x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Curtea Constituţională secretă

Curtea Constituţională secretă

de Dan Constantin    |    09 Aug 2012   •   15:09

Acest CC de tip nou (vechiul era Comitetul Central al PCR) se comporta tot mai bizar, incepe sa dicteze masuri care contravin insasi scopului in care a fost constituit si functioneaza. Instanta nu face parte din sistemul juridic, dar decide ca o curte de judecata, ia in considerare si probe materiale. De aceea probele privind stabilirea covrumului la referendum sunt supuse judecatii CC, iar membrii Curtii au puterea mintii sa aprecieze evidentele. Asta este problema-cheie a referendumului din 29 iulie – numarul persoanelor din listele electorale permanente. Fiind in judecata un referendum, evident ca se aplica legea referendumului care, fara dubii, ii include pe liste doar pe cetatenii cu drept de vot din tara –- cei care locuiesc aici.

Curtea trebuie sa functioneze independent de ingerintele politice. Desi au fost numiti pentru mandate de 9 ani de institutii politice – Presedintie, Senat, Camera Deputatilor – judecatorii nu trebuie subordonati unor influente straine de scopul Curtii. Or, la ce asistam? La un clivaj evident in interiorul Curtii Constitutionale pe criteriul politic al "tutorelui". In teorie, Legea asigura principii si garantii ale independentei si neutralitatii judecatorilor CC, menite sa permita obiectivitatea deciziilor. Judecatorii nu pot fi trasi la raspundere pentru opiniile si voturile exprimate, dar ei au obligatia sa se abtina de la orice activitate contrara independentei si demnitatii functiei. Abaterile judecatorilor, sanctiunile sunt doar de competenta CC. Revocarea lor nu poate fi facuta de autoritatile care i-au numit, iar sanctiunile se iau in plenul Curtii cu majoritate.

"Blindati" de asemenea aparari conferite de lege, cei 9 magnifici au asupra lor acum presiunea a 8,5 milioane de cetateni care au votat explicit la referendum si "ceata" altor zece milioane de romani care nu au participat la consultarea populara. Curtea Constitutionala poate sa incline balanta cu "fumul" neparticipantilor sau sa accepte evidenta opiniei populare?

O serie de manevre din interiorul CC au creat in intreaga tara o stare de apasatoare confuzie, care se poate transforma in manifestari imprevizibile, greu de controlat. Cele mai multe suspiciuni planeaza asupra corectitudinii in care se desfasoara chiar activitatea Curtii Constitutionale. Doi judecatori se arata complet bulversati de traseul unei decizii care poate schimba radical soarta votului popular. Curtea Constitutionala cauta cvorumul la referendum, dar nu si-l gaseste pe al ei! Cazul eratei, luata in conditii cel putin neclare, arata ca la Curtea Constitutionala ar functiona de fapt doua Curti: una legala, formata din 9 judecatori, si alta mai mica, secreta insa, formata din 5 judecatori. Erata ar fi fost elaborata nu in prezenta intr-o sedinta a celor "cinci", judecatori "secreti", ci urmare a consultarilor telefonice intre ei. Ne aflam in fata unui caz fara precedent de incalcare cu buna stiinta a regulamentului CC, plenul minim fiind de 6 judecatori pentru o decizie. Dar Curtea celor cinci, cea secreta, poate asigura o majoritate pentru pedepsirea celor patru judecatori, din afara cercului selectionat! Pe ce criterii, pe ce lege s-a format Curtea Secreta din CC?

Asta este adevarata lovitura de stat. Si-o asuma "conspiratorii" impotriva Constitutiei? Pucistii anticonstitutionali din interiorul Curtii Constitutionale! Asta e motiv de razmerita, domnule Zegrean. Reveniti-va! Retrageti erata si intrati in normalitate. Chiar daca Traian Basescu nu va mai fi presedinte, dvs. ramaneti presedinte. La CC.

×