Idealul nostru ar fi ca guvernul din ţară să se urce şi să cadă prin opinia publică din ţară (â¦). In urma reformelor pripite, populaţia scade, elementul romănesc din oraşe dă indărăt, invins de imigraţia străină, iar clasa cultă de mijloc, mult mai numeroasă, a devenit un adevărat proletariat de postulanţi, care primejduieşte...
Idealul nostru ar fi ca guvernul din ţară să se urce şi să cadă prin opinia publică din ţară (â¦). In urma reformelor pripite, populaţia scade, elementul romănesc din oraşe dă indărăt, invins de imigraţia străină, iar clasa cultă de mijloc, mult mai numeroasă, a devenit un adevărat proletariat de postulanţi, care primejduieşte şi stabilitatea guvernelor şi existenţa ţării. In acest proletariat, din nenorocire, guvernele străine care au interese in Orient vor găsi intotdeauna un manipul gata a se pune la dispoziţia lor. Noi nu acuzăm acele guverne. Ele se folosesc de cine pot şi iau pe cine li se oferă. Pe de altă parte, cu dreptatea istorică pe care-o aplicăm tuturor, nu vom zice nici măcar că aceşti proletari sunt de-a dreptul trădători. Le lipseşte insă facultatea de-a distinge intre interesele lor şi interesele ţării, iar masa celor nemulţumiţi e intotdeauna in pericolul de-a confunda chiar aceste două serii de interese. Nu vom greşi insă dacă vom susţine că pentru mulţi din oamenii politici de acest soi venirea la putere nu e un mijloc pentru realizarea unui scop, a unui program, ci scopul insuşi, urmărit cu orice mijloace, cu cele mai rele chiar. Cei care privesc venirea la putere numai ca pe un mijloc pentru realizarea ideilor lor politice sunt deseori amăgiţi de către tagma celor abili (â¦).
Dar tagma patrioţilor reversibili are o indoită misiune de indeplinit in politica ei. Cea dintăi e venirea cu orice preţ la putere, a doua - menţinerea cu orice preţ (â¦).
Răndurile de mai sus ii aparţin lui Mihai Eminescu şi au apărut in
Timpul, la 26 octombrie 1880, sub titlul "Nu incurajăm fanteziile politiceâ¦".