botezuri, nunţi. Nu era ca şi Cize, care cânta mai ales că avea nevoie de bani. Şi asta s-a întâmplat mai mult după ce au dispărut părinţii ei."

MUZICA E TRĂSĂTURĂ DE FAMILIE
Federico ar fi putut fi şi el pe scenă. "Aveam tendinţe de a deveni muzician. În familie avem foarte mulţi muzicieni. Inclusiv în grupul Cesariei am doi nepoţi, mai îndepărtaţi, care cântă cu ea. Băiatul de la bas şi acela cu părul ca Bob Marley... Ea m-a dus la biserică şi la şcoala sileziană - era o şcoală catolică doar pentru băieţi şi o şcolă catolică doar pentru fete. Acolo am învăţat să cânt la pian, la chitară şi în cor. Nu am mers mai departe pe partea de muzică, pentru că mi-a plăcut mai mult sportul. Oricum, acolo era doar şcoală primară.

Erau şase clase. Dacă voiai, ieşeai şi cu o profesie: electrician, mecanic sau contabil, în cazul fetelor. Asta a învăţat şi Cize, dar nu a mers mai departe. Ea încă e un caz norocos, pentru că mai sunt alte femei de vârsta dumneaei care nu au făcut decât două-trei clase primare. Se ştia: băieţii trebuia să facă zece clase, iar fetele două-trei maximum, să nu fie prea deştepte!"

După această perioadă de prezenţă în corul bisericii, Cesaria, din nevoia deznădăjduită de bani, "a început să cânte prin baruri şi restaurante în schimbul mâncării. Bani nu prea primea. Abia după 40 de ani a început să fie recunoscută". Oricum, "a cântat în biserică atât timp cât a avut familie, nu avea o familie foarte-foarte săracă. Tatăl său era un bun compozitor; mai avea un unchi din partea tatălui său, care, de asemenea, era un compozitor şi un muzician foarte bun. Muzica ei este muzica moştenită de la familie. Unele melodii au cel puţin 50 de ani vechime".

SUFERINŢĂ DIN DRAGOSTE
"Cesaria a suferit foarte mult pe plan sentimental. Dragostea vieţii ei, cu care de altfel are şi cei doi copii, pe Eduaordo şi Luiza, a părăsit-o. Nu a fost niciodată căsătorită. Acum are un nepot de la Luiza şi aşteaptă un strănepot." Cesaria a luptat şi a muncit foarte mult pentru a-şi creşte copiii. De una singură, fără sprijinul familiei, fără soţ. Astăzi "fiecare copil are o casă făcută de ea în Capul Verde. Şi acum avem casă vizavi, unul de altul", spune Federico.

"A reconstruit casa veche, a făcut-o cu două etaje, acolo stă acum. Şi mie mi-a făcut mama o casă în Capul Verde. Cize a cumpărat fiecărui copil câte un apartament la Paris. La fel şi nepotului. Am avut o discuţie cu ea când a fost aici. Am întrebat-o: «Cesaria, de ce mai cânţi? Stai în picioare, te dor picioarele de nu mai poţi!». Ştiţi ce mi-a răspuns? «Trebuie să îi cumpăr şi strănepotului apartament la Paris!». Pe urmă zice: «Cum am cântat astăzi ?». «A fost bine, să ştii că mi-a plăcut». «Vezi? Nu pot să mă opresc din cântat atât timp cât am admiratori».

Găseşte răspuns pentru orice. Ţi le dă scurt, nu stă mult de vorbă, să nu te mintă prea mult. Exact asta şi spune: «Vorbeşti mult, minţi mult». Este un om deosebit, păcat că a fost apreciată şi descoperită în străinătate la 40 şi ceva de ani".

TĂCEREA
Despre Cesaria Evora se spune că a avut o perioadă de zece ani în care alcoolul i-a pus mari probleme şi din cauza asta a pierdut o parte din viaţă. "Nu este chiar aşa! În momentul când s-a despărţit de tatăl copiilor, Jose Henriques, omul a emigrat în America şi dus a fost, părinţii ei nu mai trăiau, a revenit la casa veche, construită ca pe vremuri: cu pământ şi cu piatră. Atunci nu se prea găsea de muncă pentru femei. Decât servitoare la o altă familie mai înstărită. Ce ar fi putut face? Educatoare nu putea, că avea doar şase clase.

Pe de altă parte, era foarte orgolioasă: «Cum să mă duc eu să am grijă de copiii altora, când îi am pe ai mei?!». Şi atunci a preferat să cânte prin baruri şi restaurante. Pe la baruri cânta seară de seară. Ştiţi cum e... hai să te cinstesc, hai să... şi într-adevăr se obişnuise cu băutura. Nu chiar aşa încât să aibă probleme foarte mari. I-a plăcut. Îi place şi acum, chiar dacă nu are voie să bea, dar în contractul ei, la toate concertele, scrie că trebuie să aibă o sticlă de coniac în cabină."

