Cand parintii Europei Unite spun ca au dupa 50 de ani de eforturi o cladire neterminata, multi se intreaba daca oboseala lor a meritat. Apoi, daca adaugi si privirea sceptica asupra monedei euro, care sta intr-un singur picior – politica monetara – intelegi ca UE si sistemul economic din jurul ei se afla intr-o faza critica. Chiar si voci pro-europene anunta prabusirea iminenta, dau ca termen limita summit-ul care se desfasoara acum la Bruxelles.
Asupra acestei adunari a liderilor politici ai UE s-a acumulat o presiune uriasa de asteptari, fiind catalogata drept una a ultimei sanse, o piatra de hotar care va anunta ziua de dupa.
Cred ca pretentiile pe care lumea le are de la inalta adunare sunt exagerate si 'uriasele asteptari' nu vor fi implinite. Daca punem summit-ul in cheia unei lupte acerbe pentru asigurarea de surse de finantare a datoriilor suverane si de trasari strategice noi, avem cateva repere, un instrument tip busola care sa ordoneze declaratiile catastrofice intr-o barca a intereselor nespuse. Barca respectiva pluteste de cateva saptamani dinspre America si poarta mesajele de nemultumire ale marilor investitori care isi vad profiturile taiate in cazul introducerii unor reglementari mai stricte pe piata banilor. Atata timp cat dolarul are in spate o uriasa tiparnita, intrarea lui in reguli mai stricte in zona euro nu poate duce la armonie. Marile fluxuri de capital traiesc din volatilitatea cursurilor in situatia de recesiune, cand profiturile nu mai vin din creditare. Declaratiile incendiare gen 'moartea euro', 'scindarea UE' evident ca inflameaza piata, iar agentiile de rating fac diferenta pentru crearea unor spatii de fuga sau aplicarea 'bulinei rosii' pe unele tari.
Moneda europeana nu este cel mai bun prieten al dolarului, iar 'armonica' aplicata cursului de schimb – au fost doar in acest an sapte trepte semnificative – a adus castiguri enorme celor care dirijau corul 'sus-jos'.
Sa privim lupta pentru bani si din prisma strategilor militari nemultumiti de participarea fara entuziasm a 'batranei Europe' la razboiul declansat de SUA impotriva terorismului si la retinerea Frantei si Germaniei in angajarea pe un front nou in Iran. Uniunea Europeana este slabita si din interior de politicienii care strang voturi acasa atunci cand bat cu pumnul in masa la Bruxelles. Anul viitor sunt alegeri si in Franta si in Germania, iar liderii Merkel si Sarkozy vor sa-si alimenteze sansele la noi mandate si din 'pozele' pe care le trag saptamanal la consultarile lor bine mediatizate. Esecul sau succesul vor fi puse in carca UE si a monedei, fiind discursuri pregatite pentru ambele situatii.
UE si moneda au nevoie de corectii si summit-ul le va anunta. Nu se pot face schimbari peste noapte, dar stabilitatea euro va fi sporita prin introducerea de masuri preventive, corective si a instrumentelor de sanctiune in cazul derapajelor bugetare. Altfel spus, se vor adauga doua picioare de sustinere monedei europene care face de la infiintare echilibristica pe un singur punct de sprijin. Scaunelul oltenesc pe trei picioare s-a dovedit istoric cel mai stabil si de succes obiect de mobilier din gospodaria romaneasca.
Daca Traian Basescu ar fi avut ideea sa ia cu el 27 de scaunele oltenesti si sa le prezinte in loc de discurs la summit, 'solutia' romaneasca asigura cea mai buna metoda de convingere in adoptarea rapida a planului de stabilitate pentru euro.
Speram ca Europei ii va veni scaunul la cap, chiar si cel oltenesc.