x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marea reformă morală de partid, şpagă, ciolan

Marea reformă morală de partid, şpagă, ciolan

de Victor Ciutacu    |    01 Iul 2010   •   00:00

"Depolitizarea" portocalie a reuşit pe deplin



Traian Băsescu a anunţat public că, dacă se ajunge la majorări de taxe, trebuie să plece toţi acasă. Acum se ascunde de poporul suveran şi a uitat cum făcea odinioară băi de mulţime. De când nu mai scrie Gheorghe Flutur cu oi pe dealuri, nici măcar pe sinistraţii din Suceava care încă n-au murit nu s-a mai ostenit să-i consoleze la faţa locului. Aşa-i când ai ajuns să umbli prin oraş cu coloane false, să nu te strivească dragostea poporului. Vasile Blaga a spus şi el, apăsat, că marea guvernare a dreptei portocalii se va încheia la creşterea fiscalităţii. De la miezul nopţii de miercuri spre joi e crescută oficial fiscalitatea. Până şi clarvăzătoarea prezicătoare Elena Udrea era gata, acum vreo săptămână şi ceva, după ce suflase-n ghiocul magic, ca, în faţa alternativei negre, să-şi ridice pre­ţi­o­sul dos de pe scaun. Însă are de lansat brandul turistic al României; la Shanghai, că aici pute a români.

Ei nu pleacă din scaune. Sindromul celor 5 minute loveşte năprasnic. Vorba lu' Leana lu' Pârţag, există o explicaţie. Întotdeauna există. De data asta n-are cine să se lupte cu criza şi să continue reforma statului. Adică, pe româneşte, să cucerească şi ultimele bastioane. Curtea Consti­tu­ţi­onală au rezolvat-o deja, au terminat de cotropit Radioul şi Televizi­u­nea Română. Îl mai au de rezolvat pe Mircea Geoană de la Senat şi la revedere, drum bun. Până atunci, la alegerea dregătorilor din Radio şi TVR, au mai călcat o dată democraţia şi bunul-simţ în picioare.

Cât era percepută drept a libe­ra­lilor, Maria Ţoghină era dău­n­ă­toa­re. După ce i-a deschis porţile Jucă­to­­rului, a devenit frecventabilă. Deci ră­mâne în CA. Numai că e dublată cu Ade­lina Rădulescu, portocalie până-n măduvă, care dădea lecţii de deontologie la plecarea de la NewsIn. Îi puţea la Vântu, i se părea că nu poate să strige-n gura mare "Trăiască Dictatorul!". Acum are loc să se des­fă­şoa­re-n voie. Suveranii trebuie să afle. Capac l-au pus pe Demeter Andras, că altfel nu vota UDMR "de­po­litizarea" şi rămânea clientela fără caşcaval.

Dar zisa "depolitizare" e şi mai acerbă la TVR. Refuzaţi de mai toată lumea spălată, pedeliştii au găsit-o taman pe Ada Meseşan. Care, sigur, se isteriza în scandalul stenogramelor Guvernului Năstase din convingeri; care au dus-o, după obligatoria haltă la Sorin Vântu în orezărie, taman şefă a Biroului de presă oranj din Modrogan. Unde tăia şi spânzura deontologic. Şi de unde a reuşit să promoveze discreţionar pe tv personaje sinistre ca Hoară, Spânu, Vişan sau Urban. Unii mustăceau de ce, dar, o dată cu propunerea ei oficială ca membru al CA, s-a spart şi omerta: pe interes, mai exact pe contract cu firma ei de consultanţă care e consultantă. I-au pus şi-o supleantă, propria subordonată, domnişoara Forfotă. Fată de viitor. Trecut şi prezent n-are; decât pe hi5 şi facebook (mai nou, un pic restricţio­nate). Şef a ieşit la vot Andi Lăzescu. La fel de apolitic ca şi Sassu, fie vorba între noi, dar măcar spălat şi cu experienţă de management în media. Unde, dacă tot veni vorba, a fost mâna dreaptă a aceluiaşi Vântu în Moldova.

Nominalizările PSD şi PNL, trecute prin Parlament, au fost la fel de penibile, dar măcar ăştia au avut olecuţă bun-simţ să nu strige-n gura mare că vor depolitizare. Au rezolvat nişte politruci, vechi obligaţii de partid, perfect nefolositoare, dacă mă-ntrebaţi pe mine. Cât despre postul dat lui Nicolicea, să aibă şi ne­vastă-sa o aparenţă de ziarist serios după ce s-a săturat de scris poşete şi pantofi prin tabloide, mă-ncearcă o mare vomă. Şi nu din cauza femeii, că toţi caută o slujbă pe criză şi n-am nimic cu ea, ci a lu' omu-său... 

×
Subiecte în articol: editorial