x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Folk you! 2008 No, vine şi Narcisa!

No, vine şi Narcisa!

de Alina Toma    |    04 Aug 2008   •   00:00

"Eu mă pregătesc şi, no, mă consum foarte tare! Dar dacă e Toni cu chitara, sigur o să fie bine!"



"Eu mă pregătesc şi, no, mă consum foarte tare! Dar dacă e Toni cu chitara, sigur o să fie bine!"


Pe Narcisa Suciu am rugat-o să ne spună cum a fost cu folkul la debut.
"Am început să cînt la chitară la 7 ani... dar nu mă pune să-ţi spun ce piesă era, că nu-mi aduc aminte... parcă era ceva cu o pisică, nu mai ştiu. La vîrsta aia, despre ce puteam să cînt?"


AR FI VRUT SĂ CÎNTE LA TOBE. "N-aş putea să zic că am participat la concursuri, festivaluri de folk, pentru că pe vremea aceea nu prea erau astfel de evenimente. De fapt, atunci erau foarte puţine concursuri, şi acelea de interpretare a muzicii uşoare mai mult pentru tineri. Mergeam la Cîntarea României că în altă parte nu aveam unde să ne «afirmăm», să spun aşa (rîde). La noi, la Casa Pionierilor, primul instrument pe care îl învăţai era chitara, pe urmă dacă ţi se descopereau alte calităţi, ritmicitate, de exemplu, te luau la tobă sau la bas. Eu, una, aş fi vrut să trec la baterie, dar cum nu am fost cea mai bună dintre toboşăriţe, am rămas la chitară", spune artista.


ÎN SECRET. Fratele cel mare cînta la chitară şi exersa pe ascuns. Iar Narcisa se uita pe gaura cheii şi nu vedea mare lucru. De aceea s-a dus la cineva care a învăţat-o cîteva acorduri. "Fratele meu chiar se pricepea într-ale chitării, ar fi putut să facă o carieră din asta, dar, deh, au fost alte vremuri şi viaţa l-a dus pe alte căi. Alte două verişoare ale mele care erau în Oradea cîntau tot la chitară, dar îşi foloseau şi vocile. Cînd mă duceam la ele, ieşea o nebunie, eu aveam o chitară clasică pe care o tot căram după mine."


CLIPE FAINE. Pe timpul Cenaclului Flacăra era prea mică să poată participa (s-a născut în ’75), dar asculta la radio, împreună cu ai ei, şi îi plăcea foarte tare.
"Ştiam aproape toate piesele care se cîntau la Cenaclu, eram foarte încîntată de Tatiana Stepa, dar şi de băieţi." E un avantaj să fii, aşa, între generaţii, pentru că te simţi apropiată şi de unii, şi de alţii, crede Narcisa.
"Am petrecut clipe faine prin turnee, cu toţi mă ştiu şi mă am bine. De exemplu, cu Victor Socaciu am fost într-un turneu foarte lung, prin toată Europa. Apoi, am o relaţie profesională foarte bună cu Dinu Olăraşu, îmi place Doru Stănculescu, îmi place Zoia Alecu, cîntă super, la fel şi Maria Gheorghiu, textele ei sînt foarte frumoase, îmi plac mulţi… Iar dacă mă duc puţin mai încolo, zic că-mi plac Alifantis, Andrieş – cînd eram în liceu cîntam mult din piesele lui Alexandru Andrieş. Nu ştiu să spun cine era la modă atunci, era o chestie, aşa, pe etape, dacă cineva, cuiva, i se «punea pata» pe un anume folkist, se cînta numai din repertoriul respectivului. În vacanţe, niciodată nu eram acasă, tot timpul mă duceam în vreo tabără unde cîntam. Aşa că ştiu piesele tuturor. Dacă rămîne careva dintre ei în pană, la un moment dat, pot să-i vin în ajutor." (Rîde). Atenţie, deci! Narcisa e pe fază!


"Mi-a plăcut foarte tare"

A fost o dată. Mai vine şi-a doua oară. Căci cine-a fost o dată nu mai vrea să lipsească. "La voi, la Folk You!, anu’ ăsta vin pentru a doua oară. Prima dată am fost acum doi ani. De prima dată mi-a plăcut foarte tare, vă daţi seama că dacă nu-mi plăcea, nu mai veneam. Mă flatează mult cînd mă invită oamenii la folk, pentru că pe ceilalţi din gaşca mea nu îi cheamă… no, că acu’ mă dau mare (rîde). Glumesc, desigur. Acum, serios zic, eu cred că atîrnă foarte mult piesa «Cîmpuri aurii», o piesă emblematică, de referinţă", declară Narcisa.


Narcisa Suciu va cînta cu Toni Dijmărescu

"Anul acesta o să vin cu un prieten care o să mă ajute cu chitara, pentru că eu nu sînt o chitaristă la fel de bună ca ceilalţi", afirmă Narcisa. Păstrînd nota şi accentul ei, am zice că... no, nu prea o credem, dar dacă aşa spune ea, poate că ştie mai bine decît noi. Sau pare mai degrabă că simte nevoia de-a atinge perfecţiunea, de-a face sigur treabă bună atunci cînd urcă pe scenă. Prin urmare, Narcisa va cînta cu Toni Dijmărescu, un artist român stabilit
în Germania, care cîntă în trupa Screaming Heads. "Ne-am cunoscut anul trecut la Semenic, la un festival de rock. Dacă e Toni cu chitara, nu o să mă mai stresez, no,
eu mă consum foarte tare... Am pregătit şi o listă cu ceva piese, dar o să cîntăm şi ce va vrea publicul, om vedea. Şi cred că o să cînt şi ceva piese străine, că mă inspiră locul… e ca la un foc de tabără", declară interpreta. De altfel, Toni (Killahead) Dijmărescu este primul dintre prietenii Narcisei de pe MySpace, pagină pe care artista a postat şi videoclipuri interpretînd împreună piesa "Cîmpuri aurii".


Din Berlin la Vama Veche

Chiar dacă are treabă mai mult prin Germania, acolo unde s-a stabilit, Toni Dijmărescu şi-a trecut în agenda de spectacole şi, de asemenea, pe pagina My Space, folkul de la malul Mării Negre (sic!): "Folk You! Festival, w Narcisa Suciu". Apoi se va reîntoarce "acasă", în Germania, la Berlin, unde va participa la nu mai puţin de cinci evenimente. După cum bine a spus într-un interviu, Toni este cel care "abuzează chitara" în trupa Screaming Heads.


"E un avantaj să fii, aşa, între generaţii, pentru că te simţi apropiată şi de unii şi de alţii. Am petrecut clipe faine prin turnee, cu toţi mă ştiu şi mă am bine. Ştiu piesele tuturor marilor folkişti"
Narcisa Suciu

×