x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bocetele false ale multimilionarilor de stănga

Bocetele false ale multimilionarilor de stănga

de Victor Ciutacu    |    08 Oct 2007   •   00:00
Bocetele false ale multimilionarilor de stănga

PAPORNIţA CU iNţELEPCIUNI
Cel mai ingrijorător lucru pentru Geoană este faptul că baronimea PSD, care l-a susţinut in alegerile interne intru detronarea lui Iliescu, s-a coalizat week-end-ul trecut taman in beneficiul celui odinioară mazilit. Mai mult decăt atăt, apropierea evidentă a actualei echipe de conducere a PSD faţă de Traian Băsescu şi de PD, care a culminat cu spectacolul moţiunii de cenzură, a făcut ca oameni ce păreau ireconciliabili să inceapă se suporte reciproc şi, intr-un final, să se unească, deocamdată subteran, intr-un nucleu dur care lucrează de zor la convocarea unui congres extraordinar.


PAPORNIţA CU iNţELEPCIUNI
Anunţata execuţie colectivă a pesediştilor care au intinat nobilele idealuri ale moţiunii de cenzură a sfărşit la fel de lamentabil precum a şi fost declanşată. Ion Iliescu are la dispoziţie două luni să se găndească dacă mai vrea să facă parte din conducerea care-l detestă a PSD, de Adrian Năstase şi Miron Mitrea nici măcar nu s-a mai adus vorba, cei patru parlamentari gureşi vor fi puşi in discuţia activului de bază al partidului, iar Mircea Geoană strigă disperat că-şi depune mandatul dacă indisciplinaţii mai mişcă-n front şi continuă să-l sfideze.

In esenţă, fruntaşii PSD au pus degeaba-n mişcare tradiţionala maşinărie de zvonuri, plus resurse financiare şi logistice de-a dreptul impresionante pentru o formaţiune care incă nu şi-a onorat plăţile restante din campania electorală de acum trei ani. Şi asta pentru că, pur şi simplu, deşi işi puteau canaliza energiile şi banii in scopuri ceva mai inteligente şi eventual productive, oamenii au mers cu alai de presă după ei la Braşov ca să aibă de unde se-ntoarce. Partidul nu va deveni, după şpriţul indelungat de sub Poalele Tămpei, nici mai curat, nici mai disciplinat, nici mai atractiv pentru electorat, nici mai băţos in sondaje.


Iar Ion Iliescu, pe de o parte, şi tradiţionalii lideri de forţă, pe de altă parte, nu vor recunoaşte vreodată autoritatea formulei de conducere pe care continuă s-o considere una de uzurpatori. Fondator al PSD şi jupăn din umbră al formaţiunii in vremurile cănd trebăluia prin Palatul Cotroceni, fostul şef al statului nu va accepta, prin construcţia sa internă de politician de meserie, să nu fie el alfa şi omega a tot ce mişcă-n piaţa politică. Demonstraţia de forţă pe care i-a făcut-o lui Mircea Geoană - in doar trei zile i-a trăntit bunătate de moţiune de cenzură şi i-a dat flit de la distanţă cănd se i se dezbătea excluderea - , ar trebui să-l facă pe actualul preşedinte al PSD să se găndească foarte serios la viitorul său de etern lider fără dinţi al partidului. Cel mai ingrijorător lucru pentru Geoană este insă, după părerea mea, faptul că baronimea PSD, care l-a susţinut in alegerile interne intru detronarea lui Iliescu, s-a coalizat week-end-ul trecut taman in beneficiul celui odinioară mazilit. Mai mult decăt atăt, apropierea evidentă a actualei echipe de conducere a PSD faţă de Traian Băsescu şi de PD, care a culminat cu spectacolul moţiunii de cenzură, a făcut ca oameni ce păreau ireconciliabili să inceapă se suporte reciproc şi, intr-un final, se unească, deocamdată subteran, intr-un nucleu dur care lucrează de zor la convocarea unui congres extraordinar. Stăngiştii multimilionari in euro ce bocesc pe la televizor de grija poporului sărăcit de guvernarea de dreapta (personaje care e aproape imposibil de crezut că ar putea vieţui politic alături de cei care i-au trimis la DNA şi vor să umple puşcariile cu ei) sunt dispuşi in orice clipă să-şi sfărtece, pe altarul propriilor interese, propria creaţie. Pentru că actualul preşedinte al PSD, una dintre promisiunile deocamdată ratate ale politicii de Bucureşti, este, deşi n-o va recunoaşte vreodată, exact produsul unor indivizi in faţa cărora s-a indatorat, care-l vor manevra perpetuu şi care, dacă vor ajunge la concluzia că nu le mai e folositor, nu vor ezita să-l sacrifice la fel de fulgerător cum l-au şi propulsat.


La cum evoluează scena politică, cred că un singur lucru l-ar putea salva de la prăbuşire pe Mircea Geoană. Colacul de salvare se cheamă alegerile europarlamentare. Un eventual rezultat spectaculos la scrutinul despre care poporul incă nu s-a dumirit la ce foloseşte s-ar putea constitui intr-un punct 0 al consolidării puterii şi echipei sale. Din păcate pentru el insă, la cum arată PSD astăzi, eventualitatea ca acest lucru să se intămple ţine de domeniul supranaturalului.


In toată istoria sa de la fostul FSN incoace, PSD a fost un partid care n-a ştiut decăt să guverneze tiranic sau să facă opoziţie la rupere. De la preluarea mandatului de preşedinte, Mircea Geoană a ţinut partidul intr-un şpagat periculos; nici in căruţă, nici in teleguţă. Experimentul s-a dovedit total contraproductiv pentru o formaţiune care pare a se pregăti să-nceapă o nouă viaţă. Europarlamentarele s-ar putea să fie maternitatea…

×
Subiecte în articol: editorial psd