Cand in cercul totusi stramt al politicienilor aflati la vedere nu se mai gasesc solutii, apare formula magica a iesirii din criza – guvernul tehnocratilor. Au aplicat-o Grecia si Italia in ultimele saptamani; zona euro se afla la un pas de prapastie, iar economiile celor doua tari anuntau falimentul iminent. Intrarea guvernarii pe mana numitilor tehnocrati a permis trecerea prin parlamentele de la Atena si Roma a programelor de austeritate impuse de liderii politici ai Uniunii Europene. De fapt, conducerea efectiva a UE se reduce la tandemul Merkel-Sarkozy, numit Merkozy, nu doar pentru simplificare, ci pentru a exprima o realitate a momentului in evolutia UE. Conducerea a devenit de fapt unipersonala, ponderea deciziilor iesind din mecanismul afisat. Regulile sunt stabilite de Germania si Franta si sunt anuntate in cadrul unor reuniuni mai largi, la care in poza de "familie" poate pune piciorul si un Basescu sau alti sefi de stat fara putere.
Criza a impins Europa spre o simplificare de facto a mecanismului de conducere, comisarii lui Barosso avand tot mai mult un rol decorativ. Parlamentul European macina si el vorbe, dar a devenit o cutie de rezonanta pentru orgoliile tarilor mici sau a unor probleme care nu mai incap in agenda principala a "conducerii superioare" Berlin – Paris.
Modul rapid in care au fost "executati" Papandreou si Berlusconi, inlocuiti de tehnocrati crescuti in reteaua Goldman Sachs, arata un trend in politica batranului continent. In Grecia si in Italia, spiritele s-au mai domolit, oamenii au inghitit inaintea Sarbatorile de iarna "tratamentul". Pansarea celor doua tari cu un flux de miliarde de euro a dat un ragaz scurt pentru marea operatie de salvare a zonei euro. Chirurgii au pacientul pe masa, dar se tot sfatuiesc pe unde sa inceapa sa-l deschida, ce sa taie si cum sa anunte familia in caz de esec. Toata suflarea Europei priveste cu teama indreptatita la ceea ce va fi in 8-10 decembrie. Prabusirea zonei euro, anuntata de unii ca iminenta, dar neacceptabila de structura politica si institutionala a Uniunii Europene, ar fi o catastrofa pentru ceea ce s-a construit in ultimii 20 de ani. Statele iesite din comunism sunt invatate sa stranga cureaua, dar nu pot accepta ca au avut o optiune gresita atunci cand si-au reformat sistemele sociale si economice pentru a intra in Uniunea Europeana cu entuziasm, dar si cu sacrificii. Sa luam doar cazul Romaniei, care a acceptat reforme dure, si-a instrainat economia, a deschis portile, liberalizand tot ceea ce i-au cerut partenerii, a schimbat codurile juridice s.a.m.d. pentru a afla ca a intrat intr-o constructie comuna care parea rezistenta doar pe dinafara. O asemenea eroare strategica poate fi asumata? Ce se va pune in locul ansamblului ridicat cu migala mai bine de o jumatate de secol? Nimeni nu are raspuns, si de aceea sunt obligati sefii politici ai Europei sa opereze bine pacientul "euro".
Daca zona euro sucomba, ce va fi in ziua de dupa? O implozie a economiilor va anterna si caderea institutiilor cladite pe sistemele de vot popular, apoi principiile democratice pot fi parasite. Criza va fi un bun prilej pentru o revenire la obiceiurile dictaturii, regretate de unii si pentru a caror aplicare exista institutii disponibile.
Trecerea conducerii guvernelor catre tehnocrati este o solutie de moment pentru Grecia si Italia sau va fi extinsa si in alte tari in care se acrediteaza ideea ca nu mai exista capacitati in clasa politica? Teza este cat se poate de periculoasa si pare bine condusa in Romania.
Promotorul ei, care are ca tinta indepartarea de democratie, este in primul rand Traian Basescu. Atacurile la Parlament, la capacitatea guvernului, dar si a Opozitiei de a genera actiuni pentru iesirea din criza, abandonarea deciziilor catre guvernanta FMI converg spre eliminarea solutiilor politice. Sunt scosi la "incalzire" o serie de tehnocrati ale caror legaturi cu institutiile parlamentare sunt foarte vagi. Deja se pune baza pentru perturbarea grava a alegerilor – schimbarea de calendar, desenarea noua a colegiilor si fraudarea rezultatelor. Bagarea la cutie a clasei politice, terfelirea ei publica prin canale media controlate pun covorul pentru tehnocratii neatinsi de laturile Parlamentului si partidelor.
Se anunta formatiuni politice, miscari, care strang la un pol oligofrenii populari si la celalalt pol exaltati ai dreptei, noii republicani, detasamente menite sa loveasca din doua parti democratia.
Un scenariu din care nu lipsesc Armata, Serviciile Secrete si spectrul prabusirii in haos. Iata cum apare ca o lumina, ca o dreapta si inteleapta optiune lovitura de stat a tehnocratilor. Totul stabilit la ceas de seara, intr-un tait-a-tait la Cotroceni si raportat pe firul rosu Marelui Licurici: "La Bucuresti, problema s-a rezolvat".
Citește pe Antena3.ro