Economia României e subcapitalizată, motiv pentru care a importat economisiri şi creditul în valută a ajuns să fie mai mare decât cel în lei. De asemenea, pentru că piaţa de capital autohtonă nu avea suficiente resurse să-i ofere, statul român a emis obligaţiuni pe piaţa internaţională de capital. Dar în ciuda evidentei lipse de capital, gurvernul continuă să reprime constituirea sa, impozitând dobânzile şi creşterea de preţ a activelor pe bursă.
Vă amintiţi că premierul a zis că vine cu o idee “americană”. Toate veniturile românului mediu se globalizează, de la salarii, la dobânzi. Şi după ce se încasează impozitul la sursă pentru fiecare categorie de venit se percepe CAS pe întreaga sumă. Cu alte cuvinte, cine mai are în afară de salariu şi mici economisiri nu doar că se va confrunta cu procedura birocratică de a depune o declaraţie de venit, ci, după ce e taxat cu impozitul pe dobândă, i se percepe şi CAS. Iar asta în condiţiile în care dobânzile ascultă “îndemnul” politicienilor şi scad.
Aşadar dobânzile au ajuns atât de mici încât nu-i mai stimulează pe români să economisească. Mulţi cred că-i mai bine să stea cu banii la ciorap şi asta se vede în majorarea numerarului în afara băncilor la 16% din total masei monetare. Dar cu toate acestea politicienii, prin intermediul noului Cod Fiscal, vor să stimuleze dezeconomisirea. De parcă ar dori să interzică acumularea de capital.