x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bacalaureat cu subiecte prea grele pentru liceenii de astăzi

Bacalaureat cu subiecte prea grele pentru liceenii de astăzi

de Diana Scarlat    |    02 Iul 2012   •   11:08

Prima proba scrisa a bacalaureatului, la limba si literatura romana, a inceput astazi, cu subiecte destul de grele pentru absolventii de liceu.

Subiectul al treilea le-a cerut sa scrie un eseu de doua-trei pagini in care sa descrie viziunea despre lume a poetului Mihai Eminescu. Subiectul presupune o analiza atenta a poeziei eminesciene si o indelunga practica in redactarea eseului, dar si cunostinte de filosofie, materie pe care multi nu reusesc sa o inteleaga de la profesorii de liceu. Chiar si cei care s-au pregatit intens pentru bacalaureat au fost pusi in dificultate de cerinta de la subiectul al treilea care mizeaza pe capacitatea lor de sinteza, chiar daca li s-a cerut aplicatie pe un singur text studiat.

Primul subiect al probei scrise la limba si literatura romana le-a cerut absolventilor sa analizeze din mai multe puncte de vedere un text la prima vedere din "Craii de Curtea-Veche', singurul roman finalizat de decadentistul Mateiu Caragiale, iar subiectul al doilea a presupus scrierea unui text argumentativ despre calitatile umane, pornind de la o afirmatie a poetului-filosof Lucian Blaga. Daca literatura romana s-ar studia in liceele din Romania din perspectiva filosofica, elevii nu ar avea dificultati in rezolvarea subiectelor de acest gen, insa cei mai multi elevi se plang astazi ca profesorii nu-i ajuta prea mult sa inteleaga marile probleme existentiale ale omenirii.

Nici programa scolara nu le vine in ajutor. Cat timp sunt destul de multi elevi de clasa a XII-a nedumeriti in legatura cu existenta reala a zeilor sau a cuplului primordial si nu pot face deosebirea intre mitologic si real, pentru ca studiaza despre Dumnezeu la orele de Religie, pe principiul "crede si nu cerceta!', fara a face un curs de Istoria religiilor, care sa le elucideze misterele mitologiei, este greu de crezut ca aceiasi elevi care nu inteleg semnificatia mitului pot face o interpretare filosofica despre viziunea despre lume a lui Eminescu.

×