x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La un congres

La un congres

20 Apr 2005   •   00:00

Pentru ca astazi incepe Congresul extraordinar al PSD, m-am gandit ca ar fi util sa spun cateva cuvinte despre modul in care vad viitorul acestui partid in perspectiva mai ampla si mai complexa care este viitorul Romaniei.

Randurile care urmeaza nu se adreseaza numai membrilor partidului meu, desi mi-ar face placere ca multi dintre ei sa le citeasca. Este vorba, mai degraba, despre un mesaj catre toti cei care au urmarit dezbaterile care au avut loc in ultima vreme despre PSD, despre calea pe care trebuie sa o urmeze tara, despre reforma clasei politice in general.

In primul rand se impune o precizare. Noi nu incepem astazi un Congres de criza. Fireste, nu mai suntem un partid de guvernamant si aceasta e o realitate care impune analize serioase. Dar avem de-a face, in acelasi timp, cu un lucru firesc, cu o etapa naturala de parcurs pentru oricare partid democratic. De aceea, nu ne propunem sa gasim medicamente miraculoase pentru vreo febra de moment, ci sa punem la cale o linie de dezvoltare durabila pentru partid in perspectiva urmatorului deceniu politic.

La momentul cand are loc Congresul, PSD este in continuare cel mai mare partid din Romania si liderul necontestat al Opozitiei. Aceasta pozitie nu trebuie privita doar ca un fel de trambulina politica. Altfel spus, desi are posibilitatea de a reveni la guvernare, partidul trebuie sa-si ia foarte in serios si rolul echilibrator de forta a Opozitiei. In aceste luni si in acesti ani, Romania parcurge o perioada grea si importanta de dezvoltare si de mari mutatii. Asemenea perioade aduc mereu crize, dezechilibre, uneori convulsii. De aceea, primul obiectiv pe care trebuie sa si-l impuna PSD este acela de a-si construi foarte serios setul de solutii social-democrate moderne pentru problemele care apar aproape in fiecare zi in jurul nostru.

Partidul are, din acest punct de vedere, un mare avantaj: orientarea lui ideologica si afilierile lui internationale nu au fost si nu sunt puse in discutie de nimeni. Indiferent de felul cum vedem diverse alte probleme, suntem decisi cu totii sa reprezentam pe scena politica romaneasca mai ales interesele celor care au nevoie de sprijin pentru a depasi crizele dure pe care le presupun si reforma in sine si programul confuz de guvernare al dreptei, care se afla acum la putere.

Aceasta constiinta clara a apartenentei la un curent ideologic bine definit e numai o latura a unei realitati mai ample: PSD este un partid cu vocatia unitatii intr-o lume politica romaneasca in care prea de multe ori au evoluat partide gata oricand sa se fragmenteze. Noi nu stam alaturi pentru o guvernare ca sa ne risipim in Opozitie. Noi nu suntem rezultatul unei aliante conjuncturale. O buna parte din increderea pe care electoratul o are in noi se bazeaza pe aceasta realitate. Nu provocam dezechilibre si nu cream imaginea unui partid care nu e capabil sa controleze lucrurile pentru ca mereu ii lipseste ceva. Am avut guvernari minoritare si le-am dus la bun sfarsit fara sa invocam din prima zi spectrul alegerilor anticipate, am avut aliati fara a ne rusina de ei, am participat la alternante politice fara ca Europa sa ne arate cu degetul ca nici dupa patru luni posturi cheie nu sunt ocupate in diverse organisme importante.

Congresul va adopta, sunt sigur, multe masuri menite sa modernizeze partidul, sa-i simplifice structurile decizionale si sa-i amplifice dialogul intern. Dar toate astea se vor face cu respect pentru aceasta valoare fundamentala care e unitatea. Vom fi si in Opozitie, ca si la guvernare, coerenti si responsabili. Vom ramane pe mai departe partidul care incepe constructia de autostrazi si nu cel care pune in discutie sterila proiectele incepute de altii. Partidul care e capabil sa faca reforme uneori dureroase, sa asigure crestere economica si, in acelasi timp, sa construiasca locuinte si sali de sport si sa ofere copiilor un corn si o cana cu lapte.

Multi analisti din afara partidului vorbesc de mult timp despre nevoia unor epurari si scindari in PSD. Sigur, acest PSD care trebuie sa renunte la sine pentru a putea deveni simpatic unora ar fi extrem de util pentru toate celelalte partide de pe scena politica. Dar pe acesti analisti ii vom dezamagi. Un asemenea partid nu ar fi util pentru Romania.
×
Subiecte în articol: editorial partid