x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ilie Balaci Debutul Marelui Blond

Debutul Marelui Blond

de Mihai Igirosanu    |    19 Mar 2010   •   00:00
Debutul Marelui Blond

Legătura dintre Ilie Balaci şi echipa naţională s-a înfăptuit la 23 martie 1974, pe legendarul Parc des Princes din Paris. România a pierdut amicalul cu Franţa, 0-1, dar a câştigat un puştan cu zulufii blonzi, care urma să pătrundă cu paşi de uriaş în istoria fotbalului nostru.



La doar 17 ani şi 6 luni, Ilie Balaci a jucat titular, 75 de minute, contra re­pre­zentativei "cocoşului galic", fiind schimbat cu Iuliu Hajnal doar pentru că în meciurile de verificare se rulează mai mulţi jucători. Nu există omul potrivit să rememoreze prima apariţie a lui Ilie Balaci în echipa na­ţio­nală decât căpitanul din acea seară pariziană, Cornel Dinu. Antrenorul echi­pei României era Valentin Stănescu.

Iată şi primul "11" ­aliniat în acea seară. Poa­te cel mai drag pentru Ilie Balaci. Răducanu - Anghelini, Antonescu, Dinu, Cristache - Balaci, Beldeanu, Iordănescu, Troi - Dumitrache, Kun. În repriza se­cundă, au mai apărut pe teren Mircea Sandu şi Iuliu Hajnal. De partea cealaltă, nume grele din fotbalul mondial al acelei perioade, Tresor, Henri Michel sau Georges Bereta, cel care a şi marcat unicul gol al întâlnirii în minutul 59.  


"NEA TINEL, IA-L PE PUŞTIUL ĂLA DE LA CRAIOVA!"

Amintirile lui Cornel Dinu încep cu câteva luni înaintea meciului de pe Parc des Princes. "Aveam dese discuţii profesionale cu regretatul Valentin Stănescu, un om realmente de excepţie. Într-una dintre ele l-am sfătuit să-l ia de la Craiova pe puştiul ăla blond. Atunci avea 17 ani, dar îl remarcasem cu un an înainte într-un meci direct între Dinamo şi Universitatea Craiova. Era obraznic, tehnic şi rău. Aşa l-am găsit şi cu prilejul acelui meci de debut la echipa naţională. La antrenamente ne scuipa, ne călca în picioare. Acestea sunt semnele performanţei. Era un tip care a şocat chiar la primul impact", îşi aminteşte actualul administrator-delegat al lui Dinamo.


"AVEA TEHNICĂ ÎN REGIM DE PERSONALITATE"
Cornel Dinu a acceptat să-l caracterizeze pe jucătorul Ilie Balaci şi din punct de vedere tehnico-tactic. "Avea o calitate pe care nu am prea mai regăsit-o ulterior: tehnică în regim de performanţă. În plus, deşi nu părea la prima vedere, era foarte puternic, greu de incomodat când avea mingea." Astăzi, între căpitanul şi debutantul de acum 36 de ani există o legătură splendidă: "Este o plăcere să mă întâlnesc de fiecare dată cu Ilie Balaci la o cafea. Face parte din categoria oamenilor de fotbal incontestabili. L-am urmărit mereu cu plăcere şi, în intervenţiile de la televizor, spunea totul la obiect. Mai rar aşa ceva astăzi. Nu m-a mirat că s-a certat cu Mititelu şi că a plecat de la Craiova".

×
Subiecte în articol: ilie balaci