x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Trupa

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    19 Oct 2009   •   00:00
Trupa
Sursa foto: Mihnea Irimia/

Andrei Tudor, Daniel Pirici, Victor Solomon, Alex Cotoi, Radu Bucura şi Mădălina Giolu. Fiecare dintre ei dă nuanţă muzicii interpretate de Paula Seling.



Andrei Tudor compozitor şi pianist cântă cu Paula de mai bine de cinci ani. "Este o adevărată plăcere să fii coleg cu Paula, să lucrezi cu ea", spune Andrei. "Sunt puţini solişti cu adevărat profesionişti în România. Paula Seling este unul dintre ei. În afara vocii ei extrem de personale şi sensibile, Paula este şi o colegă bună şi atentă. Nu îşi trâmbiţează nici reuşitele, nici problemele, nu îşi bârfeşte colegii. Paula nu minte. De aceea nu o vei asculta pe scenă, decât interpretând cu adevărat, adică live, reuşind să impresioneze de fiecare dată."

Daniel Pirici i s-a alăturat Paulei în urmă cu 11 ani. "Am fost alături de ea şi am fost martor la naşterea şi evoluţia unui artist unic, de excepţie." Cât priveşte albumul care însoţeşte Ediţia de Colecţie "realizarea lui a fost o provocare pentru mine - şi-a amintit Daniel Pirici. «Schimbarea liniilor de bas la majoritatea  pieselor a venit ca o necesitate, pentru ca sound-ul pieselor să fie cât mai actual. În acelaşi timp, a fost o experienţă interesantă şi inedită, pentru că am participat pentru primă dată ca orchestrator alături de Paula, la trei dintre piese: «Noapte caldă», «Trebuie să dansezi», «Serile verii». Încrederea şi susţinerea ei m-au încurajat să abordăm stiluri muzicale pe care le îndrăgim foarte tare, cum ar fi - r&b, soul, funk şi care dau o notă modernă pieselor şi total aparte în peisajul muzical românesc. Sunt onorat că am contribuit la realizarea acestui album şi îi sunt recunoscător Paulei pentru această şansă şi sper să repetăm experienţa cât mai curând. Oricum, ne vedem la următorul best of 2008-2018".

Pentru chitaristul Victor Solomon, Paula este artistul alături de care cântă cu mare plăcere: "Când am cântat prima oară «La Viflaim 'colo'n jos....» am ştiut că am să «Culeg vise». Cu Paula este foarte uşor să cânt la chitară, este o plăcere şi doar din simplul motiv că ea ştie ce vrea de la mine şi chitara mea. Şi, culmea, nu a fost un vis, ci ceva foarte real, adevărat, profesional, pe care majoritatea dintre voi nu îl va percepe decât ca pe un vis. Sigur, e mai bine aşa!!! Eu am regăsit în visul meu că muzica de valoare rămâne eternă prin oameni ca Paula, iar mie nu-mi rămâne decât să-i fiu alături «Culegând vise...»".

SOUND
La rândul său, Alex Cotoi de asemenea chitarist şi-a pus amprenta şi în privinţa orchestraţiilor mai multor piese care se regăsesc pe albumul care însoţeşte Ediţia de Colecţie. "Am avut deosebita plăcere şi în acelaşi timp onoare să pot colabora la realizarea  albumului Paulei Seling «1998-2008». Din punctul meu de vedere, consider acest material un concept nou, o prezentare modernă şi în acelaşi timp originală a celor mai cunoscute cântece ale ei din cei 10 ani. Tocmai datorită acestui fapt am încercat să extind această idee şi din punct de vedere chitaristic folosind tonuri cât mai moderne şi instrumente variate: chitări de jazz şi chitări acustice sau chitări electrice cu efecte întâlnite în muzica de rock contemporană. Modul de lucru a fost unul relaxat, Paula lucrând cu mine orchestral şi din punct de vedere al soundului de chitară, lăsându-mi în acelaşi timp o arie largă de exprimare. Mi-a plăcut faptul că nu s-a lucrat în grabă şi s-a dorit foarte mult lansarea unui produs bun, intenţie care din păcate a început să dispară în cazul multor materiale muzicale din ziua de astăzi. Mă bucur că am avut plăcerea să colaborez cu Paula şi la aranjamentul muzical al unor piese făcând schimb de idei armonice, ritmice şi de sound. Este un album bun pe care îl ascult cu interes de fiecare dată."

ARTIST DEVOTAT
Mădălina Giolu (viori şi voci adiţionale) a regăsit la Paula Seling calităţi artistice desăvârşite. "Colaborarea mea cu Paula a început la sfârşitul anului 2006, cu ocazia înregistrărilor pentru albumul «De sărbători», tot atunci fiind şi începutul unei aventuri muzicale extraordinare. În tot acest timp am descoperit în Paula un artist devotat în totalitate muzicii, o persoană foarte ambiţioasă, perfecţionistă, în ceea ce priveşte munca ei. Este o femeie foarte frumoasă, care pune mai mult preţ pe achiziţionarea unui microfon cât mai performant, decât a unei perechi noi de pantofi, care preferă apariţia muzicală la un eveniment caritabil nemediatizat, prezenţei la o petrecere mondenă. Harul ei este o inspiraţie pentru noi toţi. Pentru mine, Paula este o persoană multitalentată, de la care voi avea tot timpul ceva de învăţat şi vreau să-i mulţumesc pentru că mi-a permis să-i fiu alături şi să trăiesc una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa mea."

SOŢUL
Radu Bucura, bateristul trupei şi, din 2005 jumătatea Paulei, veghează îndeaproape evoluţia artistică a soţiei sale. Împreună au pus bazele propriului studio de înregistrări. "Totul a început acum un an şi jumătate, după ce am deschis casa noastră de producţie. Pe atunci nu se prea găseau albumele Paulei, din cauză că cei de la casele de discuri cu care Paula avea contracte nu aveau interes să scoată albumele ei într-o piaţă invadată de muzica făcută după acelaşi calapod. Aşa că ne-am hotărât să scoatem noi o «colecţie» cu cântecele ei. Aşa a început lucrul la acest album. Pentru că multe dintre cântece s-au transformat în timp după gustul publicului şi al nostru, am hotărât să folosim în noile orchestraţii cât mai multe instrumente reale şi chiar variante din concert ale pieselor. Când a venit propunerea de la Jurnalul Naţional de a scoate această Ediţie de Colecţie m-am bucurat, pentru că după părerea mea, acesta este cel mai bun mod pentru ca un artist să ajungă în casele oamenilor. Îmi pare rău că nu am putut pune mai multe piese pe album, asta din cauză că am fost constrânşi de cele 80 de minute care încap pe un CD. Şi aşa a trebuit să scurtăm spaţiile dintre piese ca să încapă toate. Sper ca acest album să fie un cadou pentru fanii Paulei, iar pe cei care nu sunt familiarizaţi cu muzica ei, să-i pună la curent cu activitatea ei din ultimii 12 ani."

×
Subiecte în articol: Paula Seling