Ministrul Afacerilor Externe al României a participat la sfârșitul săptămânii trecute la o selectă reuniune internațională. Teodor Meleșcanu s-a întâlnit la Munchen cu persoane de mare influență și putere de decizie care analizau și trasau în cadrul Conferinței pentru Securitate orientări în politica mondială. În lista de convorbiri sunt menționate, pe site-ul MAE, discuțiile cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu miniștrii de externe ai Ucrainei, Turciei, Iranului, Georgiei, cu Madeleine Albright, fosta șefă a diplomației Statelor Unite, dar și cu doamna Fatoul Bensouda, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale. Întors la București duminică noaptea, în agenda de luni a ministrului de Externe a fost înscris un dejun de lucru cu ambasadorii țărilor UE acreditați la București și întâlnirea cu omologul din Coreea de Sud.
Marți, ministrul nostru de Externe a ieșit din zona marilor subiecte de politică internațională și a plonjat în infernul lui Uncheșelu. Cine-i Uncheșelu? Șeful anchetei care cheamă la DNA, rând pe rând, miniștrii Guvernului Grindeanu pentru că au avizat un act al Executivului. Absurdul în România merge până la capăt - Ordonanța 13 era înmormântată la Parlament exact în timp ce Meleșcanu era chestionat de Uncheșelu.
Știrea despre interogarea ministrului de Externe al României la parchetul anticorupție este raportată spre toate cancelariile din NATO și UE. Prietenii, dar și neprietenii țării iau act de acțiunea DNA. Intrarea cu buletinul în mână, în fața filtrului de la intrarea în sanctuarul Codruței Kovesi, urmată la ieșire de declarații pe scările DNA sunt imagini care ajung și la cei care s-au întâlnit recent cu Meleșcanu la Munchen. Aceștia, când vor mai avea de programat o întâlnire cu demnitari din România, se vor raporta la mersul anchetei de la București. Cine este pe lista lui Uncheșelu se poate aștepta la o amânare, la o ezitare a partenerilor externi. Efectul pervers al expunerii demnitarilor în cauze complet inutile, cu încadrări forțate în competența DNA, fac din fostul fotbalist de miuțe în curtea școlii un personaj care poate influența politica din România chiar mai mult decât Stoltenberg. Îndemnul ,,să nu dai briciul la maimuță” nu este valabil și în republica procurorilor.