x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lovitura de stat a tehnocraţilor

Lovitura de stat a tehnocraţilor

de Dan Constantin    |    01 Dec 2011   •   21:00
Lovitura de stat a tehnocraţilor

Cand in cercul totusi stramt al poli­ti­ci­­e­nilor aflati la vedere nu se mai ga­sesc solutii, apare formula magica a iesirii din criza – guvernul teh­no­cra­ti­­lor. Au aplicat-o Grecia si Italia in ul­­t­i­­mele saptamani; zona euro se afla la un pas de prapastie, iar economii­le celor doua tari anuntau falimentul imi­­nent. Intrarea guvernarii pe mana nu­­mitilor tehnocrati a permis trece­rea prin parlamentele de la Atena si Ro­ma a programelor de austeritate im­­puse de liderii politici ai Uniunii Eu­­ropene. De fapt, conducerea efectiva a UE se reduce la tandemul Merkel-Sarkozy, numit Merkozy, nu doar pentru simplificare, ci pentru a ex­­­prima o realitate a momentului in evo­­­l­utia UE. Conducerea a devenit de fapt unipersonala, ponderea decizii­lor iesind din mecanismul afisat. Re­gu­lile sunt stabilite de Germania si Fran­ta si sunt anuntate in cadrul unor re­­u­­niuni mai largi, la care in poza de "fa­­­milie" poate pune piciorul si un Ba­sescu sau alti sefi de stat fara pu­tere.

Criza a impins Europa spre o simplificare de facto a mecanismului de con­ducere, comisarii lui Barosso avand tot mai mult un rol decorativ. Par­lamentul European macina si el vor­be, dar a devenit o cutie de rezonanta pentru orgoliile tarilor mici sau a unor probleme care nu mai in­cap in agenda principala a "conduce­rii superioare" Berlin – Paris.

Modul rapid in care au fost "executati" Papandreou si Berlusconi, in­lo­­cuiti de tehnocrati crescuti in re­tea­­ua Goldman Sachs, arata un trend in politica batranului continent. In Gre­­cia si in Italia, spiritele s-au mai do­­molit, oamenii au inghitit inaintea Sarbatorile de iarna "tratamentul". Pansarea celor doua tari cu un flux de miliarde de euro a dat un ragaz scurt pentru marea operatie de salvare a zonei euro. Chirurgii au pa­ci­en­tul pe masa, dar se tot sfatuiesc pe un­de sa inceapa sa-l deschida, ce sa taie si cum sa anunte familia in caz de esec. Toata suflarea Europei priveste cu teama indreptatita la ceea ce va fi in 8-10 decembrie. Prabusirea zonei euro, anuntata de unii ca iminenta, dar neacceptabila de structura po­li­ti­ca si institutionala a Uniunii Eu­ro­pe­ne, ar fi o catastrofa pentru ceea ce s-a construit in ultimii 20 de ani. Sta­te­­le iesite din comunism sunt invatate sa stranga cureaua, dar nu pot accepta ca au avut o optiune gresita atunci cand si-au reformat sistemele so­ci­a­le si economice pentru a intra in Uni­u­nea Europeana cu entuziasm, dar si cu sacrificii. Sa luam doar cazul Ro­maniei, care a acceptat reforme dure, si-a instrainat economia, a des­chis portile, liberalizand tot ceea ce i-au cerut partenerii, a schimbat co­du­rile juridice s.a.m.d. pentru a afla ca a intrat intr-o constructie comuna care parea rezistenta doar pe dinafara. O asemenea eroare strategica poa­­te fi asumata? Ce se va pune in lo­cul ansamblului ridicat cu migala mai bine de o jumatate de secol? Nimeni nu are raspuns, si de aceea sunt obli­gati sefii politici ai Europei sa opereze bine pacientul "euro".

Daca zona euro sucomba, ce va fi in ziua de dupa? O implozie a eco­no­mi­i­lor va anterna si caderea ins­ti­tu­ti­i­lor cladite pe sistemele de vot popu­lar, apoi principiile democratice pot fi parasite. Criza va fi un bun prilej pentru o revenire la obiceiurile dicta­tu­rii, regretate de unii si pentru a ca­ror aplicare exista institutii disponibile.

Trecerea conducerii guvernelor catre tehnocrati este o solutie de mo­ment pentru Grecia si Italia sau va fi ex­tinsa si in alte tari in care se acredi­tea­za ideea ca nu mai exista capacitati in clasa politica? Teza este cat se poa­te de periculoasa si pare bine condusa in Romania.

Promotorul ei, care are ca tinta in­de­partarea de democratie, este in pri­mul rand Traian Basescu. Ata­curile la Parlament, la capacitatea gu­vernului, dar si a Opozitiei de a ge­ne­ra actiuni pentru iesirea din criza, aban­donarea deciziilor catre guver­nan­ta FMI converg spre eliminarea so­lu­tiilor politice. Sunt scosi la "in­cal­zire" o serie de tehnocrati ale caror le­ga­turi cu institutiile parlamentare sunt foarte vagi. Deja se pune baza pen­tru perturbarea grava a alegerilor – schimbarea de calendar, desenarea no­ua a colegiilor si fraudarea rezulta­te­lor. Bagarea la cutie a clasei politice, terfelirea ei publica prin canale media controlate pun covorul pentru tehnocratii neatinsi de laturile Parlamentului si partidelor.

Se anunta formatiuni politice, mis­cari, care strang la un pol oli­go­frenii populari si la celalalt pol exaltati ai dreptei, noii republicani, de­ta­sa­men­te menite sa loveasca din doua parti democratia.

Un scenariu din care nu lipsesc Ar­mata, Serviciile Secrete si spectrul pra­busirii in haos. Iata cum apare ca o lumina, ca o dreapta si inteleapta op­ti­une lovitura de stat a teh­no­cra­ti­lor. Totul stabilit la ceas de seara, intr-un tait-a-tait la Cotroceni si ra­por­tat pe firul rosu Marelui Licurici: "La Bucuresti, problema s-a rezolvat".

×