x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Che Guevara n-a trecut prin Sinaia

Che Guevara n-a trecut prin Sinaia

de Victor Ciutacu    |    05 Mai 2010   •   00:00

"Mi-e silă de imbecilii declaraţi de dreapta care ieri l-au votat pe Băsescu de frică să nu le fure Vanghelie cota unică şi azi, în loc să-i spargă geamurile şi să-i pună foc la poartă, îi caută scuze lui Vlădescu pentru majorarea de stânga a dărilor. Mi-e silă de ziariştii care, după ce au prăbuşit tot pe ce-au pus mâna, dau lecţii de jurnalism, mi-e silă de politicienii migratori care se bat în consecvenţă şi principii la televizor, mi-e silă de impotenţii care nu bagă mingea-n poartă şi se plâng că-i fură arbitrii, mi-e silă de curvarii care jură iubire şi fidelitate nevestelor prin fiţuicile colorate.

Mi-e silă de acerebraţii care stau seara şi se holbează, cu mâna-n coşul cu portocale, în ţâţele tunate din dotarea lu' Tonciu & Buruiană, bălesc pofiticos la Bianca lu' Bote, bat două capace cu televizorul pe Private Spice şi dimineaţa acuză femeile care fac sex oral cu alţii că-s curve. Mi-e silă de cei care gândesc cu suliţa şi elogiază creierul, mi-e silă de tâmpiţii care nu pricep nimic şi comentează tot, mi-e silă de laşii care-njură din spatele celor două rânduri de yale încuiate, mi-e silă de toţi viermii ăştia la un loc. Mi-e silă de populaţia tâmpă cu pretenţii de popor care se comportă ca o turmă de oi, mi-e silă că suntem nevoiţi să împărţim acelaşi aer..."

Rândurile de mai sus, scrise într-un moment de furie şi popularizate de Mircea Badea la Antena 3, au generat o furtună pe Net. Unii, care se regăsesc în atitudinea protestatară a mea şi a partenerilor mei de emisiuni, vor să-l facă un soi de manifest antiregim, ne cer nouă, băieţilor veseli care ne întălnim la Sinteza zilei, să ne implicăm şi ne aşează fizic în fruntea unui val de nemulţumiţi. Alţii, care au impresia că orice am face noi e un atentat la sacralitatea nedrept nerecunoscută a preşedintelui Băsescu, mă invită (deloc politicos, dar nu mă emoţionează) să plec din ţară; evident, împreună cu Badea şi cu Gâdea. Aş minţi dacă aş pretinde că-s extraordinar de surprins. Lăsând la o parte ultimele urme de modestie care mă mai populează, îmi cunosc atât forţa scrisului, cât şi capacitatea de polarizare. Revin asupra textului (destinat, iniţial, doar publicării pe blog) întrucât simt nevoia unor precizări. Şi le voi face în nume propriu, fiindcă, deşi le cunosc părerile, nu am acordul celorlalţi menţionaţi să le fac publice.

Nu, nu mă voi implica în nimic politic şi nu, nu voi părăsi România. În primul rând, apropo de implicare, fiindcă nu vreau. Nu mi-am propus vreodată să devin lider politic şi nici nu mă simt străbătut de vreo viziune de om nebun care crede că s-a născut pentru a izbăvi mulţimile şi a deveni sfânt în Calendarul Ortodox. Sunt jurnalist de vocaţie, îmi place la nebunie ce (şi unde) fac şi nu mă visez vreun Che Guevara modern care să fie împuşcat de forţele militare- în Piaţa Matache. În al doilea rând, pentru că, presupunând prin absurd că masele m-ar vrea, numai de un nou lider charismatic, fie el şi născut la Sinaia, nu mai are nevoie ţara asta. Pentru a ieşi din marasm, României îi trebuie lideri cu viziune, nu aventurieri dilii dornici de putere şi de recunoaştere socială. E exclusiv responsabilitatea întregii clase politice să-i producă şi vina ei că încă n-a fost în stare s-o facă. Surogatele nu folosesc la nimic, ba chiar accentuează dezastrul. Cât despre eventualitatea plecării definitive peste graniţe, cu toată îngăduinţa pentru eforturile disperate ale politrucilor care-şi închipuie că mă pot intimida, nu simt nevoia s-o fac. Şi, chiar dacă mi s-ar schimba la 180 de grade poziţia şi opţiunile, doar familia mea se poate pronunţa asupra oportunităţii... 

×
Subiecte în articol: editorial