x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Jean Moscopol Amintiri din familie

Amintiri din familie

02 Feb 2009   •   00:00

Deşi nu l-a cunoscut niciodată, Jana Andreescu, nepoata lui Jean Moscopol, a păstrat mereu o puternică legătură cu unchiul ei.



În 1947, Jean Moscopol a părăsit pentru totdeauna România. Cu şapte ani înintea plecării, îşi înmormântase ambii părinţi. Sora lui, Iorgula, a rămas în ţară şi, până la moarte, cântăreţul a ţinut legătura cu cei dragi. La Galaţi locuieşte una dintre puţinele rude ale artistului, Jana Andreescu, nepoata lui Jean Moscopol. S-a născut în 1951 şi, cu toate că nu şi-a cunoscut unchiul niciodată în carne şi oase, şi-au sărbătorit, despărţiţi de mări şi ţări, în aceeaşi zi onomastica. "Mama mea şi Jean Moscopol au fost singurii fraţi. Părinţii lor, Lascăr Moscu şi Terpsihore Moscu, s-au stabilit căsătorindu-se, în Brăila.

Au locuit şi în casa în care m-am născut eu – Griviţei 153, fostă 141. Când s-au născut Jean şi Iorgula, mama mea, locuiau în altă parte, tot în Brăila. Bunicul e venit din Grecia, iar bunica locuia în Constanţa, pe malul mării, în Piaţa Ovidiu. Bunicul era negustor şi avea prăvălie. A fost bijutier, a avut chiar şi o cofetărie. O soră a bunicului era tot bijutier, aveau piese extraordinar de frumoase, pe care şi eu cândva le-am găsit la mama mea, dar care s-au mai pierdut", ne povesteşte Jana Andreescu.

TALENT. Născut în 1903, Jean Moscopol a învăţat la Brăila şi la Galaţi. La Brăila, cântăreţul a făcut Şcoala Grecească. "Mama îmi tot povestea de el, pentru că avea jalea plecării lui. Au ţinut foarte mult unul la altul! A fost un copil extraordinar, chiar deosebit prin tot ceea ce făcea. În afara faptului că avea talent muzical care a fost observat, dar căruia nu i-au dat atenţie la început, era extraordinar de inventiv, recepta foarte repede limbile străine. Mama îmi povestea tot felul de aventuri de-ale lui, din copilărie. Părinţii, când au văzut cât e de talentat, i-au pus profesor de engleză acasă. În casă vorbeau şi limba greacă", povesteşte nepoata lui Jean Moscopol, artistul plastic Jana Andreescu.

UN OM VESEL. "Prindea limbile străine extraordinar de repede, dar mama îmi spunea că din caietele lui mai rămâneau câteva pagini. Aşa era felul lui. Eu cred că acest lucru îl reprezintă. Inventa. Îi plăceau avioanele, construia, făcea instrumente muzicale din orice. Era şi un om foarte vesel ca temperament. Se deghiza, îşi punea măşti de carnaval", mai spune Jana Andreescu.

"Mama mea şi Jean Moscopol au fost singurii fraţi. Bunicul era negustor şi avea prăvălie. A fost bijutier, a avut chiar şi o cofetărie. O soră a bunicului era tot bijutier, aveau piese extraordinar de frumoase"
Jana Andreescu

"Mama îmi tot povestea de el, pentru că avea jalea plecării lui... Au ţinut foarte mult unul la altul. A fost un copil extraordinar, chiar deosebit prin tot ceea ce făcea"
Jana Andreescu

×
Subiecte în articol: mama jean jean moscopol jana andreescu