x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Folk you! 2008 Experienţă unică

Experienţă unică

de Dana Andronie    |    04 Aug 2008   •   00:00

Demersul nostru de a resuscita folkul românesc ar fi fost incomplet dacă am fi ignorat generaţia nouă.



Demersul nostru de a resuscita folkul românesc ar fi fost incomplet dacă am fi ignorat generaţia nouă.


Cu această ocazie am aflat că există tineri de mult pregătiţi să preia ştafeta de la "greii" folkului. Vă întrebaţi, probabil, ce mai aşteaptă? Ei fac tot posibilul să pătrundă în lumea artiştilor consacraţi, fiind atît de aproape şi totuşi atît de departe! Ne dorim să reuşească să facă şi ultimul pas, spre confirmare. Scena Folk You! le stă la dispoziţie...


SPECIAL. Anul trecut, pe plaja de lîngă Corsaru au urcat pentru prima oară la Folk You! Silvan Stâncel, Alina Zaharia, Alina Manole, Emil Kindlein, Jul Baldovin, Grupul Unde. Nicu Covaci şi-a întins aripile de Phoenix şi l-a poftit la adăpostul lor pe Silvan Stâncel. Acesta nu a făcut de ruşine prestigiul lui Nicu Covaci. Ba dimpotrivă, l-a completat de minune. Pentru senior a fost un moment de satisfacţie, iar pentru junior – un moment istoric. Să mai spună cineva că există război între generaţii!
"Folk You! este, într-adevăr, o experienţă artistică unică în peisajul muzical românesc şi totodată un eveniment plin de emoţie, indiferent de locul în care te situezi în raport cu scena – spune Silvan Stâncel. Ca spectator nu se poate să nu simţi căldura şi sensibilitatea artiştilor de pe scenă şi să-ţi doreşti să cînţi împreună cu ei, iar acele momente să nu se mai termine… Ca artist, sub privirile miilor de ochi care îţi analizează fiecare milimetru de imagine şi de voce, te încearcă o emoţie specială la vederea atîtor iubitori ai chitarei, ai poeziei, ai frumosului. Îi felicit pe organizatorii acestui uriaş festival pentru că nu e deloc uşor la ora actuală în România să organizezi aşa ceva şi să reuşeşti să atragi un public de mii de persoane… Folk You! e ceva special!"


"Ca artist, sub privirile miilor de ochi care îţi analizează fiecare milimetru de imagine şi de voce, te încearcă o emoţie specială la vederea atîtor iubitori ai chitarei, ai poeziei, ai frumosului"

"Ca spectator nu se poate să nu simţi căldura şi sensibilitatea artiştilor de pe scenă şi să-ţi doreşti să cînţi împreună cu ei, iar acele momente să nu se mai termine"
Silvan Stâncel


Nu mai sînt debutanţi!

Anul acesta, rîndul tinerilor se îngroaşă. Vor privi publicul de la acelaşi nivel cu artiştii consacraţi: Ana Maria Bordean, Tituş Constantin Cojocaru, Alina Manole, Jul Baldovin, Iulia Guşatu, Dan Oprina, Didina Curea, Cătălina Beţa, Silvan Stâncel, Bogdan Grosu, Teodora Iacob, Alina Zaharia. În numele lor, vă rog să nu-i mai numiţi debutanţi. Nu-i deloc o ruşine să recunoşti că eşti la început de drum. Doar că aceştia, de la primul pînă la ultimul, nu mai sînt de mult la începutul carierei. Au muncit din greu pentru a ajunge să le sufle în ceafă greilor folkului.


"Mă simt sortită să slujesc acestui gen muzical"

Maria Magdalena a fost în primul an de Folk You!, în 2005, "bobocul" ediţiei. De atunci a crescut, rămînînd cu sufletul definitiv lipit de festival: "După ce am reprezentat anterior folkul la concursul de Creaţie de la «Mamaia» şi la preselecţia pentru Eurovision, la Folk You! m-am simţit ca acasă. Nu m-am mai luptat cu emoţia live-ului la televiziunea naţională, ci cu emoţia live-ului între greii folkului, care mi-au marcat copilăria cînd mergeam cu sora mai mare la Cenaclul Flacăra şi mă îmbătam cu atmosfera stadioanelor arhipline. Lumea fredona în cor cîntecele folk ce trezesc şi acum puternice emoţii. Am revenit şi anul următor la Folk You! cu aceeaşi plăcere, neurmărind altceva decît să-i marchez emoţional pe cei din public, să-i sensibilizez şi să-i fac să mai descopere, printre versurile fredonate, amintiri mai mult sau mai puţin marcante în viaţa lor. Voi urmări şi în această ediţie a Festivalului Folk You! să transmit mesajul pentru care mă simt sortită să slujesc acestui gen muzical. Pentru că între folkişti nu poate exista concurenţă. Fiecare îşi are misiunea lui, mesajul lui de transmis, în felul său original. Iar Festivalul Folk You! vine să arate acest lucru într-o organizare riguroasă, atrăgînd noi admiratori către acest gen muzical. Organizarea Festivalului Folk You! este un gest care sper să fi atras atenţia Ministerului Culturii şi îmi doresc să fie cît mai atent sprijinit de acesta".


Doar o cerinţă, nimic mai mult

La cea de-a patra ediţie Folk You!, artiştii consacraţi au de îndeplinit următoarea cerinţă: să cînte două piese noi. Rămîne de văzut cine va încerca să se abată de la această "regulă". Nu vrem decît să primim şi ceva nou, dacă tot ne îmbrăcăm în straie de sărbătoare. Pînă la urmă, regula de bază a unui artist este să se respecte. Şi o poate face continuînd să existe. Prin cîntec.

×