x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să îți testezi glicemia dimineața. La ce trebuie să fii atent pentru a depista diabetul din timp

Cum să îți testezi glicemia dimineața. La ce trebuie să fii atent pentru a depista diabetul din timp

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2025   •   06:40
Cum să îți testezi glicemia dimineața. La ce trebuie să fii atent pentru a depista diabetul din timp

Testarea glicemiei dimineața nu este singurul lucru pe care îl poți face pentru a depista diabetul din timp.

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriție și boli metabolice, atrage atenția că hemoglobina glicozilată și indicele glicemie/insulină sunt esențiale în determinarea riscului de a dezvolta diabetul. 

Aceasta recomandă calcularea unui indice glicemie/insulină, care trebuie să fie sub 2. Glicemia peste 126 mg/dl (în două rânduri) confirmă diagnosticul de diabet, iar valorile între 100 și 126 semnalează stadii intermediare de intoleranță la glucoză, ce pot evolua spre diabet.

„Nivelul de insulină trebuie să se coreleze cu glicemia, de aceea se calculează acest indice care trebuie să fie mai mic decât 2, să nu avem semne de alarmă.

Dacă vorbim strict de glicemie, este foarte simplu. Știm că peste 126 se pune diagnosticul de diabet zaharat, să avem măcar două valori. Dacă avem între 100–126, avem niște stadii intermediare în care organismul începe să meargă către diabet. Aceste stadii intermediare de intoleranță la glucoză vor declanșa cu siguranță, într-un număr de ani, diabetul zaharat”, a spus dr. Simona Carniciu, la dcnews.ro.

Ce este hemoglobina glicozilată

„Hemoglobina glicozilată este o metodă pe care ne bazăm foarte mult pentru a determina dacă pacientul are excursii glicemice, pentru că majoritatea sunt învățați să-și ia glicemia doar dimineața și nu observă. O văd 120–130, ei încă mai au cât de cât o funcție pancreatică și nu observă că, de fapt, toleranța alterată la glucoză se vede postprandial, adică după ce mănâncă, și dacă mănâncă un covrig care i se pare că e pâine - adică nu îi rănește cu nimic, deși are atâția aditivi și destul de mult zahăr - dacă și-ar lua glicemia la o oră sau chiar la două ore, ar putea vedea că se duce peste 200. Am avut și 300 după un covrig. Un simplu covrig..

Ideea este că atunci când faci hemoglobina glicozilată, vezi media valorilor, și media valorilor este cea care contează, pentru că variabilitatea glicemică și timpul în care stăm pe glicemii mari este cel care, de fapt, duce la complicații.

Hemoglobina glicozilată ideală este să fie sub 6, iar peste 6,5 deja putem să punem diagnosticul de diabet”, a spus dr. Simona Carniciu la emisiunea Academia de Sănătate de la DC News și DC Medical. 

×
Subiecte în articol: glicemie