Traian Băsescu patinează iarăşi printre obligaţiile sale constituţionale, demonstrând, aşa cum a şi zis-o cândva, că Legea fundamentală e un corset prea strâmt pentru el. La Bucureşti are loc o reuniune a unei grupări politice, Partidul Popular European, care nu-şi poate aroga dreptul de a reprezenta, ea singură, Uniunea Europeană. O reuniune, deci, cu caracter mai curând privat, al unei entităţi însemnate, dar care n-ar trebui să agajeze instituţiile statului român, cu atât mai puţin populaţia în întregul ei. Putea fi foarte bine un congres al asociaţiei vânătorilor şi pescuitorilor în ape tulburi, din punct de vedere oficial n-ar trebui să aibă un statut privilegiat. Acest statut l-a căpătat, însă, prin gestul sfidător neconstituţional al preşedintelui Băsescu, care s-a implicat direct şi cu toate forţele într-o acţiune politică de partid, de o culoare unică, aceea portocalie. Implicare definită ca atare de Wilfried Martens, preşedintele PPE, pe care în nici un caz acum nu l-a luat gura pe dinainte, ca astă vară, când perora despre lovitura de stat din România, sau, mai de curând, când spunea că "intervenţia Comisiei Europene şi a Parlamentului European (unde PPE deţine majoritatea, dar se pare că nu pentru multă vreme - n.n) au salvat democraţia în România. "Intervenţia"?! Suntem cumva un soi de Afganistan?!
"Congresul PPE, declara Martens, e găzduit de preşedintele Băsescu, de PDL şi UDMR". Din cap în coadă, prezenţa la Bucureşti a "popularilor" este de o aroganţă greu de acceptat, fiind vorba de o grupare care nu "a salvat democraţia", ci a sugrumat-o, batjocorind votul popuar doar pentru a-şi menţine omul la Cotroceni. Deşi e detestat de marea majoritate a poporului. Deşi e cel care a călcat Constituţia în picioare şi a impus unui guvern de marionete politici economice şi sociale dezastruoase. Sunt cel puţin 7,4 milioane de români care se simt umiliţi că, după ce presiunile grosolane ale PPE şi ale Comisiei Europene au aruncat la gunoi voturile lor, reprezentanţii acestora au tupeul să vină în România ca într-un teritoriu cucerit prin diversiune şi forţă.
Din punctul de vedere al lui Băsescu, însă, Congresul PPE e, aparent, o binefacere. Vin Barroso, Merkel, Reding, van Rompuy şi alţi vreo 1200 de "populari", care i-au servit drept scut astă vară şi în faţa cărora va putea să facă temenele şi să le jure credinţă veşnică. Fie şi împotriva intereselor naţionale. Sunt, însă, curios ce va mai conţine, în afara "profundei gratitudini" din paretea lui şi a celolalţi portocalii sau udemerişti, discursul prezidenţial. Va vorbi oare despre performanţele guvernării Băsescu-Boc? Ar fi culmea, după ce, acum două zile, au fost date publicităţii constatările pe 2009-2010 ale Curţii de Conturi: prăduirea, prin abuz, neglijenţă sau jaf pur şi simplu, a 20 miliarde de euro, ajunse în conturile camarilei şi clientelei de partid. Va vorbi despre independenţa justiţiei, mai ales a procurorilor? Tot greu de crezut, când aceştia ţin sub obroc dosarele cu implicarea foştilor demnitari, alergând în schimb ca disperaţii pe uliţele satelor, spre a descoperi babele care au vrut să-l demită pe Băsescu. Chiar, despre ce ar mai putea vorbi acest personaj care se află în situaţia de a nu mai dicta în ţară şi a se mulţumi să dea la glezne unor noi guvernanţi ce nu-i mai fac jocul, dar pe care speră să-i doboare, la alegerile din 9 decembrie, inclusiv prin,imixtiunea, din nou!, a onorabililor din PPE, în faţa cărora se ploconeşte azi_ Despre nimic.