x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gigi Marga Privind în Poiana Rozelor

Privind în Poiana Rozelor

de Costin Anghel    |    Luminita Ciobanu    |    11 Mai 2009   •   00:00
Privind în Poiana Rozelor
Sursa foto: Costin Anghel/Jurnalul Naţional

Râşnov va rămâne oraşul în care s-a conturat universul copilăriei interpretei Gigi Marga.



Vacanţele petrecute alături de Gigi Marga rămân de neuitat pentru verişoarele primare ale interpretei: Maria Duculeţ şi Elena Ducaru. "Mama lui Gigi a fost soră cu tăticu'", începe povestea doamna Maria Duculeţ în timp ce doamna Elena Ducaru, sora domniei-sale, o completează: "Au fost cinci fraţi. Tata a fost cel mai mare".

Doamna Duculeţ şi-a amintit cu nostalgie de vacanţele petrecute în curtea casei bunicilor din Râşnovul vechi, comună pe atunci, dar una de renume, în care obiceiurile străbune se păstrau cu sfinţenie. Râşnovenii germani numesc localitatea şi "Rosenau", în traducere: "Poiana Rozelor": "Am crescut împreună cu Gigi. Este diferenţă de un an între noi. Venea în toate vacanţele la Râşnov, care era un centru pentru toate comunele din jur. Fie iarnă, fie vară, indiferent de anotimp, Gigi adora să vină la Râşnov. Sub pădure, lângă şcoală este casa noastră. Deasupra este coasta. Ieşeam prin grădină, urcam pe potecuţă şi mergeam pe deal, lângă o piatră. Ne plăcea să privim oraşul de acolo, era extraordinar", spune doamna Duculeţ.

Gigi îşi încânta de pe atunci verişoarele cu vocea sa specială. "Avea ceva înnăscut. Era foarte serioasă. Avea pian acasă şi cânta. Avea un timbru specific. Iubea foarte mult obiceiurile strămoşeşti", spune doamna Maria Duculeţ, amintindu-şi apoi de clipele minunate când împreună cu Gigi Marga mergea la promenadă, la ştrand. "Spre localitatea Cristian era promenada. Râşnovul era pe atunci o staţiune climaterică unde venea foarte multă lume, în special de la Bucureşti. Oamenii se aşezau pe hamace, nu pe iarbă. Promenada era splendidă, electrificată. Acolo se afla şi un ştrand mare unde mergeam cu Gigi şi cu mama ei, Ana, tuşica îi spuneam noi."

Lecţii de istorie. Doamna Elena Ducaru, mama ambasadorului României la NATO, Sorin Ducaru, a rememorat câteva amintiri dragi ce o au în centru pe Gigi Marga: "Gigi venise la «Cerbul de aur» - spune doamna Ducaru. Eu eram profesoară de istorie, iar băiatul meu cel mic învăţa la istoria antică. Era în clasa a V-a şi studia civilizaţia miceniană. Iar Gigi i-a spus: «Eu am umblat prin locurile astea! Am fost în Grecia!». Şi îi povestea în timp ce băiatul o asculta fascinat. O vedeam la televizor, fie o ascultam la radio. Ne anunţam unii pe alţii: «Dragă, cântă Gigi». Ne povestea de prin turnee. Avea darul de a povesti foarte frumos", adaugă doamna Ducaru, în timp ce soţul domniei-sale şi-a amintit zâmbind de felul în care a cunoscut-o pe Gigi Marga. "Eram la Baia Mare. Eu am terminat prima facultate în '58. Eram şef de promoţie şi am ales Baia Mare. Împreună cu câţiva prieteni am ieşit în oraş, unde am văzut un afiş mare: spectacol cu Mircea Crişan, Gigi Marga şi alţi artişti renumiţi. Pe atunci, Gigi mergea în turnee cu Mircea Crişan, cu Luigi Ionescu...

ÎNTĂLNIREA. N-am avut de lucru să le spun prietenilor mei că sunt văr cu Gigi Marga. Dar eu n-o cunoşteam, că nu fusese la nunta noastră. Când s-a terminat spectacolul am rămas la uşă. Am spus că o aştept pe Gigi Marga. M-am prezentat. I-am spus că sunt soţul verişoarei sale. Împreună cu prietenii mei am invitat-o la restaurant. Am stat de vorbă până târziu... A avut o perioadă când a cântat şi în Poiana Braşov. O mai duceam eu cu maşina. Ea făcea parte dintre cântăreţii de muzică uşoară din generaţia de elită. Avea studii temeinice. Ne-a părut rău că a plecat din ţară", spune domnul Dumitru Ducaru.

REVEDERE. Gigi Marga a vizitat România în urmă cu 11 ani. N-a ocolit Râşnovul şi rudele de acolo. Nepoata verişoarei primare, Maria Duculeţ, învăţătoare la Şcoala Germană din localitate, şi-a revăzut mătuşa cu mare bucurie, amintindu-şi de zilele în care prezenţa îndrăgitei artiste era una mult aşteptată. "Ne înghesuiam toţi în Fordul Capri, să ne plimbe. Ne ducea în Braşov, în Poiana Braşov... Era fascinant! În 1998 a fost ultima dată în Râşnov. A venit să ne revadă. Am primit din partea dumneaei o casetă cu dedicaţie", încheie Maria Duculeţ.  

"Ieşeam prin grădină, urcam pe potecuţă şi mergeam pe deal, lângă o piatră. Ne plăcea să privim oraşul de acolo, era extraordinar"
Maria Duculeţ

×
Subiecte în articol: gigi doamna marga ducaru gigi marga duculeţ ducule