x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dan Diaconescu în cătuşe? Nici vorbă!

Dan Diaconescu în cătuşe? Nici vorbă!

de Petru Calapodescu    |    25 Sep 2012   •   09:32

Parodia privatizarii Oltchim are toate sansele sa se prelungeasca pana dupa alegeri, preopinentii - si Dan Diaconescu, si Oficiul guvernamental condus buimac de Remus Vulpescu - tragand de timp. Ca sa nu se plictiseasca spectatorii, totusi, se arunca pe piata, ca o avanpremiera, episodul in care, neplatind pretul actiunilor, pe care l-a asumat, Dan Diaconescu va ajunge in puscarie, pentru inselaciune, fals in declaratii etc. Ipoteza e sustinuta nu doar de personaje de mana a treia, ci chiar de premierul Ponta. Sunt mai mult decat circumspect, sunt sigur ca nu se va ajunge la asa ceva. Nu pentru ca Diaconescu va pune jos cei 45 milioane de euro si va demonstra ca are si alte sute de milioane, ca sa se reia productia combinatului. Nu cred nici cat negru sub unghie in bonitatea lui financiara, in soliditatea economica - inclusiv prin intermediul unor mari investitori aflati chipurile in spatele lui - a unui aventurier inglodat el insusi in imense datorii la stat. E drept, nu ca persoana fizica, ci ca actionar cu "numai" 99% al unei firme in care si-a inghesuit, ca intr-o debara, datoriile.

Dan Diaconescu poate dormi linistit. Ba chiar i-ar conveni - dupa ce arestarea, potrivit declaratiei sale, de catre Basescu l-a facut politician si fondator de partid cu aspirattii de guvernare - ca saltarea de catre procurori, in scandalul Oltchim, sa-l victimizeze din nou si sa-i ridice cota electorala in randul unor naivi care-l vad drept salvatorul poporului. Repet, insa, nu se va recurge la arestarea lui. Pentru simplul motiv ca insusi Remus Vulpescu, supervizat de ministrul Daniel Chitoiu, i-a oferit motivele de a nu plati suma angajata. Un draft de contract atasat Caietului de sarcini cu articole lipsa sau neclare, cu anexe inexistente i-a oferit lui Diaconescu suficiente pretexte de a tergiversa si chiar de a refuza plata. Iar daca, prin absurd, va fi trimis in judecata, va demonstra lesne ca el a vrut sa fie "cumparator de buna credinta", dar l-a... smenuit chiar Guvernul. Ar mai ramane sa ceara si daune! De ce s-a bagat, insa, in aceasta tevatura? Raspunsul, mai mult decat simplu. De peste doua saptamani, principalele partide, ba chiar si administratia statului aproapeau disparut de pe micile ecrane, televiziunile de stiri, pana si cele generaliste alocand ore in sir de transmisie propagandei electorale pe care si+o face Diaconescu. Daca ar fi inchiriat spatiul de emisie, i+ar fi trebuit milioane de euro. Uzand insa de cacealmaua cumpararii Oltchim, a dat doar 110.000 de euro pe Caietul de sarcini.

Dan Diaconescu avea, prin OTV, un acces restrans, la un anumit segment de populate. Cu doar 110.000 de euro a patruns zilnic in caselele altor catorva milioane de posibili alegatori, mai ales ale celor care mai au inca dubii asupra soliditatii USL, au fost aderenti ai PRM, ori sau parasit tabara PDL, votand la referendum, contra ordinului lui Basescu. Cat priveste soarta Oltchim, vad ca dinspre Guvern parvine ideea ca, totusi, polonezii de la PCC - actionarul minoritar vadit ostil, care a si licitat in bataie de joc, oferind cateva milioane - ar fi de fost de preferat. Daca ma gandesc ca Ponta declara nu de mult ca il considera pe premierul polonez un mentor al sau, zvonul nu pare hazardat. Desi, sustin experti reputati, acum, solutia ar fi trecerea in insolventa, dupa modelul Hidroelectrica, reorganizarea combinatului, descapusarea lui de firmele pedeliste, conversia creantelor in actiuni si pregatirea temeinica a unei reale privatizarii. Daca mai e posibil, dupa haosul bine organizat de Remus Vulpescu.

×