x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce vine după jale?

Ce vine după jale?

de Oana Stancu Zamfir    |    03 Noi 2015   •   07:15
Sunt zilele durerii pentru fami­liile care își îngroapă copiii, pentru familiile care au copii care se zbat acum pentru viața lor. Sunt alături de ele toți cei care simt și conști­entizează aceste clipe. Unii au pus umărul la teledonul Intact, alții au participat la marșul de duminică, unii poate se roagă în sufletul lor pentru cei duși și pentru cei rămași...

Ce vine după jale? E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem! Avem acest obicei prost de a nu reacționa decât în fața morții - a celor de acum, a polițistului din coloana vicepremierului Oprea - și atunci haotic! De ce trebuie să moară cineva ca să avem reacții? De ce am stat în case la condamna­rea doamnei Rarinca, de exemplu?

Jalea trebuie să aibă urmări practice. Nedreptatea, la fel. Și e clipa să ne trezim! Instituțiile din țara asta trebuie să înceapă să funcționeze fără să mai aștepte tragedii! Cluburile trebuie inspec­tate pur și simplu pentru că acolo intră oameni mulți și în caz de incendiu trebuie să iasă cu viață!
vină“!
 
Gropile din asfalt tre-buie astupate ÎNAINTE ca cineva să-și piardă viața în ele. Clădirile cu bulină din țara asta, rămase așa după atâția și atâția ani de când li s-a atribuit gradul de risc, trebuie consolidate AZI înainte să vină un cutremur care să dea sute de mii de morți, așa cum arată studiile din prezent.

Stilul românesc cu „merge și așa“ trebuie îngropat și el o dată cu acești tineri morți în drama de la Colectiv! Iar răspunderile nu mai pot fi în neantul zicerilor despre „sistemul“ care e de vină! Ele trebuie să devină individuale. Pentru că sistemul despre care vorbim are rădăcini individuale. Cineva explicit a deținut clubul și a pus burete care n-a fost ignifug. Cineva explicit a organizat concertul și a pus foc de artificii în ciuda unui pericol iminent. Cineva explicit a emis autorizația și avizele de funcționare pentru club! Cineva explicit n-a mai verificat cum func-ționează el. Cineva explicit a făcut groapa în care a căzut polițistul Bogdan Gigină și n-a mai închis-o!

Acum, în aceste cazuri, anchetele vor da vinovații! Dar mâine? Până să se producă o altă tragedie? Vom cere înăsprirea pedepselor pentru cei care funcționează fără avize de funcționare, astfel încât să nu riște doar amenzi de câteva sute de lei? Vom face zid în jurul viitoarei gropi ca să nu mai cadă nimeni în ea dacă cineva inconștient va mai lăsa gropi ale morții? Vom sta în fața autorităților care nu-și fac treaba? Pentru că nu pot să uit că a căzut la Cluj un nevăzător într-o groapă, și pentru că n-a murit, nu s-a schimbat nimic care să oprească tragedia de la București. Au fost incendii în cluburile din Capi­tală și din țară, și pentru că n-au murit zeci de tineri, nu s-a schimbat nimic. Poate că de data asta vom înțelege că sistemul suntem și noi! Noi – simpli trecători, noi – angajați la primării și în alte instituții, noi – muncitori la gaze și electrice, noi – ziariști, noi – politicieni… E cazul să trecem de la „ăla e de vină“ la „ce pot să fac și eu“! Avem obligația de a scăpa împreună de mentalitatea „merge și așa“, „sistemul e de vină“! 

×