x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A înnebunit un lift

A înnebunit un lift

de Tudor Octavian    |    14 Iul 2009   •   00:00

Unul dintre lifturile Parlamentului merge de capul lui. E cu verificările la zi, oamenii de la întreţinere spun că n-are nimic, că probabil deputaţii şi senatorii încurcă butoanele sau sunt nervoşi şi, în loc să pună frumos degetul unde trebuie, dau cu pumnul, dar reclamaţiile curg de la toate partidele.



Ca să pornească, liftul trebuie să aibă cvorum, să fie plin. Asta ar fi prima chestie. A doua e că nu suportă nişte oameni. Cu ei înăuntru, nu porneşte, poţi să-l şi rogi. Povestea cu rugatul circulă, pentru că, în disperare de cauză, un pesedist, aşteptat să facă majoritatea la vot la o comisie, i-a vorbit ca şi cum i-ar fi cerut scuze că tocmai izbise cu picioarele în pereţi şi liftul s-a îndurat, văzând cât e de umil şi de sincer şi a luat-o din loc.

Domnule, s-a exprimat faţă de colegii lui un vice de la Senat, se spune că automatele astea au început să aibă minte. Am văzut la televizor cum un robot japonez l-a înjurat pe inginer. Vicele avea motive să vorbească de robotul care avea el ce avea cu oamenii, deoarece odată, când liftul a pornit, deşi înăuntru se găsea numai o persoană, adică demnitarul, s-a auzit un fel de bombăneală din pereţi. Părea că liftul se freca de pereţi, dar dacă erai mai atent auzeai şi o aia mă-sii. Mă rog, nu era la adresa parlamentarului, însă era!

Un deputat a observat că liftul refuza să se mişte, când urca madam Buruiană. A rugat-o să coboare niţel, fără să-i explice de ce, şi liftul a mers uns. Sus, în capătul scării, gâfâia plină de draci doamna Buruiană. Când s-a repezit la părul deputatului, liftul a şters-o fără nici un om înăuntru. Problema, pe care însă nimeni n-o înţelege e că liftul nu vrea să-i ducă împreună pe membrii coaliţiei.

Ca şi cum n-ar fi de acord cu coaliţia de guvernare. De fapt, porneşte doar cu unii, care-s mai bine crescuţi şi n-au dosare penale. Dar şi cu aceştia face fiţe, dacă printre ei se nimereşte un traseist. E clar, nu-i suferă pe traseişti, dar cum îşi dau seama firele şi contactele alea digitale din cutia cu comenzi că insul care urcă n-are caracter, e un mare mister.

Un senator a pus pariu cu altul că liftul simte cine o să trădeze şi o să plece la duşmani, iar după câteva zile a câştigat pariul. Liftul ştia cu câteva zile înainte ce schimbări urmau să aibă loc în partide!

Senatorul s-a interesat apoi dacă şi la Bruxelles, în Parlamentul European lifturile fac figuri. Neamţul pe care l-a întrebat nu s-a arătat deloc mirat de întrebare şi a răspuns, ca şi cum era vorba de un autobuz care întârzie pe traseu, că se mai întâmplă. Cum, adică, se mai întâmplă? S-a mirat demnitarul român. Neamţul, care la bază era cibernetician, a zis că lifturile se deşteaptă şi ele când duc oameni deştepţi, dar că se şi prostesc, când au de-a face numai cu blegi şi escroci. E normal să fie aşa?, a întrebat românul.

Nu e normal, a zis neamţul, dar ce mai e azi normal?

×
Subiecte în articol: editorial liftul