VESELĂ
Cesaria Evora dă senzaţia unui om foarte trist, mai degrabă retras într-o carapace... "Hmmm... Nici aici nu aveţi totală dreptate. Cize este un om foarte plăcut, foarte distractiv, chiar comică. Ea, dacă trăia în România, putea să fie şi un actor foarte bun. Trebuie ţinut seama că a trecut prin multe. Nu a fost uşor pentru ea să crească doi copii, douăzeci şi ceva de ani. Prin baruri şi restaurante, asta când era acceptată în restaurant, cânta de una singură. A mai fost şi bruscată."

Se pare că lumea vorbeşte vrute şi nevrute. "Cize are o problemă la picioare, bătături cronice, şi n-a găsit un medic să o ajute. Data viitoare când va veni în România o s-o duc la medic. În nici un caz nu e adevărat că nu se încalţă, pentru că nu a avut bani să cumpere pantofi! Am auzit chestia asta la o conferinţă de presă. «Cesaria nu poartă pantofi, pentru că aşa sunt cele mai multe femei din Capul Verde, din sărăcie. Eeee... oamenii de acolo nu sunt chiar aşa de săraci! Cize nu poate să stea în pantofi şi are dureri foarte mari. 

 

Face un sacrificiu foarte mare că stă atât în picioare. Nu ştiu cum să vă spun, dar cineva care are cam o sută de discuri de aur cred că îşi permite o pereche de pantofi!"

CARITATE
Cesaria este un om cu un suflet foarte mare. Tocmai pentru că a trecut prin atâtea încercări, pentru că a cunoscut sărăcia lucie ştie ce înseamnă foamea. "Cize dă de mâncare zilnic la peste 150 de oameni. Face concerte de caritate. Dacă ştie că o organizaţie din România este de caritate (cu adevărat de caritate) vine gratis. Ea dă banii direct omului căruia îi trebuie.

În Mindelo face mâncare cu mâna ei pentru 150 de oameni. În fiecare zi. Dacă mergeţi la Cize - ea e strictă cu mesele - trebuie să mănânce neapărat între 12:00 şi 13:00. Dacă eşti prieten cu Cize nu cumva să o ţii nemâncată la orele acelea! Că se supără foarte mult!, râde Federico. Între 13:00 şi 14:00 găsiţi la dânsa acasă oameni care vin să-şi ia porţiile de mâncare în fiecare zi. Şi, când nu e în Capul Verde, are doi bucătari care se ocupă de asta. Ea găteşte pentru oameni, e o plăcere pentru ea. De altfel, şi mama ei a fost o bucătăreasă excelentă şi, în general, în familie avem talentul acesta. Toţi ştim să gătim chiar foarte bine."

Că tot veni vorba despre familie şi despre legături foarte strânse, Cize are propria teorie despre cum trebuie să te comporţi ca să faci parte din trupa ei. Ca un membru al familiei. "Formaţia s-a tot schimbat. Nu te porţi ca în familie, afară! Mai toţi sunt în familie, au trecut prin şcoala bisericii. La biserică e şcoala cea mai bună. Înveţi şi instrument, şi şcoală - că sunt foarte exigenţi -, şi o profesie."

VICIUL
De ce fumează Cesaria Evora inclusiv pe scenă? Totul are rădăcini în copilărie. Doctorii o ceartă şi îi spun că nu are voie să fumeze, dar, dacă o întrebi de ce nu-i ascultă, răspunde cam aşa: "Atunci când eram copil nu aveam de niciunele, toată tinereţea mea luam bucăţi de ţigări şi le refăceam, iar acum am posibilitatea să cumpăr ţigări şi nu mă lasă doctorii?! Mai dă-i încolo!".

Cize este o femeie foarte hotărâtă. Ştie ce vrea şi face cum vrea ea. "Nu acceptă niciodată să aibă sfătuitor în ceea ce priveşte îmbrăcămintea. Se îmbracă exact cum se simte. Spun unii că se îmbracă aşa din tristeţe. Nu e un om trist. Dacă eşti intim cu ea şi o prinzi în momentele ei după concert sau când găteşte şi duci conversaţia spre fostul ei iubit - tatăl copiilor - devine mai tristă. În rest e un om cu care te poţi distra. Toţi copiii care sunt cu ea în formaţie râd cu ea de se prăpădesc! Preferă să meargă cu ea cu autobuzul în turnee decât cu avionul. Spun: «Râdem cu bătrânica de ne prăpădim». Eu am crescut cu chestiile astea, le ştiu. Eu am venit în România în '76. Atunci, Cize era săracă lipită, nu avea de niciunele."

Cum este publicul Cesariei? "Cize are poporul ei, în general este un popor de bună calitate, care cunoaşte muzică. Nu s-a întâmplat să fie huiduită. (Până acum... Râde). Ea vorbeşte peste tot despre cât a fost de bine în România. Are ceva special pentru România. Poate şi pentru că sunt eu aici... Cine ştie!? A mai refuzat unele ţări. Cât priveşte România, spune că, dacă va fi chemată lunar, lunar va veni.
Eu încerc să o aduc în România la sfârşitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie. Să fie vreo trei concerte. Unul aici, în Bucureşti, unul la Constanţa, unul la Braşov. La Constanţa au cerut-o foarte mulţi oameni. Am foarte mulţi elevi de-ai mei care sunt politicieni. Dar ea a spus că pentru politicieni nu cântă niciodată. Are ticurile ei."

