x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De la cap de familie la cap de familie

De la cap de familie la cap de familie

de Victor Ciutacu    |    17 Mar 2008   •   00:00
De la cap de familie la cap de familie

PAPORNIŢA CU ÎNŢELEPCIUNI
Mă gândesc că, dacă omul de afaceri sirian Omar Hayssam nu ar fi fost beneficiar al privatizărilor "marca Muşetescu", el n-ar mai fi avut nici ocazia ca, ulterior, să plătească generos facturile tăiate de făcătorul dumneavoastră de imagine, Felix Tătaru.


PAPORNIŢA CU ÎNŢELEPCIUNI
Domnule cap de familie, mă folosesc în mod egoist de acest îngust spaţiu tipografic să vă răspund. Deşi continui a crede că dumneavoastră chiar nu meritaţi efortul, sunt dator cititorilor şi telespectatorilor mei. Şi o fac aici, întrucât nu am reuşit să am acces, în calitate de cap al familiei Ciutacu, la facilităţile salonului oficial al Aeroportului Otopeni. Probabil că aprobările date familiilor revoltate n-au ajuns, deocamdată, decât la litera "B" a alfabetului, iar noi, Ciutacii, suntem pe lista de aşteptare.


Ieşirea dumneavoastră televizată de vineri seară este, după umila mea părere, inacceptabilă pentru un preşedinte de stat din Uniunea Europeană a anului 2008, dar probabil că poate fi explicabilă din punct de vedere clinic. Cum domeniul medical continuă să rămână o necunoscută pentru un inginer care-şi câştigă pâinea – în mod cinstit, în ciuda insinuărilor dumneavoastră manipulatoare – din presă, fără nici o legătură cu bugetul de stat, care vă ţine dumneavoastră familia pe masă şi casă, nu mă voi aventura să pun diagnostice. Mă voi rezuma doar la lucrurile care mă privesc în mod direct pe mine.


Am constatat că preocuparea dumneavoastră de părinte care-şi apără copilul, un copil care mi-a mulţumit public pentru modul cavaleresc în care l-am tratat în singura emisiune în care am stat de vorbă, v-a depărtat de uzul raţiunii. Şi că, pe cale de consecinţă, mi-aţi atribuit o serie de epitete. La "tonomatul de euro", îmi pare rău, nu rezonez. Folosiţi – iar asta denotă o lipsă îngrijorătoare de imaginaţie – aceeaşi tehnică diversionistă a FSN-ului model 1990, care găsea dolari prin tiparniţele de la subsolul ţărăniştilor. Numai că o faceţi cu scopul vădit de a mă discredita în faţa oamenilor modeşti, care trag de fiecare leu de la o chenzină la alta în regimul Băsescu, la un an de la aderarea României la spaţiul european comun. Poate că dumneavoastră vă repugnă moneda unică europeană, dar mie, deşi sunt plătit în lei (poate dintr-o nefericită negociere), decizia economică de a folosi ca instrument de plată moneda euro în Europa Unită mi se pare înţeleaptă. V-or fi dragi rublele, habar n-am şi nici măcar nu mă preocupă, însă eu, umil contribuabil la bugetul de stat care v-a făcut extrem de prosper în ultimii 18 ani, mă simt confortabil printre europenii vestici. Sigur, eu mai rup şi câte ceva în nişte limbi străine, dar nu cred că trebuie ca micile amănunte să mineze fructuosul nostru dialog.


Am luat act, de asemenea, din virulentul dumneavoastră discurs, dar n-am priceput de ce, de faptul că poziţia mea cunoscută de fost consilier personal al fostului ministru Ovidiu Muşetescu este incriminabilă. Aici putem detalia, deoarece văd că scormonirea trecutului oamenilor vă provoacă nişte plăceri bizare. Realităţile palpabile arată, pe de o parte, că mi-am vândut experienţa şi priceperea (ca şi consilierii dumneavoastră, de altfel, dar mai prost decât ei din punct de vedere financiar) statului român, respectiv, pe de altă parte, că mâna care scrie acest text nu a semnat nici măcar un document, fie el şi comunicat de presă, în favoarea unui Omar Hayssam, care constat că vă bântuie. Îndrăznesc, totuşi, să cred că anturajul dumneavoastră ar trebui să-i fie recunoscător ex-preşedintelui APAPS. Mă gândesc că, dacă omul de afaceri sirian nu ar fi fost beneficiar al privatizărilor "marca Muşetescu", el n-ar mai fi avut nici ocazia ca, ulterior, să plătească generos facturile tăiate de făcătorul dumneavoastră de imagine, Felix Tătaru (nu Motanul, de care v-aţi milogit să intre cu ai dumneavoastră la guvernare, dar, ce ironie, tot Felix, domnule preşedinte). Şi nici apropiatul dumneavoastră Mohamad Yassin nu ar mai fi devenit "beneficiarul cinstit" al averii lui Omar Hayssam, nu-i aşa?


Problemele pe care le aveţi cu Sorin Ovidiu Vântu, Dan Voiculescu, Adrian Sârbu şi, în general, cu tot Universul care conspiră împotriva dumneavoastră mă lasă rece, stimate domn. N-aveţi decât să vă răfuiţi reciproc când, cum şi cât consideraţi de cuviinţă, dar nu pricep de ce trebuie să mă implicaţi şi pe mine în rezolvarea frustrărilor existenţiale care vă macină. Ca să fiu sincer, cred că nici dumneavoastră nu pricepeţi ce vi se întâmplă şi pe ce lume trăiţi. Motiv pentru care, cu speranţa că silabisirea acestui text nepermis de lung nu v-a obosit ochii atât de încercănaţi, mă opresc aici. Nu înainte de a transmite, prin intermediul dumneavoastră, sărutări de mâini doamnelor şi domnişoarelor din familia Băsescu.


Încă nedumerit că nu ştiu unde trebuie să plătesc cotizaţia pentru că-s contemporan cu dumneavoastră, închei acest text, mi-l asum şi mă semnez cu mândrie: capul familiei Ciutacu.

×
Subiecte în articol: editorial