x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale CNA dă dreptate ştirbă la tot cartierul

CNA dă dreptate ştirbă la tot cartierul

de Victor Ciutacu    |    08 Mar 2012   •   12:11

Dupa lungi (de)zbateri si reluari ale votului, CNA l-a amendat pe Mihai Gadea (de fapt, postul, fiindca radiodifuzorul plateste) cu 150.000 lei fiindca l-a facut dobitoc pe Lucian Duta. OK, oamenii portocalii si suparati n-au avut portocale si nici voturile necesare sa ne suspende emisia si au apelat la amenda aproape maxima. Banii nu-s deloc putini, dar, cu extrem de mici exceptii, membrii CNA habar n-au cum se produce un ban la privat, deci merga lejer la “fara numar'. E de discutat mult si, evident, subiectiv despre cuantum. N-am s-o fac eu, aici si acum, vorba fostului ziarist Robert Turcescu (azi lautar de incert succes prin cluburile de noapte) la dezbaterea candidatilor la presedintie. In primul rand, pentru ca eu sunt, probabil, cel mai subiectiv dintre toti care se vor pronunta public pe aceasta tema. Sunt si prieten cu Mihai Gadea, si colaborator cu acte al Antenei 3. In plus, ca sa n-avem vorbe la proces, il cunosc si pe Lucian Duta. In al doilea rand, fiindca exista prin presa o specie bizara de intitulati “analisti media', care, dupa ce s-au lamurit ca nu pot face performanta in media, scot bani din comentat si barfit media.

CNA are tot dreptul din lume sa amendeze radiodifuzorii cand plenul institutiei considera, prin vot majoritar, ca acestia gresesc si exced cadrul legal. Iar beneficiarii de licente de emisie, la randul lor, cand se simt nedreptatiti, au aceeasi legitimitate sa conteste sanctiunile in instanta. Cuantumurile legale sunt extrem de relative, puterea discretionarului e enorma. Spre exemplu, in contextul actual, strict pe partea economica, vorba clasicului nea Gigi, se dovedeste mult mai rentabil si mai putin injurios sa-l faci seara de seara penis labeunu pe Crin Antonescu decat o singura data dobitoc la Antena 3 pe Lucian Duta. E, cumva, parafrazand-o pe legendara Alina Raducanoiu un soi de dreptate stirba la tot cartierul.

Problema institutiei numita CNA e ca, desi conform legislatiei trebuie sa faca multe, faptele ei concrete de arme se rezuma doar la amenzi si vaiete publice ipocrite. Vezi Doamne, ei, bietii demnitari membri ai Consiliului, sunt niste martiri pe care nu-i ajuta legea si-i vorbeste lumea rea. Total fals! Au la indemana toate instrumentele legale sa faca un audiovizual respirabil. Invocand, jenant, degradarea mediul pe care-l pastoreste, Dan Grigore a demisionat azi din CNA pe motiv ca l-ar fi jignit (si, ulterior, nu si-a cerut scuze) Crin Antonescu. Dincolo de faptul ca e ca si cum eu mi-as da demisia din trustul familiei Voiculescu fiindca m-a facut premierul in exercitiu Emil Boc derbedeu si nu si-a retras nici pana azi cuvintele (de parca am fi ars-o impreuna cu vacile pe tapsanul din Rachitele sau am fi fost colegi de pluton la unitatea de securitate unde si-a facut stagiul militar), era momentul s-o faca. In ciuda parerii deplorabile pe care o am despre omul Dan Grigore, salut public (sperand ca nu se razgandeste si el in 5 minute precum condamnatorul comunismului pe care l-au trimis comunistii la Anvers) consecventa respectarii promisiunii. Dar nimic nu ma tine sa-i spun lui Dan Grigore (care n-are ochi decat sa citeasca laudele la adresa propriei auguste persoane) ca “terorismul mediatic' pe care-l invoca are si o cauza care-l priveste direct si personal. Audiovizualul s-a degradat cu el in CNA in ultimii 11 ani. Intr-o tara relativ normala, statul i-ar fi imputat salariul, ca l-a luat degeaba.

×