x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Îţi meriţi soarta, fraiere!

Îţi meriţi soarta, fraiere!

de Victor Ciutacu    |    30 Iul 2012   •   13:26
Îţi meriţi soarta, fraiere!

Draga alegatorule, ai iesit din casa duminica. Pe o caldura dementa, sahariana, in loc sa stai ca bou' pe cur si sa zaci cu paiu-n gura la aer conditionat, te-ai dus sa-ti exerciti un drept fundamental. Fie ca erai in concediu sau nu. Au murit oameni pentru ca tu sa poti face asta. Si ai facut-o, la tol festiv sau in bikini. Tara ta te-a intrebat, legal, ceva. Ai raspuns, la fel de legal, cu stampila. Da sau nu, nici nu mai conteaza. Important e ca tie ti-a pasat.

Sa nu te simti singur. Chiar n-ai de ce. Mai sunt vreo opt milioane de oameni la fel de frustrati ca si tine. Esti parte integranta a unei multimi de bizari. Si ei, ceilalti, simt ca au fost de pomana la sectia de votare. Ati tremurat si v-ati enervat de pomana. Implicarea si spiritul civic chiar nu se mai poarta. Democratia de tip nou nu functioneaza pe baza de majoritate, ci prin dictat politic extern. Pana la urma, votul vostru chiar nu mai conteaza. Daca o fi contat vreodata. Sunteti cetateni de rangul doi. Umar la umar, ati fi o forta. Dar nu functionati ca grup.

Esti iritat, la fel ca inca vreo sapte milioane juma' de votanti, ca soarta ti-e decisa prin dictate emise la Bruxelles, Berlin si Budapesta. Ca Romania nu e tratata de UE ca un stat cu drepturi egale. Ca, pana la urma, rasa superioara hotaraste pentru rasa inferioara. Chiar in momentul in care-ti scriu, afli in direct la televizor ca esti complice la o lovitura de stat esuata. Spre norocul tau, fiindca suveranii au si ei momentele lor de generozitate, o sa te ierte ca ai votat. Fiindca faliile trebuie astupate. O va face el, constructorul suprem al neamului, pana la sfarsitul mandatului sau de presedinte. Recastigat cu larga sustinere populara de 12,5%. Crapaturile din societate chiar se vor umple. Cu trupurile initiatorilor politici ai zisului puci. Nici nu-i greu. Autoritatile de forta ale statului, pe care tu le platesti lunar din impozitele si taxele care te cocoseaza, sunt asmutite la televizor sa dea iama-n toti care au avut tupeul sa te cheme la vot. Uita ce-ai citit sau ai auzit pana acum despre democratie. Concepul asta e chiar demodat. Pluralismul de opinii si toleranta nu se mai numara printre pilonii societatii de tip nou.

Ai contribuit financiar la realizarea unui recensamant national. Ti-au batut unii la usa. Le-ai dat drumul in casa. Le-ai oferit o cafea. Le-ai raspuns la intrebari, unele extrem de personale, despre tine si despre familia ta. Drept multumire pentru efort si cheltuiala, recensamantul nu a putut fi validat. Or fi fost oamenii obositi. Cum sa centralizezi si sa prelucrezi datele statistice, in era calculatorului, in doar noua luni? Asta ai putea s-o faci tu, la tine-n firma privata. Sau in familiei, daca ai chef sa cresti copii pe vremurile astea. La stat e imposibil. Asa ca, pe banii tai, ai ramas vecin pe listele electorale cu mortii din cimitir. Si cu foarte multi vii care, de bine ce le-a fost aici, nici nu mai stiu cum arata Romania. Si bine fac. Esti, statistic, egalul lor. In definitiv, ai fata de mort cu loc de veci in strainatate. Iti meriti soarta, fraiere!

×