x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lovitura de stat a lui Manneken Piss

Lovitura de stat a lui Manneken Piss

de Victor Ciutacu    |    28 Iun 2012   •   12:55

Traim periculos pe corabia nebunilor. Smardoiala politica pe baza de Bruxelles nu s-a terminat. Basescu-i barbat, nu se plange, dar ne spune in direct ca, pentru prima data in opt ani, a fost impiedicat sa-si exercite atributiile constitutionale. Si subliniaza, apasat, cum stie el mai bine, 'impiedicat'. Cica a construit o ditamai reputatia la Consiliul European si nu s-a mai dus pentru ca n-a vrut s-o strice. Desi, fie vorba intre noi, toti cei din fata plasmelor cumparate pe credit cu buletinul, Ponta e primul premier care si-a asumat prerogative de 'sef al statului' fara sa aiba vreun mandat pentru asta. In treacat, ne reaminteste ca de doi ani tot cere revizuirea Constitutiei, dar oamenii politici mici s-au ferit de raspundere. Revine, cu glas usor tremurand, la Consiliul European. Care are o agenda subtila, pe care noi, toparlanii, nu suntem in stare s-o percepem, ca de priceput nici nu poate fi vorba. E pe baza de Statele Unite ale Europei si cedare de suveranitate, chiar daca nu se va scrie la concluzii si nu se va da nimic publicitatii. Ai nevoie de experienta, trebuie sa fii initiat ca sa te prinzi. Iar pe viitorii fosti suverani nu trebuie sa-i deranjam cu vreo informatie.

Ponta, deducem toti, n-o are si pace; pe ea, zisa experienta. Plus ca nu prea-l duce capul sa priceapa ce-ar trebui sa zica si sa faca acolo. Naiba stie ce-o cauta printre ciocolaterii. Macar de-ar depune o jerba de respect si admiratie in port la Anvers. Si totusi, chiar si pe fondul derapajului grav de la democratie si al presiunilor politice pe justitie ale coalitiei de guvernamant, proaspat desemnatul (printr-un comunicat de presa) sef al statului nu va depune, niciodata, plangere penala impotriva lui Asa cum rautacios au insinuat, pe surse, unii. Desi al mic a plecat fara mandat. Auzi tupeu la el, l-a sunat abia joi la pranz, din Belgia, ca i-ar cam face trebuinta unul. Dincolo de subtilitatile care-i scapa, premierul reprezinta nelegitim statul roman la Bruxelles. Iar olecuta inainte, impreuna cu Marga, a mai si refuzat, chiar dupa verdictul Curtii Constitutionale, sa transmita la destinatie componenta delegatiei prezidentiale la Bruxelles.

Dupa tonul grav al lui Basescu, politician mare, cu nas fin, iubitor al democratiei, se pare ca traim o noua lovitura de stat si nu ne prindem. Organizatorul ei pare a fi Ponta, in complicitate evidenta cu Antonescu si Voiculescu. Conform unor generali patrioti si vigilenti din serviciile de informatii, ale caror nume nu le vom scrie in acest coltisor de pagina, coordonatorul tentativei de puci e Manneken Piss. Si sigur e platit de rusi. Care, terifiati de iminenta montarii scutului antiracheta la Deveselu, vor sa revenim in sfera lor de influenta. Si dupa aia sa vanda sofisticatele dispozitive militare la fier vechi. Cu toate astea, chiar daca-l doare-n suflet de tarisoara, presedintele nu va alerta Parchetul General ca premierul incearca sa rastoarne ordinea constitutionala din statul de drept. Singura intrebare, cu raspuns deschis, e cine o va face…

victor.ciutacu@jurnalul.ro

×