x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fizica atomică pe înţelesul tuturor

Fizica atomică pe înţelesul tuturor

de Tudor Octavian    |    02 Mar 2009   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3



Mihai Trăistariu e un caz. Nu pentru că a dobândit notorietatea şi s-a îmbogăţit cu numai un cântec. Mihai Trăistariu e un caz cu accent românesc pentru că rosteşte cu seninătate enormităţi, iar aceste enormităţi sunt preluate imediat, ca şi cum ar fi nişte înţelepciuni de patrimoniu, de o mulţime de frustraţi în paginile mondene ale presei scrise şi de închipuiţii de la gălăgioasele şi găunoasele "emisiuni cu vedete tv".

După ce-i iese din gură, când se socoteşte îndreptăţit să aibă păreri despre orice, e vădit că nici măcar liceul nu pare să-l fi terminat printre fruntaşii generaţiei. Într-o zi, lui Mihai Trăistariu i s-a năzărit că la banii şi la mintea lui ar trebui să o facă şi pe savantul. Cum la Conservator n-are nici o şansă să intre, întrucât facultăţile de muzică au rigori la admitere care-i ţin la respect pe valeitari, Mihai Trăistariu a produs un întreg delir public despre destinul său în fizică, în genetică, în nanotehnologie şi biotehnologie, în medicina cancerului şi în alte câteva domenii ale ştiinţei.

Rar mi-a fost dat să citesc declaraţii mai infatuate şi mai neroade. Dacă ar fi rămas doar în repertoriul său de inepţii şi aiu­reli de scenă, nu m-aş fi sesizat.

Ce m-a şocat a fost însă numărul mare de reacţii entuziaste, născând masiv în publicaţii de toată mâna, de la cele "de calitate" la tabloidele-gunoi. Prin urmare, Mihai Trăistariu nu e un caz în sine de delir personalist. Infatuarea lui, de om urcat de noroc pe val, a descătuşat o mulţime de complexaţi. Uite, par a spune toate aceste articole pioase, dedicate palavrelor cantautorului, că unul de-ai noştri vrea să fie mai mult decât o vedetă de trei sezoane. Şi o să reuşească, deoarece la banii lui poate să se facă ce vrea: şi chirurg pe creier, şi cosmonaut, şi solist la Scala din Milano, şi pilot pe reactoare, şi profesor de lingvistică, şi proiectant de centrale atomoelectrice, orice. E drept că la Conservator n-o să intre niciodată, oricât de multe yodlere ar produce gâtul său, dar savant în fizică, asta-i floare la ureche! La centrul său de cercetare în fizică, pe care intenţionează să-l deschidă – şi la care vor lucra probabil fizicieni cu liceul la seral şi la fără frecvenţă – faimosul cantautor vrea să rezolve rapid trei probleme: călătoria în timp, posibilitatea de a deveni invizibil şi cancerul!

De îndată ce Mihai Trăistariu şi-a încheiat paranghelia de presă, zeci şi zeci de adoratoare şi jurnalişti de-ai lui peşte s-au grăbit să dea întreg inventarul de prostii la popor, cu titluri paranormale precum "Cântăreţul Mihai Trăistariu vrea să deschidă un centrul de cercetare în fizică". Şi, uite-aşa, un tânăr care putea, dacă stătea frumos în banca lui, să se bucure şi de simpatia unor muzicieni şcoliţi, s-a făcut de râs. Parafrazând spusa unui poet, era cât pe-aci să-l socotim şlefuitor de diamante, şi dânsul era doar geamgiu.

×
Subiecte în articol: editorial mihai traistariu