x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre presă, genunchi şi educaţie…

Despre presă, genunchi şi educaţie…

de Victor Ciutacu    |    10 Mai 2011   •   11:45

Ceea ce se petrece în piaţa media în ultima perioadă, după destructurarea Realitatea Media şi punerea la dispoziţia puterii politice a rămăşiţelor sale, se subsumează acţiunii organizate şi concertate de terminare a trustului Intact. Revelaţii subite şi amplu mediatizate ale unor foşti angajaţi (după ani şi ani, nu puţini, în care nu le-a puţit nimic, nu s-au simţit oprimaţi şi folosiţi), plecări finanţate gros ale altora (legitime din punctul lor de vedere, dar către destinaţii bizare, de la posturi de televiziune încă inexistente până la altele care nu aduc lunar publicitate comercială nici pentru plata curentului), presiuni economice, ameninţări voalate sau directe asupra patronatului, acţiuni coordonate de compromitere publică a vocilor sale exponenţiale. Tot aud hitul cu libertatea absolută a presei, în general, şi a liderilor de opinie de a critica regimul pe posturile de televiziune şi mi s-a acrit.

Hai să facem împreună un bilanţ rapid. Cu excepţia Jurnalului Naţional şi a Antenei 3 (bine, adaug şi Observatorul Antenei 1), ce ziar central (din puţinele care mai apar) sau post de televiziune are o politică explicită anti-putere? Evenimentul zilei şi România Liberă sunt, transparent, ale lor. Adevărul a devenit, de-o bună bucată de vreme, mai portocaliu decât ele la un loc. Puterea e de prea puţin timp pe piaţă, o scaldă benign, uşor neutru, şi nu e, cel puţin deocamdată, în măsura să facă jocuri politice influente. Gândul a rămas doar în online şi, oricum, nu a deranjat vreodată prea tare, programatic, puterea. TVR, B1, 10 tv sunt portocalii până-n măduvă. Pro TV şi Prima se dau generaliste şi apolitice, dar, de fiecare dată când interesul o cere, susţin pe faţă interesele, poziţiile şi liderii puterii. Realitatea TV mai are numai câţiva realizatorii care cârâie, dar ies unul câte unul de pe post (apropo, a remarcat cineva dispariţia din grilă a emisiunii lui Radu Soviani?). Restul nu contează. Internetul politic, zona de bloguri active, e dominat copios de curentul portocaliu (mai nou, violet). Şi atunci unde-i valul ăla mediatic dăunător şi nedrept pe care-l reclamă liderii politici aflaţi la putere? Vă spun eu, nicăieri!

De ce se zbat să ne închidă şi nouă gura? Fiindcă vor să controleze absolut tot! Iar tentaţia absolutului face parte - scrie-n cărţile de istorie, nu inventez eu apa caldă – din caracteristicile oricărui regim totalitar. Ce va face trustul Intact? Habar n-am. Fondatorul lui a spus, luni seară, că nu se îndoaie. Sper să aibă genunchii la fel de tari ca până acum. Ce voi face eu? Nimic special. Voi scrie/spune - cât timp voi avea unde să mă exprim, indiferent de ameninţări, insinuări, monitorizări şi interceptări telefonice, încercări de decredibilizare - ceea ce cred. Departe de a fi întruchiparea perfecţiunii umane, erou sau vreun cyborg, aşa am fost educat.

×