Corepondenta din Londra
Pe Belgrave Square, una dintre cele mai prestigioase zone din Londra, englezii vin să asculte doine şi să audă poveşti despre Romania. Ultima intalnire de genul acesta care a avut loc la Institutul Cultural Roman din Londra i-a făcut pe britanici să fredoneze cu patos "Cine iubeşte şi lasă" sau "The betrayed woman", cum ar spune ei. Dana Codorean Berciu, o romancă plecată in Marea Britanie acum 16 ani, a pus pe picioare un proiect muzical căruia i-a spus foarte pe romaneşte "Foaie Verde", cu care promovează in special muzica din Transilvania şi cu care ii imbată la ceas de seară pe englezi. Instrumentiştii cu care Dana Berciu cantă şlagărele Mariei Tănase sunt britanici neaoşi de la Opera North.
FEMEIA CU IDEEA. Dana Berciu a plecat din Romania in 1991, fără intenţia de a rămane la Londra. Soţul său lucra la BBC şi avea rezidenţă permanentă in Marea Britanie, iar ea şi-a propus să-l urmeze măcar o perioadă. In scurt timp insă, soţul său s-a imbolnăvit şi a avut nevoie de asistenţă medicală, ceea ce a impiedicat-o să se intoarcă in ţară. In Romania a cantat doar cand era foarte tanără, altfel a fost artist plastic şi profesor. In Londra a continuat să picteze pe sticlă şi a reinceput să cante după ce şi-a pierdut soţul. "Nu mai cantasem de 20 de ani, dar dorul de Cluj şi pierderea soţului m-au impins spre cantec. Am cantat cantecele Mariei Tănase peste tot pe unde am mers in Marea Britanie şi i-am văzut pe englezi fremătand, uitand să mai fie aşa sobri, ca de obicei", spune Dana Berciu. A fost invitată la concerte pe scene importante, tocmai pentru că ştie să chiuie şi să fluiere. "Unii producători de aici mi-au cerut să mă dau că sunt ţigancă, pentru că ar prinde mai bine dacă m-aş promova sub eticheta gipsy, dar eu cant folclor autentic romanesc, nu am cum să mint... eu le cant "Jocul sarmalelor" sau "Lung ii drumul Gorjului"... să ne cunoască in mod real", adaugă Dana Berciu. Christopher Bradley, instrumentist la Opera North, o acompaniază pe Dana la ţambal. "intamplător am ajuns să cant la ţambal. Acest instrument tipic romanesc iţi permite o marjă de improvizaţie foarte mare, nu numai pentru muzica veche, tradiţională, dar şi pentru cea contemporană cred. Ceea ce cant cu Dana găsesc că e o muzică foarte profundă", e de părere Christopher Bradley.
ALTĂ ROMĂNIE. "N-am văzut pană acum britanici jucand sarbă decat la evenimente de genul acesta... care unesc pană la urmă şi comunitatea de romani. Pană să se infiinţeze locul acesta, eram foarte dispersaţi, nu găseam temeiuri să ne intalnim", spune Cristian Gavrilescu, arhitect roman la Londra. "Eu cred că muzica ar trebui să fie primul nostru produs cultural care merită promovat aici. După ce le povesteşti englezilor despre Romania sesizezi că ajung să ne considere o lume cool, exotică, mai ales datorită obiceiurilor noastre de la sat, unele aproape primitive. Am fost de curand la un concert al unei tinere romance şi, in final, un britanic din sală, care avea o voce foarte puternică, i-a strigat "molţomesc". Cred că asta inseamnă să ştii cum să le vorbeşti englezilor despre noi", crede Gabriela Massaci, directoarea Institutului Cultural din Londra.
Citește pe Antena3.ro