Nu, tichetele de vacanţă nu sunt doar o jucărie costisitoare dăruită de guvern Elenei Udrea, ca să aibă şi ministerul înfiinţat special pentru ea un obiect de activitate mai concret, în afară de lupta împotriva terorismului. Implicaţiile sunt mult mai profunde. Măsura – etichetată drept "anticriză" – promite să stimuleze simultan turismul şi productivitatea oamenilor muncii istoviţi de recesiune. Să poată tot bugetarul să-şi refacă forţele într-un concediu sponsorizat de stat. Generozitatea Cabinetului Boc e de-a dreptul bizară, având în vedere programul de austeritate anunţat pentru 2009. Adică nu sunt bani pentru plata orelor suplimentare, dar există fonduri pentru vacanţe? Se anunţă disponibilizări masive şi îngheţări salariale, dar Executivul e gata să cheltuiască pe concedii un buget dublu decât cel alocat cercetării?
Stranii priorităţi!
Din perspectiva sectorului privat, care furnizează totuşi cea mai mare parte din PIB, măsura este revoltătoare. Aici criza a lovit mai prompt şi mai crunt. Îmi vine greu să cred că, în acest an, mulţi angajaţi ar avea tupeul să-i ceară patronului să le plătească un sejur la mare sau la munte. Mai degrabă cred că mulţi vor renunţa cu totul la concediu, de teamă că, în lipsa lor, şefii şi-ar putea da seama că se descurcă şi fără ei. De ce să plătească aceşti oameni pentru vacanţele bugetarilor? De ce calul care trage să suporte din plin biciul recesiunii, iar mârţoaga să primească o porţie suplimentară de nutreţ subvenţionat? Şi apoi, cine vor fi beneficiarii tichetelor lui Udrea? Ni s-a explicat că circa un milion de români, angajaţi la stat, vor avea acces la acest tip de "bonus". Aceeaşi, probabil, care au primit şi în trecut "prime de vacanţă". Deci nu medicii sau profesorii se vor relaxa la soare pe banii contibuabilului, ci tot funcţionărimea de prin ministere şi agenţii guvernamentale, tot cadrele din MAI, SRI şi SPP. În realitate, însă, adevăraţii beneficiari trebuie căutaţi în altă parte. Simpla tipărire a tichetelor de vacanţă va fi o afacere interesantă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul bonurilor de masă. Marii câştigători vor fi, însă, şmecherii care paralizează de 20 de ani turismul românesc. "Băieţii deştepţi" care şi-au împărţit patrimoniul hotelier de pe litoral sau din staţiunile montane, care au luat pe mai nimic baze de tratament sau de agrement construite în timpul lui Ceauşescu. N-au prea făcut investiţii, au păstrat şi mobilierul şi mentalităţile "epocii de aur". Aceleaşi servicii execrabile, acelaşi dispreţ pentru fraierii numai buni de jumulit care le calcă pragul. În ultimii ani, însă, afacerile începuseră să le meargă prost. Tot mai mulţi români au ales să-şi facă vacanţele în Bulgaria, Turcia sau Grecia.
Criza economică ar fi putut fi lovitura de graţie pentru baronii din turismul românesc. Dimpotrivă, ea se dovedeşte şansa unui nou tun. Guvernul Boc se pregăteşte să le pompeze în conturi peste 450 de milioane de euro. De câştigat, câştigă şi Elena Udrea, care are acum, pe lângă un serviciu secret, şi o puşculiţă foarte ademenitoare. Informaţiile şi banii sunt cele două mari pârghii ale puterii. Cine împarte fonduri dobândeşte brusc mulţi prieteni. Tichetele de vacanţă sunt mai mult decât un simplu prilej de zâmbete fotogenice în conferinţe de presă. Contribuabilul pierde de două ori. O dată pentru că el achită nota de plată. Apoi, pentru că în România, turismul "privat" va continua să se facă în fostul patrimoniu al statului, cu bani de la stat, la adăpost de regulile nemiloase ale unei pieţe concurenţiale.