x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Jean Moscopol Dor de Glie

Dor de Glie

de Luminita Ciobanu    |    02 Feb 2009   •   00:00

Şlagăre celebre, "Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară?", "Sărutarea de adio", "Dă-mi guriţa s-o sărut", "Violete pentru fete".



Cine n-a ascultat măcar o dată aceste piese? Melodiile lui Jean Moscopol te poartă cu gândul la Bucureştiul boem de altădat’ şi la tabieturile celor care ieşeau la plimbare pe Calea Victoriei şi poposeau la o cafenea ori la un salon. Jean Moscopol avea program seară de seară la renumitul restaurant Zissu, unde avea un succes răsunător. Cântecele sale erau adorate de public.

Într-un stil inconfundabil Moscopol fluiera refrenul şi îi distra pe cei aflaţi la masă dedicându-le epigrame concepute pe moment. A cântat însă şi în alte localuri celebre: Colonade, Lother Park, Vişoiu sau la bomboneria Lafayette. La miezul nopţii petrecerile erau în toi. Şampania cea mai bună era servită clienţilor pe ritmul unor şlagăre romantice. Jean Moscopol a cântat melodii de amor, însă a ştiut să ia atitudine împotriva sistemului politic instalat la Bucureşti după 23 august 1944. Când românii învăţaseră să tacă pentru a nu ajunge în închisori, Moscopol făcea haz de necaz prin cântece anticomuniste. Să ne amintim de Jean Moscopol care, drept testament, departe de glia strămoşească, ne-a lăsat un preţios dar: muzica sa.

×
Subiecte în articol: jean moscopol