x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Hoţii şi proştii

Hoţii şi proştii

de Victor Ciutacu    |    15 Noi 2011   •   11:17

PD-L guverneaza intr-o perioada oribila din punct de vedere economic. Si, firesc, se erodeaza. Lalolalta cu mentorul sau, dar mult mai accelerat, fiindca Traian Basescu are talentul deosebit de a convinge lumea ca el e baiat bun, da-l strica anturajul si altii-s mereu de vina. Dincolo de fireasca scadere a intentiei de vot, portocaliii se confrunta si cu un urias scandal de coruptie.

Intr-o singura luna, in judetul Cluj, unde functioneaza reprezentanta romaneasca a omerta si vreme de sapte ani n-a calcat picior de procuror pe la poarta unei autoritati locale, au fost saltati doi fruntasi pedelisti extrem de influenti. Mai mult, unul dintre ei, primarul Sorin Apostu, lasa niste dare evidente care duc fix pana-n usa sefului de partid si premierului Emil Boc.

Ce face, in acelasi timp, principalul partid al unei Opozitii care sta numai cu coruptia-n gura? Profita in vreun fel de rahatul cleios in care au intrat rivalii politici? Ii apasa hotarat cu talpa pe capatani, sa se sufoce si sa nu mai iasa din magma pe vecie? Avertizeaza comisarii internationali (era sa scriu sovietici, pardon de vaga confuzie), fara de care nici iarba nu creste, ca tara este stapanita de un clan mafiot cu filiale judetene? Aiurea! Intai de toate, se mira prostit de catamai pleasca electorala i-a cazut in cap. Iar dupa aia, ca nu cumva sa-si rupa gatul adversarul si sa scape-n castigator inainte de vreme, incepe sa se autodevoreze cu o voluptate inspaimantatoare.

Asa ca, brusc, conducerea lui legitim aleasa descopera ca Mircea Geoana e loser, ca-i lipsit de caracter si ca, asa prostanac cum il crede lumea, joaca plin de pasiune la doua sau mai multe capete. Si-l executa transparent, pentru o vina incerta, la modul cel mai stalinist cu putinta, sa nu care cumva sa banuiasca votantii antibasisti ca s-ar putea intoarce democratia-n Romania dupa abolirea tiraniei. Iar presedintele autoinlantuit al Senatului, un Machiavelli de cartier cu zambet amabil fabricat, o ia direct in plex. Prefacandu-se ca uita cum l-a injunghiat (la fel de miseleste, pe la spate) pe Adrian Nastase in 2006, descopera si el, cu uimire si lacrimi in colturile ridate (si neajustate chirurgical) ale ochilor, ca PSD nu (mai) e democratic, ca viata-i curva, ca lumea-i rea si ca prietenii stau langa tine numai pe interes.

Toata harmalaia politica, in care Bogdan Teodorescu explica mai clar decat Dan Sova de ce l-au dat afara socialistii pe tradator si-n care s-a implicat pana si un CTP "mult prea batran' ca sa se mai lupte cu Basescu, dar suficient de viguros sa-l calce-n picioare pe Geoana, ii aduce un soi de consolidare interna ca lider lui Victor Ponta. Omul chiar avea nevoie sa arate cine-i seful in partid, dar, cu ocazia asta, a face si doua nefacute. In primul rand, creste actiunile falimentarului Mircea Geoana, subit reevaluat la TVR de Traian Basescu si, prin ordin de zi pe unitate, luat in brate duios de analistii bugetofagi care iau pozitia de drepti la comanda "atentiune!'. Pe de alta parte, impardonabil din punct de vedere politic, trece intr-un con imagistic de umbra scandalul de coruptie din partidul anticoruptului de serviciu. Ba-i mai si ofera posibilitate de repliere. Fiindca nu s-a nascut (politic) alaltaieri si a castigat de fiecare data la cacealma, Traian Basescu se cere subit la televiziunea care pierde 50 de milioane de dolari pe an, taifasuieste cu argatii, se da stapan atotstiutor care are totul sub control, minimalizeaza buboiul purulent din sanul propriului partid si joaca pe greseala adversarului. Pe care adversar - spunea unu' Napoleon, rezident o vreme in paradisul fiscal Elba - e pacat sa-l opresti cand greseste. Si el, ca un Iago modern si chel ce se afla, nu doar ca nu-l tine din drumul catre prapastie, ba-l si impinge-n hau.

Rezumand, Victor Ponta si Mircea Geoana se acuza reciproc ca i-ar face jocul lui Traian Basescu si i s-ar subordona. Eu, ca rabinul din Buhusi, sunt convins ca amandoi au dreptate.

×
Subiecte în articol: editorial victor ciutacu