UN FAN ÎN GENUNCHI
La concertul de la 1 octombrie, de anul acesta din Bucureşti s-a întâmplat ceva foarte emoţionant. "S-a întâmplat ceva extraordinar. Mi s-a făcut pielea de găină. Cesaria are dreptul la un număr de invitaţii pe concert. A rămas o invitaţie la băiatul de la percuţie, care aştepta o cunoscută să vină. Am aşteptat-o afară, dar ea nu apărea. În acest timp am văzut un domn care plângea în hohote! Era foarte supărat.

L-am întrebat ce s-a întâmplat şi, printre lacrimi, mi-a spus: «E a nu ştiu câta oară când vine în România şi nu reuşesc să intru la concert!». M-am uitat mai bine la el... Înţeleg, dar de ce plângeţi în halul acesta? «Dar eu mai ştiu dacă mai vine vreodată în România?! Dacă s-a săturat şi nu o să mai vină niciodată ? Şi eu nu o s-o mai văd?! Am toată colecţia ei!». M-am gândit, dacă îi dau invitaţia şi vine fata aceea o să am probleme cu nepotul, dacă nu... Ce-o fi o fi! I-am dat invitaţia. Voia să îmi dea bani pe ea. A intrat la concert.

Bineînţeles că între timp a venit şi fata. Nepotul meu a zis că se urcă pe un scaun şi mă bate. Am luat şi fata şi a stat cu noi pe scenă, ca bodyguard. După concert am stat cu Cize în cabină. Să mai plece lumea, să nu fie aglomeraţie. Nu-i place să te apropii prea mult de ea, nu-i place să o iei în braţe, să-i pupi mâna... chestii din astea care există în România. Nu suportă. Te respinge instantaneu. De aceea mă ocup eu de ea în ceea ce priveşte protecţia când vine aici sau în zonele apropiate.

Când să ieşim am văzut un om care stătea în genunchi. Era omul meu! Cize m-a întrebat ce-i cu el. I-am spus că e omul cu invitaţia. Cize l-a luat de gât. Apoi mi-a zis: «Să-mi scrii undeva să-i povestesc maică-tii»."

Ce face Cesaria în Capul Verde ? Cum este viaţa ei normală? "În Capul Verde merge pe jos cu atâta aur cât are pe ea şi nu se ia nimeni de ea. Este singurul om din Capul Verde care îşi permite să umble cu mai mult de un kilogram de aur pe ea şi nu îi spune nimeni nimic de genul «nu eşti cumva prea bogată?».

Cesaria chiar are un program zilnic pe care şi-l respectă cu stricteţe. Dimineaţa devreme merge să facă provizii pentru masa săracilor. Pe la 7:00 pleacă la piaţă: la cea de peşte, apoi la cea de carne. Pe la ora 9:00 stă la cafeluţă şi la ţigări cu prietenii mai apropiaţi. Pe la 10:00-11:00 se apucă de gătit. La 12:00-13:00 mănâncă. 13:00-14:00 serveşte mâncarea la săraci. Apoi are câteva ore numai ale ei: de la 14:00 până la 17:00 se relaxează şi atunci nu intră la ea oricine. Pe la 17:00 iese iar în oraş, merge pe la spital să-i vadă pe bolnavi, se plimbă. Oamenii o văd, apoi povestesc zâmbind: «Nebuna de Cize era prin zona cutare sau cutare»."

Mai culege muzică? "Dacă vrea să mai facă zece CD-uri are destulă muzică lăsată de familie, de colegi. Nu prea are timp. În general avea 160 de concerte pe an, acum are 120. Ea nu a fost căsătorită niciodată. A avut dragostea vieţii ei. Cize e un om sufletist, dă tot şi... e şi puţin cam naivă.. chiar dacă a trecut prin multe. Încă are încredere în oameni. Nu prea îi place să-i invadezi intimitatea."
Acum, după ce a plecat din România este la Paris, unde lucrează la lansarea viitorului ei album.

 

Pretenţiile culinare
Care sunt pretenţiile unei dive numite Cesaria Evora atunci când merge într-o ţară străină la un concert?
"Mânâncă pe bază de fructe de mare, peşte mănâncă - doar peşte de ocean şi numai din Capul Verde (de multe ori şi-l pescuieşte singură!). Brânzeturile îi plac, iar cele din România chiar foarte mult.
Fasolea, fructele, cremă de creveţi condimentată - piper, usturoi, ceapă şi ardei iute; mănâncă sănătos. Îi mai plac legumele şi cotletul de miel.
Bineînţeles, trebuie ca bucătarul să se informeze dinainte ce îi place şi cum îi place... că altfel...

×
Subiecte în articol: cesaria evora editie de colectie