x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Giurgiu a dat fală la sicriul de plumb

Giurgiu a dat fală la sicriul de plumb

de Victor Ciutacu    |    11 Oct 2011   •   11:13

Dupa Sinteza zilei de luni seara, pe tema nenorocirii careia i-a cazut victima un baschetbalist american nefericit care spera sa iasa din foame in Romania, acum, la rece, va spun ca mi-am dat seama ca nu mai am nervi sa duc o emisiune zilnica. Daca nu lua Gadea foc, saream eu prin videowall la toti gusatii aia din Giurgiu. Incercare mai odioasa si mai transparenta de musamalizare a unei crime nu cred ca mi-a fost dat sa vad. Toti cei din stratosfera municipiului care n-are tomograf la spital, dar are club de noapte si de baschet in prima liga – primar, putere, opozitie, politie, spital, interlopi, politicieni locali – mi s-au parut mana-n mana pe fata.

Au incercat sa-l scoata beat, inclusiv cu acte, pe negrisor si sa inchida toata mizeria in sicriul lui. N-au avut nici cea mai mica jena sa minta protector pentru interesele lor de parca era vorba despre furtul unui banal sac de cartofi, nu de disparitia fizica violenta a unui om. Primarul nu stie cu ce se ocupa clanul interlop care-i aduce plocon saci de voturi si e devastat ca a aflat toata lumea ca in (zona libera) Giurgiu mor oamenii-n birturi (nu ca pe tarlaua lui se moare din bataie), directorul spitalului o arde poetic pe exprimarea nefericita a purtatoarei de cuvant, seful politiei locale face diferentieri lingvistice intre clan mafiot si familie numeroasa, parlamentarul din colegiul cu pricina legitimeaza camataria public, se duce la petreceri cu interlopii ca sa lea dea fala si isi iubeste public intreg electoratul ca un pastor american enoriasii pe scena Salii Palatului. Iar pe tanara bastinasa de succes din club, identificata drept marul discordiei, martor principal in orice ancheta penala pe care n-o conduc cofetaresele, o protejeaza toata lumea, i se da public numai prenumele si initiala numelui de familie si, cel putin public, n-o intreaba nimeni de sanatate.

Asta-i, de ani de zile, statul romanesc reformat. O adunatura sumbra de cnezate si voievodate constituite pe principii interlope. Li se spune judete. Si sunt, in fapt, niste spatii geografice stapanite, pe principii de cumetrie mafiota, de un melanj gretos politico-mafiot care toaca-n beneficiu propriu resurse si controleaza destine.

×