x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Liderii PSD n-au inţeles nimic

Liderii PSD n-au inţeles nimic

de Ion Cristoiu    |    05 Iun 2007   •   00:00

După Referendum (...), aşa-zisul Grup de la Cluj, un fel de PLD al PSD, a trecut la ofensivă. Mircea Geoană, ostatic al acestui comando al lui Traian Băsescu, şi-a schimbat brusc poziţia. A mers la Cotroceni in speranţa că Traian Băsescu va ajuta PSD să parvină la guvernare.

Aşa-zisul Mesaj adresat Parlamentului de Traian Bă-sescu a stărnit, cum era şi de aşteptat, multe reacţii. Unele n-au surprins, dat fiind că erau previzibile. Era previzibil, de exemplu, refuzul lui Călin Popescu Tăriceanu de a reacţiona. Consilierii de imagine l-au sfătuit pe premier să joace teatrul celui care are altă treabă decăt să se ia la harţă cu Traian Băsescu. Pariind şi pe scoaterea din minţi a starletei cănd nimeni n-o ia in seamă, chiar şi cănd se plănge c-a făcut un nou avort, Călin Popescu Tăriceanu cutreieră patria in lung şi-n lat, ţine şedinţe de guvern, intr-un cuvănt se ocupă de administrarea ţării. Sau, mă rog, se face că se ocupă de administrarea ţării.

Era previzibilă şi replica lui Corneliu Vadim Tudor. Singurul politician consecvent cu spusele şi faptele din campania pentru Referendum, liderul PRM a susţinut că votul a fost fraudat, a refuzat să meargă la comedia consultărilor de la Cotroceni, a cerut parlamentarilor să boicoteze şedinţa.

Nimic surprinzător in reacţia liderilor PD şi PLD. Oameni in toată firea, unii dintre ei nu doar cu neveste şi copii, dar şi cu amante, liderii celor două partide au făcut, ca de obicei, un exerciţiu de spălat picioarele lui Traian Băsescu cu limba. Pănă mai ieri se spunea că Vasile Blaga, Radu Berceanu şi alţi căţiva ar şovăi să-l lustruiască zilnic pe Traian Băsescu. Reacţia la Mesajul din Parlament a dovedit că toţi sunt o apă şi-un pămănt. Un fel de Emil Boc nesărat, indulcit cu Elena Udrea. Alte reacţii au fost surprinzătoare, dacă nu chiar şocante de-a dreptul. Şi cănd spunem aceasta, ne referim la descumpănirea care a pus stăpănire pe Mircea Geoană.

Cum inspirat au scris unele gazete, miercuri, 30 mai 2007, şeful statului n-a venit in Parlament cu un Mesaj prezidenţial, supus normelor constituţionale. A venit cu textul unei Moţiuni de cenzură a PD şi PLD. Dincolo de agresivitate, de demagogia populistă, de bălbăielile analfabete, textul lui Traian Băsescu a surprins printr-un adevăr consolidat de campania pentru Referendum. Traian Băsescu e preşedintele tuturor romănilor doar pe statul de salarii şi in tabelul SPP. In realitate, el e preşedintele unui partid: PD. Nu spunem şi al PLD, deoarece acest partid de talk-show-uri nu există decăt ca un soi de grupă mică a PD. Că Traian Băsescu e doar preşedintele PD se intrezărea dinainte de Referendum. Domnia sa n-a fost o clipă copreşedinte al Alianţei D.A. şi, cu atăt mai puţin, preşedinte al Romăniei, ci şeful PD. La Cotroceni a reprezentat şi reprezintă interesele PD şi nu pe cele ale romănilor. Astfel se explică strădania sa de a lichida PNL, de a destrăma Alianţa D.A.

Campania pentru Referendum a accentuat şi, mai ales, a oficializat ipostaza de şef al PD. Nu intămplător, in seara Referendumului, Traian Băsescu a vorbit de la sediul PD. Ba, mai mult, sub pretextul că-şi prezintă Priorităţile, Traian Băsescu a prezentat, de fapt, Programul electoral al PD. Cănd a decis să se angajeze cu toate forţele in operaţiunea de suspendare şi, mai apoi, in campania pentru Referendum, conducerea PSD a sesizat exact un adevăr cu valoare de axiomă. A lupta impotriva PD inseamnă a lupta impotriva lui Traian Băsescu.

Căt timp va fi Traian Băsescu la Cotroceni, orice relaţie cu un alt partid va fi trecută prin filtrul intereselor PD. E un adevăr intuit şi de electoratul PSD, care a votat pentru demitere. După Referendum, in absenţa unei analize temeinice a rezultatelor de către Consiliul Naţional, aşa-zisul Grup de la Cluj, un fel de PLD al PSD, a trecut la ofensivă. Mircea Geoană, ostatic al acestui comando al lui Traian Băsescu, şi-a schimbat brusc poziţia. A mers la Cotroceni in speranţa că Traian Băsescu va ajuta PSD să parvină la guvernare.

Un calcul elementar arată că Traian Băsescu nu va face in veci un gest in favoarea PSD. Cu toate acestea, liderii PSD nu numai că au urcat pe brănci Dealul, dar, mai mult, au inceput să devină mieroşi vorbind despre Traian Băsescu. Pentru electoratul PSD a fost un şoc. Cel acuzat pănă mai ieri de pericol pentru ţară, de inconştient, de beţiv a devenit peste noapte Marele Bărbat, Inţeleptul Neamului.

Traian Băsescu işi va fi răs in barbă la o asemenea prostie. Şi, venind in Parlament, le-a ars una peste ochi celor din PSD. Vor fi inţeles ceva liderii PSD din această lecţie? Judecănd după insistenţa cu care Grupul de la Cluj vorbeşte in media in numele PSD, se pare că nu.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial psd