x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Paula Seling Emoţiile primelor apariţii

Emoţiile primelor apariţii

de Paula Seling    |    22 Dec 2008   •   00:00

Poate că nu aţi stat să număraţi foarte atent anii ce au trecut, dar anul acesta se împlinesc doisprezece ani de când Paula Seling a apărut pentru prima dată în faţa noastră. Doisprezece ani în care a încercat să spună povestea viselor ei prin muzică.



Paula Seling s-a născut sub o stea norocoasă, într-o noapte sfântă de Crăciun. Îşi aminteşte cu drag de nopţile din copilărie, cu scânteieri ale stelelor ce pătrundeau direct în sufletul ei de fetiţă.

CONFESIUNE. "Acum, printre picături, mai visez la primele mele apariţii. La 6 ani începeam să studiez pianul la Şcoala de Arte din Baia Mare cu doamna profesoară Tilcă Mariana. A fost decizia părinţilor mei de a urma o şcoală de muzică. Îmi amintesc că mi-a fost destul de greu să stau în casă să studiez în timp ce ceilalţi copii se jucau în curtea blocului. Dar a meritat.

La 10 ani am început să cânt în corul şcolii şi în scurt timp am devenit solistă. Şi astăzi sunt foarte mândră de asta. A urmat o perioadă de concursuri interjudeţene şi naţionale de pian, festivaluri şi concursuri de muzică corală, timp în care am dobândit ceva experienţă şi încredere în mine în urma unor reuşite. Anii au trecut destul de repede şi pe la 15 ani m-am înscris la Şcoala Populară de Arte, unde i-am avut ca îndrumători pe regretatul domn profesor Bertok şi pe doamna profesoară Mateşan. Am intrat în trupa Enders ca instrumentist la clape şi aşa am început să merg la «festivaluri pentru copii şi tineret»."

CE VREMURI! "Îmi amintesc şi acum călătoriile cu trenul, înghesuiala de la clasa a II-a, când aţipeam pe coridoare, şi emoţiile din culise.

Repetam ore în şir şi ni se părea că noi şi Mezzoforte eram cei mai tari din zonă. Asta şi pentru că mai câştigasem câte ceva pe unde mergeam: Premiul pentru cei mai buni instrumentişti la «Steaua de Cristal» din Botoşani, «Ursuleţul de Aur» Baia Mare şi locul I la Festivalul «Armonia» din Bucureşti, unde i-am cunoscut pe cei de la Fundaţia Culturală Phoenix şi pe Paul Nancă, cei care au fost alături de mine (aproape) de la început şi până acum. Toate acestea se întâmplau prin 1995."



UN ALT DRUM. "Trupa nu s-a destrămat, pentru că solista a plecat să se lanseze singură, eu nici măcar nu eram solistă principală, ci pentru că majoritatea colegilor terminaseră liceul şi intraseră la facultate, lucru care mi s-a întâmplat şi mie la un moment dat. Până atunci însă am pornit singură la drum şi am mai avut câteva realizări. În 1996 am câştigat trofeul «Aurelian Andreescu» sub îndrumarea atentă a doamnei Anda Popp.

Tot în acel an am apărut pe scena Cerbului de Aur, prima oară făcând voci de spate împreună cu Narcisa Suciu, în recitalul susţinut de Mircea Rusu. În cadrul acestui spectacol am fost invitată să interpretez singură o piesă – «When the Winter Comes». Îmi amintesc şi acum cât de tare îmi tremurau picioarele şi cât de greu ţineam microfonul în mână.

Debutul meu pe această scenă era să fie «glorios», căci m-am împiedicat de cabluri şi aproape că m-am întins pe scenă. Fără să fie parte din coregrafie." (Paula Seling)

CARTE DE VIZITĂ
La 6 ani, Paula începe să studieze pianul la Şcoala de Arte din Baia Mare. Au urmat concursuri, festivaluri, a dobândit experienţă şi încredere în sine. La 15 ani s-a înscris la Şcoala Populară de Arte. În 1996 a câştigat trofeul "Aurelian Andreescu". 1997 a fost un an plin, a avut un recital în deschiderea concertului Joan Baez la Bucureşti, dar şi examenul de Bacalaureat, Trofeul Mamaia şi primul ei album, "Only Love", înregistrat în Germania. Anul 1998 i-a adus împlinirea unui vis – să cânte în deschiderea concertului Chick Corea la Bucureşti. În 1999 a terminat şi a lansat albumul "De dragoste", ce conţinea zece piese compuse de Nicu Alifantis. A urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi a început să scrie muzică şi texte împreună cu Paul Seling, fratele său. În ianuarie 2001 a scos "Mă voi întoarce", un album special, cu cântece de iarnă. În acelaşi an a apărut "Prima selecţie", o culegere de piese din concerte, duete, reeditări ale unor piese de succes. În 2003 a scos un album incredibil, cu 17 piese, numit "Fără sfârşit", care conţine şi piesa "Timpul", al cărei videoclip a fost realizat la Veneţia de Dragoş Buliga. Îşi aminteşte de fiecare bucurie, fiecare lacrimă, fiecare cântec înregistrat. S-a căsătorit în 2005 cu Radu Bucura şi se simt bine împreună. (Mihai Ştirbu)

"Îmi amintesc că mi-a fost destul de greu să stau în casă să studiez în timp ce ceilalţi copii se jucau în curtea blocului. Dar a meritat. La 10 ani am început să cânt în corul şcolii şi în scurt timp am devenit solistă. Şi astăzi sunt foarte mândră de asta"

Paula Seling - interpretă

×