'De foarte tanara, femeia stie din instinct ca are interesul sa fie frumoasa, deci incepe sa aiba grija de silueta ei, de parul ei, de pielea ei, se machiaza, si evident acest lucru da rezultate imediat; barbatii o remarca si ea este multumita, caci simte ca frumusetea ii confera putere. Da, dar privind astfel lucrurile, pe cine va atrage ea? In orice caz, nu pe un intelept, ci fiinte senzuale, capete infierbantate sau chiar vagabonzi care nu cer altceva de la o femeie decat sa fie atragatoare ca sa o poata inghiti asa cum trebuie! In timp ce, o femeie care lucreaza pentru a dobandi frumusetea interioara, dezvoltandu-si calitatile si virtutile, va atrage alta categorie de barbati; inteligenti, cinstiti, generosi, care o vor respecta si se vor stradui sa ii daruiasca totul pentru ca ea sa poata inflori', spune Omraam Michael Aivanhov in 'Ganduri pentru fiecare zi'(Ed. Prosveta, 2002).
Am ales acest 'gand' al maestrului Aivanhov pentru a ne aminti inca o data ca am putea fi responsabili de calitatea oamenilor care ne populeaza experienta de zi cu zi si, in mod special, de calitatea iubitelor, a iubitilor, a sotilor si a sotiilor noastre. Sigur ca nu-i facem noi criminali, distrugatori, violenti, superficiali sau rai in orice alt fel posibil; daca ne sunt pe aproape, insa, se poate ca asta sa fie consecinta unui comportament launtric, a unei frumuseti interioare pe care am neglijat-o mult timp, imaginea unei trairi inconstiente, care ne-a atras in apropierea omului distructiv. In acest principiu al atractiei, despre care vorbeste Aivanhov, putem gasi o explicatie pentru atamosfera deteriorata din scoli, pentru violenta copiilor, pentru violenta partenerilor de viata si pentru toate imaginile ce ne seaca si ne uluiesc in clipa in care ne apar ca evenimente de viata. Copiii sunt oglinda adultilor, femeile si barbatii intorc catre noi imagini oripilante, prin comportamente oripilante atunci cand valorile noastre interioare sunt cuprinse doar in obiecte si-n lucruri superficiale. Tinerii, fie ei barbati sau femei, au de invatat un lucru esential; fara a fi frumos in interior, in gand, in sentiment, in trairi, nu vei atrage barbatul sau femeia visurilor tale. Daca s-a intamplat sa ai o intanlire de viata nefericita, prima intrebarea pe care ar fi util sa ti-o pui si sa-i si raspunzi ar putea fi 'ce anume din mine a atras aceasta persoana si ce imi arata ea despre mine insumi?'
Noi credem ca intalnirile vietii sunt pure intamplari, dansuri ale sansei sau nesansei, dar legile existentei se ascund si se dezvaluie prin ele. Frumusetea noastra interioara este factorul de atractie a celor pe care ii iubim sau nu, a celor ce ne daruiesc si se straduiesc sa ne infrumusetaeze vietile sau, dimpotriva, ni le fac mizerabile. Partenerii dificili, violenti, rautatea celor dragi, zgrarcenia sau ura ar putea reflecta spre noi un mod de a gandi, unul ascuns de noi insine. Partenerii absenti sau cei ce ne pun la incercare emotiile negative ar putea fi tocmai cei care ne confirma propria negativitate interioara. Frumusetea este o stare in minte si in sentiment, un fel de a spera, de a avea incredere, un fel de a fi viu in interior si a fi constient de valorile care inalta viata. Tocmai frumusetea interioara este starea ce-i lipseste unei lumi pline de violenta, caci ce altceva reflecta violenta decat gandirea urata, confuza si bolnava? Ce altceva am putea schimba in lume pentru ca frumusetea ei sa fie durabila, decat cauza launtrica a deprecierii si a devalorizarii vietii, adica propria noastra stare interioara?