x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine, de ce și până când va mai ține la sertar Legea Anastasia?

Cine, de ce și până când va mai ține la sertar Legea Anastasia?

de Serban Cionoff    |    30 Mai 2023   •   08:30
Cine, de ce și până când va mai ține la sertar Legea Anastasia?

Nu mai este mult și, pe 1 iunie, vom sărbători Ziua Copilului. Tradițională zi de sărbătoare în care le dăruim toate gândurile noastre bune și curate celor care întruchipează idealul nobil al  unei lumi a bucuriei, a purității și inocenței.

Din nefericire, pentru o nedrept încercată familie din localitatea Sticlăria, județul Iași, 1 iunie este o zi cernită, de nevindecată durere!  Ziua în care, în anul 2022, Anastasia, o copiliță de numai patru anișori, a fost ucisă de o șoferiță iresponsabilă care nu avea permis de conducere. Răscolitor motiv pentru care  senatorul Robert Cazanciuc a dat numele Anastasiei demersului legislativ pe care l-a inițiat cu ceva timp înainte și care prevede completarea Codului Penal așa încât șoferii care au condus fără permis, în stare de ebrietate sau drogați și  au produs accidente soldate cu pierderi de vieți omenești să fie pedepsiți cu închisoare cu executare. Aceștia urmând să nu mai poată deține permis de conducere pentru o mai mare perioadă după executarea pedepsei. ,,Am inițiat această lege- a declarat domnia sa–ca răspuns al Parlamentului la revolta publică a oamenilor îndurerați atunci când văd că le mor semeni, iar vinovații se urcă din nou la volan, liberi să producă noi accidente mortale’’.

 Amară constatare pe care o motivează și o susține realitatea! De mai mulți ani, țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul accidentelor mortale produse de șoferi fără permis, drogați sau aflați sub influența alcoolului. Indivizi fără rușine și fără suflet pe care îi fac nedrept de repede scăpați prevederile prea blânde alte legilor în vigoare. Fiind, în acest fel, de înțeles, largul interes și  susținerea de care s-a bucurat această inițiativă legislativă pe care, în calitate de primă cameră sesizată, Senatul a adoptat-o în unanimitate încă în luna februarie a acestui an. Legea fiind trimisă spre a fi dezbătută și votată în Camera Deputaților în regim de maximă celeritate. Cameră a Parlamentului României în ale cărei sertare zace de patru luni! Neexistând, deocamdată, semnale că, prea curând, aceasta va fi scoasă de acolo, dezbătută și adoptată…

 La urma-urmelor, de ce ne-am mira, de vreme ce, într-o primă redactare,  această lege a fost respinsă de către Camera Deputaților în anul 2019?! Invocându-se o serie de motive ( mai degrabă, de pretexte!), pe care Robert Cazanciuc le-a numit a fi foarte corect ,,motive politice’’. Asta s-a întâmplat, însă, acum aproape patru ani, dar, de atunci, în neagra cronică a evenimentelor rutiere s-au acumulat și continuă să se acumuleze accidentele mortale ai căror autori fac parte din funesta categorie a căror aspră și pe deplin meritată pedepsire ar fi trebuit să o facă Legea Anastasia. Desigur, cu condiția ca, până acum, aceasta să fi fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților și, firește, promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

 De aceea, ca simplu cetățean interesat  să avem o legislație care să să ne garanteze respectarea dreptului la o viață în deplină siguranță, cred că am datoria să îi întreb pe onorații parlamentari din Camera Deputaților de ce argumente mai au nevoie pentru ca să înscrie pe agenda priorităților Legea Anastasia? Să le mai spunem, atunci, că, printr-un nenorocit concurs de împrejurări, această lege nu mai are doar numele micuței Anastasia din satul ieșean Sticlăria. Anastasia numindu-se și fata de 17 ani din Beiuș, moartă în aceleași împrejurări și copila de trei ani din județul Suceava, precum și cea de 3 ani și jumătate, din județul Bihor, a cărei mamă, accidentată și ea de o bestie aflată la volan, a murit în ziua în care fiica sa era coborâtă în mormânt. Acestea fiind, spre durerea și spre revolta noastră, numai câteva cazuri dintr-o crescândă serie de omoruri provocate de cei cărora fiecare zi în care să Legea Anastasia nu își produce efectele le dă bestialul curaj de a  pune în pericol viața semenilor.

 Iată de ce, revin asupra acestui subiect și, având în vedere deschiderea și transparența de care a dat dovadă în discuțiile despre Legea Anastasia, îl rog pe senatorul Robert Cazanciuc să îi întrebe pe colegii din Camera Deputaților și să ne spună și nouă în ce stadiu se află  parcursul ei legislativ și, eventual, care ar urma să fie cel mai probabil termenul când se va afla pe ordinea de zi a camerei decizionale a Parlamentului. Mai direct spus: cine, de ce și până când va mai ține la sertar Legea Anastasia?

 Întrebare într-o perfectă concordanță cu incitanta temă de reflecție colectivă pe care domnia sa a lansat-o zilele trecute: ,,cine este Machiavelli în politica României?’’ 

×
Subiecte în articol: Legea Anastasia