x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dezgheț pentru pescuit la copcă pe Nipru

Dezgheț pentru pescuit la copcă pe Nipru

de Dan Constantin    |    16 Feb 2022   •   07:55
Dezgheț pentru pescuit la copcă pe Nipru

Cei care au pescuit la copcă știu cât de periculos este dezghețul brusc pentru siguranța pescarului. Rușii, mari amatori de jocuri pe gheață, cunosc cel mai bine tehnica de protecție pentru a evita accidentele provocate de creșterea temperaturii.

La fel, au, din proprie experiență, știința folosirii gerului ca aliat în război. Napoleon a suferit dezastrul de la Berezina pe timp de iarnă; trupele lui Hitler și-au pierdut forța în decembrie 1941, la porțile Moscovei, înțepeniți de viscol, iar catastrofa de la Stalingrad s-a produs în ianuarie 1943, pe un frig cumplit. Criza ucraineană, în primul act, care s-a finalizat în 2014 cu ocuparea Crimeei, a avut desfășurarea imediat după Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci. Acum, scenariul unui război cald, ca un al doilea act din conflictul Rusia-Ucraina, se derulează tot sub zero grade. Generalul Iarnă, care câștigă bătăliile, este mereu îmbrăcat în uniformă rusească. Dacă vom trece de 20 februarie, când iarna se înmoaie, se îndepărtează și spectrul unei ofensive ordonate de Putin asupra Ucrainei. De aceea momentele critice anunțate de analiștii militari și din serviciile de informații de la Washington sunt plasate în decada 10-20 februarie. Chiar și ucrainenii, mult mai puțin speriați de  „invazie” decât occidentalii de presupusul atac masiv al trupelor Rusiei, au găsit că 16 februarie este punctul de vârf al pericolului, pe care îl vor marca prin manifestații de solidaritate și unitate națională.

 Deja sunt semne ale dezghețului care arată că rușii nu vor „da la copcă” pe Nipru în această iarnă. Un du-te-vino de lideri europeni la Moscova, cu escale la Kiev, convorbirile Biden-Putin care au înroșit firul telefonului roșu arată că diplomația capătă consistență față de deciziile de forță. Miniștrii apărării din Ucraina și Belarus se invită reciproc să observe manevrele militare din cele două țări vecine, ceea ce arată clar că se ridică presiunea cel puțin de pe o graniță considerată vulnerabilă, ca posibilă direcție de atac. Rămân punctele nevralgice din regiunile Donețk și Luhansk, cu populație majoritar rusă, al căror statut va fi legat pe termen lung de Moscova.

Mai mult ca sigur că „iminenta invazie rusească” nu se va produce. Pe 20 februarie se încheie Jocurile Olimpice de Iarnă din capitala Chinei, pe care o propagandă ostilă a încercat să le umbrească. Un alt eveniment cu mare rezonanță diplomatică se va derula în perioada 18-20 februarie - Conferința pentru Securitate de la Munchen. Lideri de marcă sunt anunțați că vor veni în capitala Bavariei să analizeze valul în continuă creștere de crize care se consolidează reciproc și amenință să copleșească societățile și sistemele politice. Vedeți posibilă o declanșare de operațiuni militare în Ucraina când vicepreședintele Statelor Unite se află în Europa și va avea la Munchen întâlniri care să dea șanse mari păcii? Astăzi, Parlamentul European va dezbate și aproba un document important și pentru România, plasată de NATO ca zonă de rezistență pe flancul de Est al Alianței, întărit recent cu trupe suplimentare americane. Documentul în cauză reprezintă o busolă strategică a UE în domeniul securității, un punct de referință pentru politicile de apărare europene care au centrul de greutate pe suportul militar al Statelor Unite. Parlamentul European va încerca să armonizeze cele două interese strategice de pe o parte și alta a Atlanticului, pentru a le da complementaritate, nu adversitate. Apoi, să nu uităm că Rusia, în locul unei pescuit la copcă pe Nipru, vrea să prindă peștele cel mare la vară, în Baltica, prin inaugurarea magistralei gaziere Nord Stream 2.

×