x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dreptul sacru de a fi imbecil

Dreptul sacru de a fi imbecil

de Victor Ciutacu    |    01 Iul 2010   •   00:00

Mă întreabă deseori lumea de ce nu mă mai feresc să-mi exprim public dezgustul faţă de starea deplorabilă a presei. Azi am un exemplu contextualizat la îndemână. Pe 11 februarie, prezentam asta, în ziar şi la Antena 2. Erau inundaţii. Iar un om venea cu o variantă modernă, alta decât eternii saci de nisip, brevetată şi verificată pe banii lui. O punea gratis (evident, fără comision) la dispoziţia guvernului, s-o testeze şi să decidă dacă e folosibilă. Pe nimeni - presă ori guvern, dar bugetarii nu mă pasionează acum - n-a interesat invenţia, deşi era o ştire. I-a interesat pe oficialii guvernamentali unguri şi pe polonezi. Care au semnat deja contracte cu fabrica lui.

Azi, după câteva zeci de morţi şi-o isterie media de zile mari, omul e vedetă tv. Făcut de aceeaşi presă neinteresată până ieri. Se sfârtecă realizatorii de talk-show-uri să-l invite în studiouri. Repet, după câteva zeci de morţi şi nişte localităţi rase de pe faţa pământului. Guvernul oricum nu e pasionat. Fiindcă nu e portocaliu. Vor trece şi inundaţiile astea. Şi omul de afaceri se va întoarce la el acasă, la Baia Mare, în anonimatul din care a fost extras de nenorocirea asta.

Articolul 53 din Constituţie, invocat de guvern ca justificare pentru tăierea lefurilor şi a pensiilor, spune că, în caz de sinistru, se pot suspenda temporar anumite drepturi civile. Numai dreptul de a fi imbecil rămâne sacru...

×
Subiecte în articol: editorial