x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Întregul Guvern să fie „Departamentul Centenar”

Întregul Guvern să fie „Departamentul Centenar”

de Dan Constantin    |    20 Iul 2017   •   09:32
Întregul Guvern să fie „Departamentul Centenar”

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rector al Universității Babeș- Bolyai, lansează o mare idee pentru a cataliza acțiunea la nivel național pentru marcarea secolului de la Marea Unire: Guvernul să fie în întregul lui Departamentul Cente­nar. Un remarcabil îndemn venit de la o minte luminată de un profund patriotism este menit să dea sens acțiunii Guvernului României într-un moment în care busola administrați­ei pare nesigură sau copleșită de sarcina de a ridica un arc peste timp pentru a reînnoda marile aspirații naționale. Pop creiona un veritabil program de guvernare pentru peri­oada actualului ciclu electoral care să fie la înălțimea momentului aniver­sar: refacerea drumurilor care unesc Muntenia, Moldova, Transilvania, redeschiderea muzeelor de istorie națională din București, Cluj-Napo­ca, Oradea, Timișoara. Concentra­rea pe festivități la care am devenit maeștri nu poate acoperi lipsa de substanță a realizărilor de durată, adaugă distinsul istoric.

Am evidențiat îndemnul acade­micianului Pop difuzat la un eveniment cultural găzduit de Banca Națională: lansarea lucrării ,,Ion I.C.Brătianu, inginer constructor și om de stat”, datorată prof. dr. Nicolae Șt. Noica. Este al zecelea volum realizat de profesorul Noica - inginer constructor, om de cultură, ultimul ministru al Lucrărilor Publice dintr-un guvern al României - înscris într-o serie de restituiri ce au deschis și adâncit o temă de medita­ție subliniată de mentorul acestei serii editoriale, academicianul Mugur Isărescu: ,,Dacă înaintașii noștri au putut, noi de ce n-am putea?”.

Noua lucrare a profesorului Noica ne introduce în lumea deceniilor trecute, timp apus în care cariera politică se ridica pe o solidă specializare în școli și instituții care validau și filtrau valorile. Ion I.C. Brătianu a intrat în politică după studii la Paris și participarea la lucrări inginerești în echipa lui Anghel Saligny. Constructorul de poduri și căi ferate a dovedit apoi și cum se construiește o națiune, cum se luptă cu aliații, dar și cu dușmanii potriv­nici României Mari.

Documentele și informațiile inedite scoase de autor prin munca de săpător în arhive sunt și un mesaj explicit pentru a cinsti memoria înaintașilor nu doar prin vorbe, ci prin acțiune practică pentru salvarea unei moșteniri culturale de excepțională valoare. În acest cadru, apelul pentru recupera­rea Așezămintelor Brătianu și intro­ducerea lor în circuitul public se conjugă firesc demersului Academi­ei Române, asupra căruia vom reveni cu elemente de substanță.

×