x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doar Congresul PSD poate decide

Doar Congresul PSD poate decide

de Ion Cristoiu    |    15 Mar 2006   •   00:00
Doar Congresul PSD poate decide

Sa fim bine intelesi. Nu sustinem ca demisia lui Adrian Nastase din fruntea PSD si a Camerei Deputatilor ar fi o aberatie. Dimpotriva, noi credem ca un asemenea gest i-ar servi de minune chiar lui Adrian Nastase. La ora actuala caderea PSD in sondaje e pusa exclusiv pe seama lui Adrian Nastase. Plecarea sa din cele doua functii ar fi o excelenta posibilitate de a verifica daca aceasta e singura explicatie a dezastrului actual din PSD. Numai ca un asemenea gest nu depinde de Adrian Nastase.

In editorialul meu de marti, 14 martie 2006, demonstram ca tot ce se intimpla in aceste zile in cazul Adrian Nastase e un scenariu pus la cale de unii lideri PSD de la Centru pentru a forta demisia fostului premier. Evolutia evenimentelor m-a confirmat.

Niste baieti smecheri din conducerea PSD vor sa-l scoata din joc pe Adrian Nastase. Unii din credinta ca, sacrificandu-l pe fostul premier, vor scapa de dosarele grele pe care le au. Altii pentru ca vor sa-si consolideze puterea in partid. Indiferent de motive, normal ar fi ca respectivii sa-si asume deschis un asemenea punct de vedere. Numai ca ei sunt bravi lideri ai PSD. Despre acest partid, cineva care iscaleste Claudiu a postat pe forumul editorialului meu de marti un text senzational din care citez:

"Niciodata nu am crezut in Adrian Nastase. Nici ca om, nici ca politician si nici ca prim-ministru. Cu atat mai putin acum. Insa, repet, avem in discutie PSD-ul, o formatiune care a adunat, in timp, marii rechini si vulpoi ai politicii postdecembriste; de la oportunisti si securisti activi, inca. Formatiunea gandita si nasita de ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra, Ion Iliescu. Acel PSD care l-a «debarcat» (fie si numai de fatada) pe domnul presedinte, acelasi PSD care l-a inghitit pe nemestecate pe Petre Roman, de exemplu."

Sub semnul stilului sugerat de anonimul de pe Forum, baietii smecheri au socotit ca nu e bine sa iasa in fata. Si atunci au apelat la siretlicul cu scrisorile oamenilor muncii PSD-isti din Sectorul 1 pentru a-l forta pe Adrian Nastase sa demisioneze. Daca iese bine, vor scoate capul si vor dezvalui ca ei au fost in spatele intrigii. Daca iese rau, de vina sunt organizatia Sectorului 1 si Adrian Nastase, care s-a dovedit slab de fire.

Nu trebuia cine stie ce acuitate analitica pentru a-ti da seama de asta. Dupa aparitia articolului din Cotidianul, netam-nesam, vineri dupa-amiaza, numitul Dan Tudorache, lider al organizatiei Sectorului 1, si Sorin Oprescu, presedintele interimar al organizatiei pe Bucuresti, convoaca o conferinta de presa. La respectiva sindrofie, Dan Tudorache invoca in sprijinul tezei anti-Nastase monitorizarea a 50 de organizatii teritoriale. Nu, nu e vorba de 50 de organizatii teritoriale din intreaga tara, ci din Sectorul 1.

Citind afirmatia numitului Dan Tudorache m-a pufnit rasul. Subsemnatul locuieste in Sectorul 1. Merg in Piata Amzei in fiecare sambata. Biblioteca Academiei e in Sectorul 1. Cafenelele in care ma intalnesc cu feluriti domni sunt in Sectorul 1. Libraria de la care cumpar carti e in Sectorul 1. Frizeria la care ma tund e in Sectorul 1.

Sa fiu al dracului, daca de zece ani si mai bine, de cand m-am mutat in Sectorul 1, am intilnit vreun picior de PSD-ist, membru al uneia din cele 50 de organizatii teritoriale de sector!

Despre organizatia de Sector 1 am auzit insa. E organizatia des invocata de Ion Iliescu in perioada premergatoare Congresului din aprilie 2006 drept pastratoarea rezervoarelor de puritate PSD-ista in fata incercarilor lui Adrian Nastase de a le pangari.

Sa fim bine intelesi. Nu sustinem ca demisia lui Adrian Nastase din fruntea PSD si a Camerei Deputatilor ar fi o aberatie. Dimpotriva, noi credem ca un asemenea gest i-ar servi de minune chiar lui Adrian Nastase. La ora actuala caderea PSD in sondaje e pusa exclusiv pe seama lui Adrian Nastase. Plecarea sa din cele doua functii ar fi o excelenta posibilitate de a verifica daca aceasta e singura explicatie a dezastrului actual din PSD. Numai ca un asemenea gest nu depinde de Adrian Nastase. Plecarea sa din fruntea PSD si a Camerei Deputatilor va avea, indiscutabil, efecte majore asupra destinului pe termen lung al partidului. Cine garanteaza ca vor fi doar efecte pozitive? Cu atat mai mult un asemenea gest nu poate fi rezultatul unor trucuri precum cel lesne de sesizat in spatele taraseniei din aceste zile. Un asemenea gest trebuie discutat si decis in cadrul unui organism fundamental de decizie al partidului: Congres Extraordinar sau cel putin Consiliu National. Acest organism trebuie sa-si asume o decizie precum cererea adresata lui Adrian Nastase sa-si dea demisia sau o decizie de demitere. Ulterior, acest organism va trebui sa raspunda pentru posibilele efecte negative ale deciziilor. Cum tot el se va bucura de posibilele efecte pozitive. E singura solutie pentru PSD de a dovedi ca nu e, asa cum spune autorul mesajului de pe internet, "o formatiune care a adunat, in timp, marii rechini si vulpoi ai politicii postdecembriste".
×
Subiecte în articol: editorial psd nastase sectorul adrian