Pe cand era ministru in fonctie, Igas Traian a dat drumul la un porumbel care l-a facut si mai remaniabil decat era: vor fi nameti mai dihai decat in ’54! Televiziunile si gazetele spaimite au difuzat rapid alarma de cod rosu instaurata de Igas, ales din aceasta poveste si cu porecla de Troian. Pentru asta, domnul ex-ministru, cand se mai linisteste treaba, imi datoreaza un miel. Astept.
Am cautat prin toate cotloanele scenaritei motivele pentru care Igas Traian Troian a dat semnalul catastrofei. Am zis ca mesajul era unul politic. Guvernul Boc nu mai stia cum sa astupe gura demonstrantilor care de dimineata pana seara strigau "Jos!". Primisera toti ministrii ordin de la Basescu, de la partid, de la Bruxelles – aripa PPE, de la Udrea sa faca totul (vorba lui tovarasu’) sa linisteasca strada. Iarna adevarata a cazut manusa trupei. Priveau la fulgii de nea ca la stropii de ploaie dupa o seceta cumplita! Implorau termometrele toti ministrii cu familiile lor si strigau cu disperare "Jos, Jos", doar-doar or pleca zurbagiii din Piete. Frig se facea, zloata venea, dar golanii pareau ca se hranesc cu jaratec. Daca bagam cod rosu, pleaca? Au plecat doar la cumparaturi, au luat provizii de au lasat rafturile la lemn.
Atunci, de ce o fi zis Igas povestea cu cocosul rosu? Se baza el totusi pe ceva cand anunta ca vine urgia desi meteorologii il contraziceau.
Istoria iernii 1954, cea mai rea din memoria catorva generatii, este in cifre seci: viscol in februarie in zilele de 1-4; 7-9; 17-19 si 22-23, deci 13 zile de viscol puternic. Viteza maxima a vantului: 126 km/h in Bucuresti pe 3-5 februarie; cantitatea maxima de zapada depusa 115,9 l/mp in 24 de ore si, cel mai gros strat de zapada – 123 cm la Calarasi pe 3-4 februarie. Pe asta chiar l-am vazut, copil fiind in orasul cel mai troienit al teribilei ierni.
Igas a avut dreptate cand a spus ca va fi mai rau ca in 1954. Si a fost, cel putin pana acum. In Romania au murit aproape 40 de oameni din cauza gerului! O cifra inspaimantatoare care arata de ce se temea Igas: lipsa de organizare si capacitatea redusa de interventie a autoritatilor!
Ministrul de Interne cunoaste cel mai bine pe ce poate conta Romania in caz de catastrofa: cu toate comandamentele de urgenta si teleconferintele transmise in direct de televiziuni, in ajutorul oamenilor inzapeziti se trimiteau mai mult vorbe. Elicopterele dirijate de Raed si Salvarile au intervenit cand vremea a permis-o. Dar unde au fost interventiile drumarilor, ale companiilor care incaseaza anual sute de milioane de euro sa deszapezeasca soselele. Unde sunt mijloacele de deschidere a cailor ferate?
La cod galben s-a dat ordin de restrictionare a circulatiei. La cod portocaliu s-au blocat autostrazile si aproape toate drumurile nationale din Muntenia, Dobrogea si Oltenia. Caile ferate sunt si ele paralizate. Dar vremea, sa nu cadem in capcana lui Igas, a fost mult mai blanda decat in 1954.
Dezorganizarea administratiei centrale si locale, starea jalnica a dotarilor tehnice specifice pentru situatiile de iarna, lipsa oricaror actiuni de protectie a cailor de comunicatii – parazapezi, perdele de vegetatie – au facut ca iarna din 2012 sa fie mai rea in consecinte decat viforul istoric din 1954. Pentru asta nu va raspunde insa nimeni.