x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre TVA pe drepturi de autor; pentru puţintei la minte

Despre TVA pe drepturi de autor; pentru puţintei la minte

de Victor Ciutacu    |    31 Mai 2012   •   08:39

Una dintre imensele mistificari de presa, o combinatie de prostie cu rea-vointa cum rar mi-a fost dat sa intalnesc, e afirmatia potrivit careia modificarea Codului Fiscal, in sensul ridicarii pragului de la care un contribuabil se declara (sau e declarat din oficiu) platitor de TVA la 65.000 euro anual (cotatia din 2007 a monedei unice, in lei) ar fi un cadou al Guvernului Ponta catre jurnalisti.

- Daca mai stiu sa citesc, prevederea cu pricina din actul normativ se adreseaza microintreprinderilor si PFA-urilor. Eu nu am nici microintreprindere (realitate lesne verificabila la Registrul Comertului) si nici nu sunt inregistrat ca PFA (stare de fapt probabila la ANAF Sectorul 5), ca inca n-am ajuns taximetrist sau instalator.

- Statutul meu fiscal este, prin gratia lui Blejnar, de persoana fizica platitoare de TVA. De cand a inceput prigoana declansata de mai sus numitul (si, evident, procesul pe care am ajuns sa-l castigam), m-am inregistrat ca atare si, lunar, incasez drepturile de autor aferente creatiilor mele jurnalistice facturand catre Antena 3. Mai pe romaneste, la brutul de pana mai an, adaug 24% TVA. Plusul il virez, legal, trimestrial, catre Fisc. Deci poate sa ridice Florin Georgescu pragul pana la un milion de euro pe an, ca eu tot nu castig o para chioara in plus. Nu in ultimul rand, nu sar nici de noul prag (stabilit in conformitate cu prevederile din statele UE), deci iar nu ma intereseaza.

- Singurii suspectati ca ar putea beneficia in vreun fel de modificarea legislativa sunt proprietarii de media. Fiindca directorii lor n-ar mai fi nevoiti sa plateasca prestatii jurnalistice cu TVA. Dar nici lor, cu exceptia simplificarii contabilitatii, nu le foloseste povestea asta. Fiindca isi deduc TVA-ul platit.

- Pe mine ma intereseaza trecutul (cinci ani din urma, pe care a vrut sa ne jepcareasca Blejnar), nu prezentul si viitorul. La zi sunt ok, am dat TVA la stat intr-un an de nu stiu sa-l scrie tembelii care ma injura, iar viitorul ma lasa rece, intrucat nu ma doare mana sa facturez. Tot banii aia-i iau. Pe trecut ma judec cu statul si, momentan, am 2-0. Probabil ca va urma inca o cale de atac fiindca, deocamdata, Victor Ponta nu s-a tinut de cuvant in sensul anularii promise a ororii de act normativ pe care Blejnar l-a aplicat retroactiv, care pe unii i-a tarat prin tribunale si pe altii i-a bagat in executari silite.
Rezumand, la sufletel, ar trebui sa fiu suparat pe noul premier, nu sa-i multumesc. Dar nici macar nu sunt. Daca Guvernul Romaniei asta-si doreste, continuam procesul.

UPDATE: Citesc acum ca statul ar vrea sa se retraga din procesul cu jurnalistii si creatorii de opere culturale. Astept s-o vad si pe asta.

×
Subiecte în articol: editorial