x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Savoy Muzica lor, o poezie

Muzica lor, o poezie

de Roxana Vintila    |    16 Mar 2009   •   00:00

Fiecare piesă semnată de trupa Savoy transmite emoţie şi vise, iubire şi taină.



De mai bine de 40 de ani, şeful formaţiei, Marian Nistor, cântă. O viaţă întreagă a făcut acest lucru, pentru că muzica se confundă cu destinul său. Cele mai importante premii poate că vor rămâne cele de suflet, cele primite de la public. Savoy a cântat de-a lungul timpului cu artişti consacraţi: Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Angela Similea, Mihai Constantinescu, Gabriel Dorobanţu şi mulţi alţii. Cunoscutul interpret Gabriel Dorobanţu ne-a vorbit cu mare drag, dar şi cu o urmă de nostalgie despre o perioadă de succes a muzicii uşoare româneşti: "L-am cunoscut pe Marian Nistor în calitate de compozitor şi artist, aşa cum l-au cunoscut toţi spectatorii din ţara asta. Mai târziu am avut prilejul să interpretez piese din creaţia sa şi să fim împreună pe scenă", îşi aminteşte artistul. "Cred că a fost şi va rămâne foarte iubit de public pentru compoziţiile sale şi pentru faptul că mare parte din cântece i-au fost interpretate de solişti consacraţi. De-a lungul timpului am cântat multe piese şi una dintre ele se numeşte «Iertările», lansată după 1990 pe versurile lui Adrian Păunescu cu care împreună am făcut un foarte mare succes."

Gabriel Dorobanţu mărturiseşte că l-a apreciat pe Marian Nistor "pentru muzicalitatea şi talentul înnăscut, pentru partitura muzicală autentic românească pe care o prezenta publicului şi mai ales pentru faptul că majoritatea cântecelor sale sunt însoţite de versuri ale unor poeţi consacraţi, celebri români şi basarabeni". Lucru care se întâlneşte destul de rar azi. Muzica nu mai este întotdeauna poezie. În turnee şi la spectacole, Gabriel Dorobanţu a descoperit în Marian Nistor un om talentat şi iubit de public. "Am făcut multe turnee împreună... Marian Nistor era mereu vesel, tot timpul ne propunea cântece, lucru care se şi realiza în timp. L-am vizitat de mai multe ori acasă, descoperind în Marian Nistor şi o gazdă perfectă.

S-a bucurat de un succes imens la public, iar eu am descoperit asta în turneele pe care le făceam. Avea o notorietate extraordinară şi un succes teribil şi cred că toate astea s-au întâmplat, pentru că Marian Nistor iubeşte muzica. Şi iubeşte cântul românesc", ne-a spus în încheiere cel care "ne-a invitat de atâtea ori într-o gară mică", a noastră şi a tuturor poveştilor de iubire: Gabriel Dorobanţu.

SPECTACOLE DE SUCCES
Actorul Nicu Constantin este un admirator sincer al lui Marian Nistor şi al vremurilor când Savoyul umplea sălile de concert pe oriunde mergea formaţia, spre bucuria multor spectatori. Pentru că în tinereţe şi maestrul a cochetat cu cântecul şi cunoaşte cât de grea este această meserie, are numai cuvinte de laudă la adresa muzicianului Nistor, care, în opinia sa, nu este doar talentat, ci şi un om serios şi care duce lucrul început la bun sfârşit. (Daniela Şontică)
 
PORTRET FĂCUT DE ACTORUL DE REVISTĂ NICU CONSTANTIN
Printre glume şi vorbe serioase, actorul Nicu Constantin face un portret întemeietorului formaţiei Savoy: "Cu Nistor mă ştiu de pe vremea când a intrat la Şcoala de muzică de pe Strada Principitale Unite (Liceul «Dinu Lipatti» – n.r.), la clasa de nai. Vorba aia: «Frunză verde de dai n-ai,/ Ia nu da, să vezi cum ai!»... A fost coleg cu Gheorghe Zamfir la clasa lui Fănică Luca, cel mai mare naist din lume, după părerea mea. Nistor este talentat, poate cânta excelent la orice instrument de percuţie, încât eu am zis că numai la fluierul piciorului n-a cântat încă, în rest, la orice instrument! S-a născut talentat. Ca muzician este desăvârşit, şcolit, muncitor şi serios. Şi este un tip foarte deştept. Chiar dacă uneori nu prea ştie de glumă, eu i-am zis într-o zi: «Măi Nistore, ţi-ai pus bentiţa aia ca să nu-ţi crape capul?». A înfiinţat întâi fomaţia Portativ, au cântat o vreme cu succes, dar marele său merit este Savoyul, cu care a câştigat o mare reputaţie. Aveau un succes aproape supărător băieţii cu formaţia asta. Ca să nu mai vorbim că Marian a compus melodii pentru marile noastre soliste Margareta Pâslaru, Mirabela Dauer, Angela Similea, împreună având succesul bine ştiut". (Daniela Şontică)
 
BUCURIA DE A FI PRIETENI

"E un tip puternic, când se aşază la pian şi compune este muncitor şi teribil de talentat, apoi, mare lucru că a ştiut să ţină în frâu, ca şef de formaţie, atâtea caractere diferite de muzicieni, de artişti. Nu este uşor lucrul acesta. Când mergeam cu el în concerte se crea totdeauna o atmosferă de bună dispoziţie în jurul lui. Îmi asociez cu mândrie numele de al lui Marian Nistor şi al soţiei sale, Dorina, interpretă bună şi ea. Îmi face plăcere că suntem prieteni." (Daniela Şontică)

×
Subiecte în articol: succes nistor savoy