x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La ordinul cui muşcă şobolăneţul Sima?

La ordinul cui muşcă şobolăneţul Sima?

de Victor Ciutacu    |    31 Oct 2012   •   15:55

Dacă escrocu’ de Sima nu minte în interviul acordat unei televiziuni islandeze, Chireac e Dumnezeu. În ţara unde politicienii cumpără ziarişti la kil, Grăsuţu’ cumpără politicieni la bucată. Şi nu pentru el însuşi, ci în folosul colosului Ericsson. Păstrând proporţiile, Bogdan ar fi un soi de Giovanni. Trecând peste omniprezenţa lui, care când nu apare-n stenograme e subiect de interviu sau comentator la televizor, sunt multe lucruri de lămurit în făcătura asta tipică de servicii secrete cu şobolăneţul ăsta manglitor făcut vedetă tv şi disident peste noapte.

1. De ce nu-l caută nimeni? Există (cel puţin) o plângere penală făcută acestuia pentru înşelăciune de către un om de afaceri cu o notorietate uşor sub medie, iar omul a făcut de-a dreptul autodenunţuri în toate intervenţiile sale publice post fugă.

2. De ce nu-i întreabă nimeni pe Alexandra Gătej (la fel de semnatară de angajament la Securitate ca şi Cristian Sima), fost consilier prezidenţial şi preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Americane, Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe şi europarlamentar, şi Cătălin Predoiu, fost ministru al justiţiei, dacă banii rulaţi prin intermediul zisului afacerist se regăsesc în declaraţiile lor de avere, dacă au fost impozitaţi şi dacă au provenienţă licită?

3. De ce tace portalul prezidenţial oficial Hotnews? Întreprindere promotoare a politicilor anticorupţie, finanţată atât din fonduri europene, cât şi (conform propriilor spuse) direct de către Sima. Care de priceput ce-a fost n-a făcut profit, ci a deturnat ce a luat de la afaceriştii care azi se ascund şi a băgat în apostolii anticorupţiei. Portalul portocaliu a fost acuzat, cu subiect şi predicat, că era instrumentul oficial de şantaj al fugarului de astăzi.

4. Care va fi reacţia oficială a Ericsson, gigant transnaţional UE, semnatar al tratatului de bune practici economice în achiziţiile de tehnică specială, acuzat cu subiect şi predicat de mituire a unor oficiali români. Într-un caz similar, Marubeni şi alţii au fost anchetaţi de FBI şi au plătit amenzi de sute de milioane de dolari.

5. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor s-a autosesizat cu privire la afirmaţiile potrivit cărora milioane de euro (nedeclarate şi nerevendicate) ar fi fost scoase din ţară de Cristian Sima, respectiv introduse în ţară prin intermediul lui Bogdan Chireac (care neagă vehement informaţia şi l-a dat în judecată pe acuzatorul-fugar)?

P.S. Am aflat, de la un fost coleg de facultate infinit mai silitor decât mine, că Sima mi-a fost asistent la Matematici Speciale în anul doi de facultate. Dat fiind că Guvernul Roman abolise prezenţa obligatorie, nu l-am văzut pe rozător nici măcar în toamnă, când, de altfel, mi-am cunoscut şi profesoara.

×