Directorul CIA a demisionat, vineri, în mijlocul unui scandal implauzibil chiar şi pentru o telenovelă. Triunghi amoros, amantă geloasă, corespondenţă romantică şi mesaje de ameninţare – iată ingredientele scenariului care a pus capăt carierei generalului David Petraeus. O carieră prodigioasă, construită în aproape patru decenii de serviciu militar, culminând cu comanda teatrelor de operaţiuni din Irak şi Afganistan. La vârful spionajului american, generalul Petraeus nu a reuşit, însă, să supraviţuiască nici măcar un an şi jumătate. Pe "frontul nevăzut” se luptă cu alte metode...
Investigând, cică, o posibilă breşă în sistemul informatic (şi, deci, o ameninţare la adresa siguranţei naţionale), FBI a descoperit că şeful CIA are o amantă. Şoc şi groază! Generalul Petraeus cedase farmecelor unei analiste de la Pentagon, trimisă să-i redacteze biografia. Paula Broadwell, în vârstă de 40 de ani, măritată şi mamă a doi copii, şi-a luat munca de documentare cam prea în serios. Devenise o prezenţă obişnuită la Langley şi folosea, se pare, chiar contul de mail al generalului. De aici a început, de altfel, tărăşenia. Sau măcar legendarea mazilirii lui Petraeus.
În urmă cu câteva luni, o duduie nurlie din Tampa, Florida, s-a plâns oficilităţilor că primeşte mesaje ameninţătoare: "ştiu ce ai făcut”, "lasă-mi bărbatul în pace”, "stai în banca ta”... Bărbatul în chestiune ar fi fost nimeni altul decât directorul CIA. Destinatara mesajelor, Jill Kelley, îl cunoştea de vreo cinci ani - în 2007, activităţile de voluntariat o aduseseră în preajma comandantului operaţiunilor din Irak. Nevastă de chirurg şi mamă a trei copii, Kelley nu a încetat să graviteze în jurul lui Petraeus, cultivând prietenia dintre cele două familii, dar şi impresia (falsă) că ar avea vreo calitate oficială în establishmentul american. Ar mai fi cultivat ea şi nişte activităţi neoficiale cu generalul, dădeau de înţeles mail-urile furioase prezentate prompt FBI-ului. Investigatorii Birolui Federal s-au pus imediat pe treabă. Nu, nu pentru a evita o păruială între gagici, ci de teamă că teroriştii (sau spionii chinezi) au dobândit acces la computerul şefului CIA. Bănuiau un complot vizând discreditarea lui David Petraeus. În această ultimă privinţă aveau cu siguranţă dreptate.
P.S. Biografia proaspăt demisionatului şef al CIA, scrisă de amantă, a fost deja publicată în Statele Unite. Titlul s-ar putea traduce: "Trup şi suflet. Educaţia lui David Petraeus”. Ultima lecţie n-o va uita niciodată.